Το Volvo Car Group προτίθεται να συνάψει κοινοπραξία με την κορυφαία σουηδική εταιρεία μπαταριών Northvolt, για εξέλιξη και παραγωγή περισσότερο βιώσιμων μπαταριών, προσαρμοσμένων στις ανάγκες τροφοδοσίας των επόμενης γενιάς αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων Volvo και Polestar.

Ως πρώτο βήμα της κοινοπραξίας 50/50, το Volvo Car Group και η Northvolt στοχεύουν στη δημιουργία ενός κέντρου έρευνας και ανάπτυξης στη Σουηδία, που θα ξεκινήσει τη λειτουργία του το 2022.

Στόχος του κέντρου είναι να διευρύνει την τεχνογνωσία που έχουν ήδη οι δύο εταιρείες στο πεδίο των μπαταριών και να αναπτύξει προηγμένες κυψέλες μπαταριών νέας γενιάς και τεχνολογίες ενσωμάτωσης στο όχημα, ειδικά σχεδιασμένες για χρήση σε αυτοκίνητα Volvo και Polestar.

Η επικείμενη κοινοπραξία θα αποφέρει επίσης ένα νέο εργοστάσιο μπαταριών (gigafactory) στην Ευρώπη, με δυναμικό έως και 50 γιγαβατωρών (GWh) ετησίως. Η παραγωγή έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει το 2026.

Στο πλαίσιο των σχεδίων, το Volvo Car Group προσδοκά επίσης την προμήθεια μπαταριών 15 GWh ανά έτος από την υπάρχουσα μονάδα μπαταριών Northvolt Ett που βρίσκεται στη Skellefteå της Σουηδίας, ξεκινώντας από το 2024.

Παράλληλα με τις συμφωνίες προμήθειας μπαταριών που ανακοινώθηκαν, η συνεργασία με τη Northvolt θα εξασφαλίσει τις ευρωπαϊκές ανάγκες μπαταριών για τα φιλόδοξα σχέδια ηλεκτροκίνησης της Volvo Cars. Μέχρι τα μέσα της τρέχουσας δεκαετίας, η εταιρεία σκοπεύει το 50% των πωλήσεών της να προέρχεται από αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ενώ από το 2030 να πωλεί μόνον αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Σήμερα, η παραγωγή μπαταριών για τα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα του Volvo Car Group αντιπροσωπεύει μεγάλο μέρος των συνολικών εκπομπών άνθρακα του κύκλου ζωής αυτοκινήτου. Συνεργαζόμενο με τη Northvolt, πρωτοπόρο στην αειφόρο παραγωγή μπαταριών πλησίον των ευρωπαϊκών εγκαταστάσεων παραγωγής του, το Volvo Car Group μπορεί να μειώσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα που αντιστοιχεί στην προμήθεια μπαταριών και την παραγωγή των αυτοκινήτων του στο μέλλον.

«Σε συνεργασία με τη Northvolt, θα διασφαλίσουμε τον εφοδιασμό με υψηλής ποιότητας και μεγαλύτερης βιωσιμότητας μπαταρίες για τα αμιγώς ηλεκτρικά μας αυτοκίνητα», δήλωσε ο Håkan Samuelsson, CEO του Volvo Car Group. «Η στενή συνεργασία με τη Northvolt θα μας επιτρέψει επίσης να ενισχύσουμε τις δυνατότητες εσωτερικής ανάπτυξης».

Το νέο «gigafactory», που σχεδιάζεται να τροφοδοτείται με 100% καθαρή ενέργεια, αναμένεται να απασχολεί περίπου 3.000 άτομα. Η τοποθεσία του νέου εργοστασίου δεν έχει ακόμη αποφασιστεί. Το πρώτο αυτοκίνητο που θα εξοπλιστεί με μπαταρία της κοινοπραξίας θα είναι ο ηλεκτροκίνητος διάδοχος του best seller της Volvo Cars, XC60.

«Η Volvo Cars και η Polestar αποτελούν ηγετικές δυνάμεις στον μετασχηματισμό της αυτοκινητοβιομηχανίας προς την ηλεκτροκίνηση και τέλειους συνεργάτες στην πορεία μας για την ανάπτυξη και την παραγωγή των πιο βιώσιμων μπαταριών στον κόσμο», δήλωσε ο Peter Carlsson, συνιδρυτής και CEO της Northvolt. «Είμαστε περήφανοι που γινόμαστε ο αποκλειστικός προμηθευτής μπαταριών για το Volvo Car Group στην Ευρώπη».

Η συνεργασία με τη Northvolt είναι σημαντική για τη φιλοδοξία της Volvo Cars να καταστεί ηγέτης της κατηγορίας ηλεκτρικών αυτοκινήτων premium και να πωλεί μόνον αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα έως το 2030. Αποτελεί επίσης σημαντικό βήμα για την εσωτερική ανάπτυξη του Volvo Car Group, σε συνδυασμό με συνεργασίες με πραγματικούς ηγέτες τεχνολογίας.

Δίνει επίσης ώθηση στις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες ανάπτυξης της Polestar και τονίζει τη δέσμευσή της στο έργο Polestar 0, που στοχεύει στη δημιουργία ενός πραγματικά ουδέτερου κλιματικά αυτοκινήτου έως το 2030.

«Η ανάπτυξη τεχνολογίας μπαταριών επόμενης γενιάς εσωτερικά, από κοινού με τη Northvolt, θα μας επιτρέψει να σχεδιάσουμε μπαταρίες ειδικά για τους οδηγούς Volvo και Polestar», πρόσθεσε ο Henrik Green, Επικεφαλής Τεχνολογίας της Volvo Cars. “Με μπαταρίες που θα αναπτύσσονται εσωτερικά για τα ηλεκτρικά μας αυτοκίνητα, μπορούμε να προσφέρουμε στους πελάτες της Volvo και της Polestar αυτό που έπιθυμούν, όπως αυτονομία και σύντομους χρόνους φόρτισης».

«Η συνεργασία με τη Northvolt αποτελεί σημαντικό βήμα για το βιομηχανικό μας δίκτυο, στην πορεία προς την πλήρη ηλεκτροκίνηση έως το 2030», δήλωσε ο Javier Varela, Επικεφαλής Παραγωγής και Ποιότητας της Volvo Cars. «Οι μπαταρίες είναι από τα σημαντικότερα μέρη ενός αμιγώς ηλεκτρικού αυτοκινήτου και η συνεργασία με τη Northvolt μας εξασφαλίζει μια αποτελεσματική και οικονομικά αποδοτική αλυσίδα εφοδιασμού υψηλής ποιότητας και βιώσιμων μπαταριών στην Ευρώπη».

Η Volvo Cars θα ανακοινώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το μελλοντικό της τεχνολογικό σχέδιο δράσης στο Volvo Cars Tech Moment που θα πραγματοποιηθεί στις 30 Ιουνίου.

Η συνεργασία και η κοινοπραξία υπόκεινται σε τελικές διαπραγματεύσεις και συμφωνίες μεταξύ των μερών, συμπεριλαμβανομένης της έγκρισης του διοικητικού συμβουλίου.

Προηγούμενο άρθροΤι δείχνει η CarNext Mobility Insights Report
Επόμενο άρθροOliver Zipse: Όχι περιορισμούς αλλά καινοτομία για το CO2