Μοτοδυναμική: ισχυρή ανάπτυξη το 2021

Με ισχυρή ανάπτυξη σε όλα τα μεγέθη έκλεισε το 2021 για τον όμιλο Μοτοδυναμική, τόσο από πλευράς πωλήσεων όσο και κερδών προ φόρων.

Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις του ομίλου Μοτοδυναμική το 2021 παρουσίασαν αύξηση κατά 20,9% και ανήλθαν στα 94,7 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων & αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 14,2 εκατ. ευρώ, υπερδιπλάσια από αυτά του 2020. Τα αποτελέσματα προ φόρων ανήλθαν σε 6,2 εκατ. ευρώ, όταν την αντίστοιχη περυσινή περίοδο παρουσίασαν ζημία (-2,7 εκατ. ευρώ).

Οι πωλήσεις δικύκλων και προϊόντων θάλασσας (Yamaha) διατήρησαν την θετική τους πορεία παρά τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα παρουσιάζοντας αύξηση 26,5% στα 51,9 εκατ. ευρώ. Αντίθετα, οι πωλήσεις αυτοκινήτων (Porsche) επλήγησαν ιδιαίτερα από την περιορισμένη διαθεσιμότητα παρουσιάζοντας μείωση 17,6% στα 19,5 εκατ. ευρώ.

Θεαματική η ανάκαμψη στην δραστηριότητα ενοικίασης αυτοκινήτων (Sixt) με τις πωλήσεις να ανέρχονται σε 23,3 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση 70,9% σε σχέση με πέρυσι.

Ως αποτέλεσμα της εστίασης στην δημιουργία θετικών ταμειακών ροών για το σύνολο των δραστηριοτήτων, ο καθαρός δανεισμός του Ομίλου μειώθηκε κατά 8,8 εκατ. ευρώ και έτσι στις 31 Δεκεμβρίου 2021 ανερχόταν στα 10,3 εκατ. ευρώ έναντι 19,1 εκατ. στις 31 Δεκεμβρίου 2020.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Σωτήρης Χατζίκος, δήλωσε: «Τα γνωστά προβλήματα στην διαθεσιμότητα προϊόντων ήταν ιδιαίτερα έντονα και το 2021. Επηρέασε πολύ λιγότερο την Yamaha η οποία παρουσίασε ισχυρή ανάπτυξη σε σχέση με το 2020, κυρίως όμως την Porsche οι πωλήσεις της οποίας υποχώρησαν σε σύγκριση με τις περυσινές. Με ένα θεαματικό β’ εξάμηνο (πάνω και από αυτό του 2019), η Sixt ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Για το σύνολο του έτους τα έσοδα από τις βραχυχρόνιες ενοικιάσεις αυτοκινήτων ήταν διπλάσιες αυτών του 2020 και μόλις 16% μειωμένες σε σχέση με το 2019.

Η τιμολογιακή μας στρατηγική και ο χειρισμός των γενικών μας εξόδων είχαν ως αποτέλεσμα την θεαματική βελτίωση στην κερδοφορία σε όλα τα επίπεδα. Για το 2022 και παρά τις πρόσφατες αρνητικές γεωπολιτικές εξελίξεις, προσδοκούμε στην ένταση της δυναμικής στην αγορά ενοικιάσεων αυτοκινήτων αλλά και στην σταδιακή σταθεροποίηση στην διαθεσιμότητα των προϊόντων μας».

Ο Όμιλος Μοτοδυναμική έχει το δικαίωμα αποκλειστικής διανομής των προϊόντων της Yamaha Motor Co. στην Ελλάδα, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, την Αλβανία και την Μολδαβία. Από το 2011, έχει αναλάβει την αποκλειστική διανομή των προϊόντων της εταιρίας Porsche AG στην Ελλάδα. Έχει προχωρήσει επίσης κατά καιρούς σε πλήθος εμπορικών συμφωνιών μέσω των οποίων σήμερα κατέχει δικαιώματα επίσημου εισαγωγέα για μία σειρά καταξιωμένων εμπορικών οίκων στον τομέα των σκαφών & εξωλέμβιων (Selva), λιπαντικών (Rock Oil), ελαστικών (Continental) και ειδών εξοπλισμού-ένδυσης αναβάτη, (Alpinestars, Shark, Richa). Τον Ιούνιο του 2005, οι μετοχές της εταιρείας εισήχθησαν για διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Από τις 30 Νοεμβρίου 2018 συμμετέχει στην Lion Rental Α.Ε., εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων η οποία εκπροσωπεί τον γερμανικό οίκο Sixt GmbH.

Προηγούμενο άρθροMercedes θα συλλέγουν δεδομένα επιτήρησης δρόμων
Επόμενο άρθροVolkswagen: 25 νέα EV στη Βόρεια Αμερική