Αυξανόμενο ενδιαφέρον για EV καταγράφει η έκδοση «EVs & Sustainability» του ετήσιου Mobility Insights Report, που πραγματοποίησε η LeasePlan, από κοινού με την εταιρεία ερευνών Ipsos.

Η έρευνα καταδεικνύει ιδιαίτερα αυξημένη υποστήριξη για ηλεκτρικά οχήματα (EV), με ακόμα περισσότερους συμμετέχοντες να σκέφτονται τη μετάβασή τους στην ηλεκτροκίνηση.

Ωστόσο, η νέα έκδοση του Mobility Insights Report διαπίστωσε επίσης ότι, παρά το αυξανόμενο ενδιαφέρον για EV, οι ερωτηθέντες προβληματίζονται όλο και περισσότερο για την φτωχή υποδομή φόρτισης, αναφερόμενοι στην έλλειψη σταθμών φόρτισης ως ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια μετάβασης.

 

Τα βασικά ευρήματα της έκδοσης EVs & Sustainability του Mobility Insights Report – της ετήσιας έρευνας που κατέγραψε τις απόψεις περισσοτέρων από 5000 οδηγούς σε 22 χώρες – είναι τα εξής:

  • Υπάρχει σαφής αύξηση θετικής αντιμετώπισης της ηλεκτροκίνησης, με ένα πρωτοφανές 65% να λέει πως έχει πλέον ευνοϊκή άποψη περί ηλεκτρικής οδήγησης μηδενικών εκπομπών. Σχεδόν οι μισοί (44%) από τους ερωτηθέντες δήλωσαν ότι η γνώμη τους για την ηλεκτρική οδήγηση βελτιώθηκε τα τελευταία τρία χρόνια
  • Η συντριπτική πλειονότητα (61%) των ερωτηθέντων που σκοπεύουν να αγοράσουν καινούργιο αυτοκίνητο τα επόμενα πέντε χρόνια λένε πως θα εξετάσουν ένα ηλεκτρικό όχημα, γεγονός που υποδηλώνει ότι η αποδοχή των EV έχει φτάσει πλέον σε κρίσιμο σημείο
  • Οι οδηγοί αντιλαμβάνονται πλέον πως το να κυκλοφορείς οικολογικά δεν κοστίζει περισσότερο από ένα όχημα ντίζελ ή βενζίνης, με το 46% των ερωτηθέντων να απαντούν πως τα EV δεν συμβάλλουν μόνο στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μέσω χαμηλότερων εκπομπών CO2, αλλά επίσης συμφωνούν πως έχουν συνολικά χαμηλότερο κόστος λειτουργίας (47%)
  • Ωστόσο, παραμένουν εμπόδια: το 51% όσων σχεδιάζουν να αγοράσουν αυτοκίνητο τα επόμενα πέντε χρόνια ανέφεραν την ανεπαρκή υποδομή φόρτισης (στο σπίτι, στην εργασία ή σε αυτοκινητόδρομους) ως τον βασικό λόγο που τους εμποδίζει να επιλέξουν ένα EV, ενώ το «άγχος της αυτονομίας» ήταν εμπόδιο για άλλο ένα 34%

Ο Tex Gunning, CEO της LeasePlan, δήλωσε: «Και πάλι, βλέπουμε ότι οι οδηγοί είναι έτοιμοι και πρόθυμοι να συμμετάσχουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής – αλλά η έλλειψη υποδομής φόρτισης EV τους εμποδίζει. Απαιτείται άμεση δράση: ηγέτες και υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής σε καθεμία από τις 22 χώρες που συμμετείχαν στο ερωτηματολόγιο πρέπει να ανταποκριθούν στη δημόσια ζήτηση επενδύοντας σε μια ενιαία, προσιτή και βιώσιμη υποδομή φόρτισης. Η LeasePlan και οι συνεργάτες μας έχουμε ήδη πράξει το καθήκον μας: πέρυσι παραθέσαμε πέντε εύκολα εφαρμόσιμες συστάσεις για τη διευθέτηση της υποδομής φόρτισης στην Ευρώπη. Με απλά λόγια, οι λύσεις ήδη υπάρχουν – το μόνο που λείπει είναι η δράση».

Οι χώρες που περιλαμβάνονται στην έρευνα είναι: Αυστραλία, Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Ισπανία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σουηδία, Τουρκία και Φινλανδία.

Η έρευνα δημοσιεύεται αναλυτικά στην ιστοσελίδα της εταιρείας,

Ενημέρωση 18 Φεβρουαρίου 2021:

Οι απαντήσεις των Ελλήνων οδηγών

Στα κορυφαία κίνητρα για την απόκτηση ενός ηλεκτρικού οχήματος ή ενός οχήματος χαμηλότερων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα συγκαταλέγονται τόσο τα οφέλη για το περιβάλλον από τη μείωση των εκπομπών CO2 – απάντηση που έδωσε το 65% των Ελλήνων συμμετεχόντων στην έρευνα, υπερβαίνοντας κατά 19% τον γενικό μέσο όρο – όσο και το χαμηλότερο κόστος χρήσης (67% έναντι 47% του γενικού μέσου όρου) και οι φορολογικές ελαφρύνσεις (48% έναντι 33% του γενικού μέσου όρου).

Ωστόσο, η μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση δεν βαίνει ανεμπόδιστη. Στην Ελλάδα, ο κυρίαρχος ανασταλτικός παράγοντας φαίνεται να είναι το κόστος αγοράς ενός EV, όπως ανέφερε το 65% των ερωτηθέντων – έναντι του 57% στον γενικό μέσο όρο.

Το ποσοστό για τους Έλληνες οδηγούς που διστάζουν να προχωρήσουν στη μετάβαση λόγω περιορισμένων υποδομών φόρτισης, είναι 47%, ενώ τελευταίο στη «λίστα» των ανησυχιών των Ελλήνων αναφορικά με τη μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση είναι το μικρότερο οδηγικό εύρος των ηλεκτρικών οχημάτων (31% έναντι 34% του γενικού μέσου όρου).

Ο Κωνσταντίνος Πετρούτσος, Διευθύνων Σύμβουλος της LeasePlan Hellas, δήλωσε σχετικά: «Η μεγάλη στροφή των Ελλήνων οδηγών προς την ηλεκτροκίνηση καθιστά πιο αναγκαίες από ποτέ τις δράσεις για την εξέλιξη των υποδομών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στη χώρα μας. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι οι σωστές υποδομές αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για την περαιτέρω ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς. Η LeasePlan, σε διεθνές επίπεδο, έχει ήδη παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις για τη διασφάλιση ενός καθολικού, προσιτού και βιώσιμου πλαισίου υποδομών φόρτισης, τις οποίες οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής σε ολόκληρη την Ευρώπη μπορούν να συμβουλευτούν».

 

Προηγούμενο άρθροΝέο Express van, η οικογένεια της Renault επεκτείνεται
Επόμενο άρθροContinental: Ελαστικό με νέο δείκτη φορτίου“HL”