Ο πρώτος Απολογισμός Βιωσιμότητας της LeasePlan δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα. Το 2018, το 2,1% του στόλου της εταιρείας ήταν ηλεκτρικό. Το 2019, το 5,7% των νέων οχημάτων ήταν ηλεκτροκίνητα. Και τα δύο αυτά ποσοστά θα φθάσουν στο 100% μέχρι το 2030. Οι ετήσιοι απολογισμοί βιωσιμότητας θα καταγράψουν αυτή την εξέλιξη. 

“Η κλιματική αλλαγή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα. Είμαστε αποφασισμένοι να αναλάβουμε τον ρόλο μας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θέλουμε να επιτύχουμε μηδενικές εκπομπές καυσαερίων από το σύνολο του στόλου μας των 1,9 εκατομμυρίων οχημάτων έως το 2030, ξεκινώντας με τα οχήματα των εργαζομένων μας”, γράφει ο CEO της LeasePlan, Tex Gunning, στον πρόλογο του στον Απολογισμό Βιωσιμότητας 2018/19.

Τρεις πυλώνες

Ο Απολογισμός Βιωσιμότητας περιγράφει την πρόοδο της LeasePlan στη συνολική στρατηγική αειφορίας της, η οποία αποτελείται από τρεις πυλώνες:

  • Διαμόρφωση ενός μέλλοντος χαμηλών εκπομπών. Πρώτον, μηδενικές εκπομπές του στόλου των εργαζομένων της LeasePlan μέχρι το 2021 ή όσο σύντομα το επιτρέπουν οι τοπικές συνθήκες. Στη συνέχεια, όλου του στόλου της μέχρι το 2030. Η LeasePlan είναι ιδρυτικό μέλος της EV100, μιας παγκόσμιας επιχειρηματικής πρωτοβουλίας για την ταχεία διάδοση των EV μεταξύ κορυφαίων εταιρειών παγκοσμίως.
  • Συμβολή στην κοινωνική ευημερία. Τομείς εστίασης: αύξηση της πολυμορφίας του εργατικού δυναμικού, τήρηση του κώδικα δεοντολογίας από προμηθευτές και συνεργάτες, βελτίωση της ασφάλειας των οδηγών και συμμετοχή των εργαζομένων και προσπάθεια θετικού αντίκτυπου στις κοινότητες.
  • Μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Τομείς εστίασης: μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και των εκπομπών CO2 και αύξηση της χρήσης ανανεώσιμης ενέργειας στις εγκαταστάσεις της LeasePlan.

Καταγραφή προόδου

Ο Απολογισμός Βιωσιμότητας παρέχει αναλυτικές πληροφορίες για τις δραστηριότητες της εταιρείας σε κάθε μία από τις παραπάνω περιοχές, καθώς και μια καταγραφή αποτελεσμάτων που καταδεικνύει την πρόοδό της. Κάποια αξιόλογα στοιχεία:

  • Πρώτος πυλώνας – μελλοντικές χαμηλές εκπομπές:
    • 7,9 εκατομμύρια τόνοι: συνολικές εκπομπές CO2 2018. Στόχος 2030: 0 τόνοι.
    • 145 g / χλμ: μέσες εκπομπές CO2 ανά όχημα. Στόχος 2030: 0 g / χλμ
    • 8%: ποσοστό BEV στο στόλο των εργαζομένων το 2018 (+ 700% το 2017). Στόχος 2021: 100%.
    • 8.260 τόνοι: οι εκπομπές CO2 του στόλου εργαζομένων αντισταθμίζονται στο μηδέν (= 100%).
  • Δεύτερος πυλώνας – κοινωνική ευημερία:
    • 27%: γυναίκες εργαζόμενες στις τρεις πρώτες βαθμίδες το 2018. Στόχος 2021: 30%.
    • 90%: ποσοστό δαπανών που ανταποκρίνεται στον Κώδικα Δεοντολογίας το 2018. Μακροπρόθεσμος στόχος: 100%.
  • Τρίτος πυλώνας – περιβαλλοντικός αντίκτυπος:
    • 19%: ποσοστό ανανεώσιμης ενέργειας στις εγκαταστάσεις της LeasePlan το 2018. Στόχος 2022: + 10%.
    • 46 kWh: κατανάλωση ενέργειας ανά τετραγωνικό μέτρο στις εγκαταστάσεις της LeasePlan. Στόχος 2022: -10%.

Βασικές πρωτοβουλίες

Ο Απολογισμός Βιωσιμότητας επισημαίνει τρεις βασικές πρωτοβουλίες που δρομολόγησε η LeasePlan για την επίτευξη των στόχων αειφορίας στο εγγύς μέλλον:

  • Μια ολοκληρωμένη λύση ηλεκτρικών οχημάτων (EV) για πελάτες σε 12 χώρες. Ένα αυξανόμενο ποσοστό του στόλου της LeasePlan αποτελείται από EV, τονίζοντας τη συνεχιζόμενη συμμετοχή των πελατών στη στρατηγική μηδενικών εκπομπών της εταιρείας
  • Η πρώτη έκδοση Πράσινου Ομολόγου (Green Bond) της LeasePlan, που θα χρησιμεύσει στη χρηματοδότηση ή την αναχρηματοδότηση αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων μπαταρίας (BEV). Το ομολογιακό δάνειο ύψους 500 εκατ. ευρώ προσέλκυσε πάνω από 3,5 δισ. ευρώ από περίπου 260 επενδυτές
  • Μια σειρά εκπαιδευτικών εκδηλώσεων EV για πελάτες και δημοσίευση πολλαπλών στοιχείων και οδηγών, όπως ο δημοφιλής Sustainable Fleet Benchmark, για υποστήριξη τεκμηριωμένων αποφάσεων σχετικά με την ηλεκτρική οδήγηση

Όπως δήλωσε ο Tex Gunning: “Θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς με τους πελάτες μας, τους επενδυτές και άλλους ενδιαφερόμενους, σχετικά με την πρόοδο της εταιρείας ως προς τις μηδενικές εκπομπές και τις δυνατότητες βελτίωσής μας. Το σύνθημά μας είναι απλό: αν δύναται να ανακοινωθεί, είναι μετρήσιμο – και τότε θα μπορούμε να λογοδοτήσουμε”.

Προηγούμενο άρθροH Wirecard προσθέτει επιλογή πληρωμής στη HERE Mobility
Επόμενο άρθροRange Rover Evoque: καλύτερο SUV-Crossover στα WWCOTY