Νέα έρευνα αποκάλυψε τις ευρωπαϊκές πόλεις που έχουν τη μεγαλύτερη κυκλοφοριακή συμφόρηση. Εκεί, δηλαδή, όπου είναι πιο επείγον για τους fleet managers να βρουν λύσεις τελικής παράδοσης και εναλλακτικές λύσεις MaaS για τις μετακινήσεις με αυτοκίνητα.

Η INRIX Global Traffic Scorecard μετρά τις ταχύτητες κυκλοφορίας, τη συμφόρηση και τους χρόνους μετακίνησης με το ποδήλατο και τις δημόσιες συγκοινωνίες.

Σε γενικές γραμμές, οι ευρωπαϊκές πόλεις με τη μεγαλύτερη συμφόρηση προϋπάρχουν της άφιξης των αυτοκινήτων και οι δρόμοι τους δεν ανταποκρίνονται επαρκώς στην κυκλοφορία οχημάτων. Επτά από τις πιο αργές ροές κυκλοφορίας καταγράφονται σε πρωτεύουσες.

Χαμένος χρόνος οδήγησης

Η Ρώμη είναι η πόλη με τη σοβαρότερη συμφόρηση στην Ευρώπη, κοστίζοντας στον μέσο οδηγό 166 ώρες χαμένου χρόνου, ακολουθούμενη από το Παρίσι (165 ώρες), το Λονδίνο (149 ώρες), την Αγία Πετρούπολη (151 ώρες) και το Δουβλίνο (154 ώρες). Να σημειώσουμε εδώ ότι οι χαμένες ώρες οδήγησης για την Αθήνα είναι 109 και για τη Θεσσαλονίκη 51.

Οι ταχύτητες κυκλοφορίας είναι τόσο αργές και στις πέντε πόλεις (εκτός από την Αγία Πετρούπολη), που οι διαδρομές με ποδήλατο ή με τα δημόσια μέσα μεταφοράς είναι μόνο κατά 50% συντομότερες από τη διαδρομή με το αυτοκίνητο.

Οι πόλεις χρειάζονται λύσεις κινητικότητας

Ο Trevor Reed, Αναλυτής Μεταφορών της INRIX, δήλωσε: “Τα αποτελέσματα καθιστούν σαφές ότι οι πόλεις πρέπει να συνεχίσουν τις αλλαγές στην κινητικότητα και τη βελτιστοποίηση της ροής κυκλοφορίας – ειδικά λόγω του ότι οι περισσότερες μητροπόλεις συνεχίζουν να αναπτύσσονται ταχέως”.

Το κόστος της συμφόρησης κυκλοφορίας

Για να βοηθήσει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, η INRIX υπολόγισε τις οικονομικές επιπτώσεις από τους οδηγούς που κολλάνε στην κυκλοφορία, τόσο στη Γερμανία, όσο και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Υπολογίστηκε πως η κυκλοφοριακή συμφόρηση κόστισε στη γερμανική οικονομία 2,8 δισ. ευρώ το περασμένο έτος. Μόνο στο Μόναχο, η απώλεια χρόνου κόστισε 774 ευρώ ανά οδηγό το 2019, 587 ευρώ ανά οδηγό στο Βερολίνο και  445 ευρώ στο Ντίσελντορφ.

Η ζημιά στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν ακόμη μεγαλύτερη, στα 6,9 δισ. λίρες, με το Λονδίνο να κατέχει τη μερίδα του λέοντος με 4,9 δισ. λίρες, που ισοδυναμεί με 1.162 λίρες ανά οδηγό.

“Η συμφόρηση κοστίζει στους οδηγούς, τις επιχειρήσεις και τη βρετανική οικονομία δισ. λίρες κάθε χρόνο”, σημειώνει ο κ. Reed.

Η χειρότερη κυκλοφοριακή συμφόρηση στον κόσμο

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η Μπογκοτά, το Ρίο Ντε Τζανέιρο, η Πόλη του Μεξικού, η Κωνσταντινούπολη και το Σάο Πάολο είναι οι πέντε πόλεις με τη σοβαρότερη συμφόρηση στον κόσμο, γεγονός που συνδέεται με την αστική τους πυκνότητα. Ωστόσο, η INRIX αναφέρει επίσης πως οι σθεναρές πολιτικές της Σιγκαπούρης κατά της συμφόρησης, συμπεριλαμβανομένων των υψηλών τελών ιδιοκτησίας οχημάτων και των φόρων συμφόρησης, επιτρέπουν στο οδικό δίκτυο της πόλης να διατηρεί υψηλές ταχύτητες παρά την υψηλή αστική πυκνότητα.

Η έρευνα έχει συμπεριλάβει 987 πόλεις συνολικά σε όλο τον κόσμο

INRIX: Οι 10 ευρωπαϊκές πόλεις με τη μεγαλύτερη κυκλοφοριακή συμφόρηση

Κατάταξη Πόλη Ώρες που χάνονται στη συμφόρηση ανά οδηγό ανά έτος Μέση ταχύτητα (χλμ/ώρα)
1 Ρώμη 166 17.60
2 Παρίσι 165 16.00
3 Λονδίνο 149 16.00
4 Αγία Πετρούπολη 151 22.40
5 Δουβλίνο 154 16.00
6 Μόσχα 128 24.00
7 Βρυξέλλες 140 14.40
8 Παλέρμο 137 12.80
9 Λισαβόνα 136 16.00
10 Τορίνο 123 14.40
Προηγούμενο άρθροTazzari EV Zero City, ιταλική απάντηση στην ηλεκτροκίνηση
Επόμενο άρθροΟ Όμιλος Επιχειρήσεων Σαρακάκη στηρίζει την εθνική προσπάθεια