Τι γίνεται όταν ένα αυτόνομο όχημα πρέπει να επιλέξει ποιό ζωντανό ον θα πρέπει να θυσιάσει σε περίπτωση αναπόφευκτου ατυχήματος; Αυτό είναι το θέμα μιας online μελέτης που διεξάγεται από το MIT μέσω μιας πλατφόρμας μηχανικής ηθικής. Συγκεντρώθηκαν ήδη 40 εκατομμύρια αποφάσεις σε δέκα γλώσσες από εκατομμύρια ανθρώπους σε 233 χώρες.
Οι ερωτηθέντες ανταποκρίνονται σε δύσκολα δεοντολογικά διλήμματα σε διάφορες καταστάσεις που αφορούν ένα αυτόνομο αυτοκίνητο με ελαττωματικά φρένα. Ανεξάρτητα από την επιλογή που γίνεται, υπάρχουν πάντα θάνατοι, είτε στο αυτόνομο αυτοκίνητο είτε στη διάβαση πεζών. Ωστόσο, οι συμμετέχοντες πρέπει να επιλέξουν ποια θύματα θα «σκοτώσουν» λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία, το κοινωνικό προφίλ, την υγεία, το φύλο και το γεγονός ότι οι πεζοί διασχίζουν το δρόμο όταν υπάρχει ή όχι η ένδειξη «Μη περπατάς».
Σε ορισμένες περιπτώσεις, το αυτοκίνητο πρέπει να αλλάξει απότομα την τροχιά του, σε άλλες πηγαίνει κατευθείαν επάνω στη διάβαση. Μερικές περιπτώσεις επιβάλουν την επιλογή μεταξύ ανθρώπων και σκύλων.
Πολιτιστικές και οικονομικές επιρροές
Το αν τα παιδιά ή ένας γιατρός πρέπει να σωθούν με κάθε κόστος, λόγω της «κοινωνικής τους αξίας», εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα δημογραφικά στοιχεία. Ανάλογα με την κουλτούρα, κάποιοι, π.χ., τείνουν να σώζουν τους ηλικιωμένους και όχι τα παιδιά. Άλλοι συμμορφώνονται με τους κανόνες και θυσιάζουν τους πεζούς επειδή περνούν από το δρόμο όταν δεν πρέπει.
Αυτό δημιουργεί μεγάλες δυσκολίες για τη θέσπιση καθολικών κανόνων τόσο για τους κατασκευαστές αυτοκινήτων όσο και για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής. Ωστόσο, το MIT πιστεύει ότι είναι δυνατόν να καταρτιστούν παγκόσμιες ηθικές προτιμήσεις.
Η πλατφόρμα μηχανικής ηθικής είναι ακόμα online επιτρέποντας σε όποιον ενδιαφέρεται να συμμετάσχει μόνος του στο test.