Χιλιάδες ολλανδικά Mercedes θα συλλέγουν δεδομένα επιτήρησης δρόμων, μετά από σύμβαση της εταιρείας με τις ολλανδικές αρχές για παροχή δεδομένων από τα αυτοκίνητά της για φθορά δρόμων, ασφάλεια και καιρικές συνθήκες.

Αντλώντας πληροφορίες από χιλιάδες οχήματα και οδηγούς Mercedes, το πιλοτικό έργο θα βοηθήσει την προληπτική υποστήριξη υποδομών. Αποτελεί σημαντικό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίον τα συνδεδεμένα οχήματα μπορούν να συμβάλουν στη διαμόρφωση ασφαλέστερων συνθηκών κυκλοφορίας.

Το ολλανδικό Υπουργείο Υποδομών και Διαχείρισης Υδάτων, υπεύθυνο για το εθνικό οδικό δίκτυο, ανέθεσε στη Mercedes διετή σύμβαση για πρόγραμμα επιτήρησης δρόμων. Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία θα συλλέξει τα σχετικά δεδομένα ανώνυμα, σε ψηφιακό πίνακα που αποκαλείται ROMO (Road Monitoring – Επιτήρηση Δρόμων), προσβάσιμο σε οδικά συνεργεία, επιτετραμμένους εμπειρογνώμονες, επιθεωρητές κ.λπ. Θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτά τα δεδομένα για πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση των logistics, ενισχύοντας την οδική ασφάλεια.

Τα ανεπεξέργαστα δεδομένα προέρχονται από τους αισθητήρες των αυτοκινήτων, οι οποίοι μπορεί να εντοπίσουν υπερβολική δόνηση στην ανάρτηση (κακοί δρόμοι), απώλεια πρόσφυσης (χειμερινές συνθήκες) ή συχνή ενεργοποίηση συστημάτων ADAS (επικίνδυνα σημεία κυκλοφορίας). Η συλλογή αυτών των δεδομένων δίνει στη Mercedes δυνατότητα εντοπισμού των προβλημάτων και παρακολούθησης της εξέλιξης.

Τα δεδομένα, τα οποία δεν ιχνηλατούνται, μεταφέρονται στον διακομιστή του κατασκευαστή μέσω του δικτύου κινητής επικοινωνίας του αυτοκινήτου.

Μετά την αξιολόγηση, τα δύο μέρη θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματα του προγράμματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως βέλτιστη πρακτική.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Mercedes συνεργάζεται με επίσημες αρχές μέσω χρήσης συγκομιδής δεδομένων. Στις γερμανικές Άλπεις, η εταιρεία διεξήγαγε ήδη με επιτυχία πιλοτικό πρόγραμμα εντοπισμού ολισθηρών συνθηκών οδοστρώματος κατά τη διάρκεια του χειμώνα και βελτίωσης της χρήσης άμμου και αλατιού. Στο Λονδίνο, ολοκληρώθηκε έργο για δεδομένα παρ’ ολίγον ατυχημάτων, προς βελτίωση της ασφάλειας αστικής κυκλοφορίας, μέσω εντοπισμού επικίνδυνων σημείων.

Προηγούμενο άρθροHyundai KONA Electric, επιλογή για στόλους
Επόμενο άρθροΜοτοδυναμική: ισχυρή ανάπτυξη το 2021