Oliver Zipse: Όχι περιορισμούς αλλά καινοτομία για το CO2

Πριν από την αναθεώρηση των προτύπων CO2 για αυτοκίνητα και βαν, τον επόμενο μήνα, ο Oliver Zipse, Πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA), προειδοποίησε πως η νέα, πράσινη, Ευρώπη δεν πρέπει να διακατέχεται από κουλτούρα απαγορεύσεων και περιορισμών.

Μιλώντας στις 22 Ιουνίου σε εκδήλωση του Politico, ο Oliver Zipse, ο οποίος είναι επίσης CEO της BMW, αναρωτήθηκε: “Ποια εικόνα έχουμε κατά νου όταν σκεφτόμαστε την Ευρώπη το 2030, το 2040 και το 2050; Η νέα, πράσινη, Ευρώπη καθοδηγείται από κουλτούρα απαγορεύσεων και περιορισμών ή ενθαρρύνει την καινοτομία και την ανταγωνιστικότητα;”

“Ο μετασχηματισμός του τομέα κινητικότητας συντελείται εδώ και τώρα”, δήλωσε ο κ. Zipse. “Η αυτοκινητοβιομηχανία θα συμβάλει πλήρως στον στόχο μιας Ευρώπης ουδέτερου άνθρακα το 2050 – με μια τεχνολογικά ουδέτερη και ολιστική προσέγγιση”. Και επιβεβαίωσε: “Υπό τις σωστές συνθήκες, είμαστε πρόθυμοι για ακόμη αυστηρότερους στόχους μείωσης CO2 το 2030”.

Αυτό, ωστόσο, εξαρτάται από την ύπαρξη αρκετών σημείων φόρτισης και πρατηρίων υδρογόνου σε όλη την ΕΕ. Η ACEA καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αδράξει την ευκαιρία της επικείμενης Οδηγίας Υποδομής Εναλλακτικών Καυσίμων και να θέσει επιτέλους δεσμευτικούς στόχους για υποδομή σε όλα τα κράτη μέλη. “Χωρίς αυτούς τους στόχους, θα αντιμετωπίσουμε εμπόδια στην ηλεκτρική κινητικότητα και ο μετασχηματισμός μας θα χάσει την ορμή του”, προειδοποίησε ο κ. Zipse.

Επιπλέον, ο Πρόεδρος της ACEA δήλωσε πως στην πορεία μηδενικών εκπομπών, κάθε διαθέσιμη τεχνολογία πρέπει να έχει το ρόλο της. Ο κλάδος πρέπει να χρησιμοποιήσει όλες τις διαθέσιμες τεχνολογίες κινητήρων για να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα του στόλου οχημάτων.

“Πρέπει να διασφαλίσουμε πως αυτός ο μετασχηματισμός δεν περιορίζει την κινητικότητά μας. Είτε πρόκειται για την οικονομία, τις προσωπικές μας σχέσεις, την κοινωνική συνοχή και συμμετοχή – το επίπεδο κινητικότητας αποτελεί σαφή δείκτη προόδου”, επισήμανε ο κ. Zipse.

Προηγούμενο άρθροΚοινοπραξία μπαταριών από Volvo Car Group – Northvolt
Επόμενο άρθροWATT+VOLT: Ενισχύει το δίκτυo Chargespot Business