Την στρατηγική του ομίλου Michelin «Απόλυτης Βιωσιμότητας» για το 2030, με τίτλο Michelin In Motion παρουσίασαν κατά την Ημέρα Κεφαλαιαγοράς, ο Florent Menegaux, Πρόεδρος του ΔΣ και ο Yves Chapot, Γενικός Διευθυντής και CFO, συνοδευόμενοι από τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ομίλου.

Ο κ. Menegaux ανέλυσε το όραμα του Ομίλου Michelin, που βασίζεται στη συνεχή αναζήτηση σωστής ισορροπίας μεταξύ Ανθρώπων, Πλανήτη και Κερδών. Παρουσίασε επίσης τις φιλοδοξίες του Ομίλου για το 2030, βάσει δώδεκα δεικτών που καλύπτουν την περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική του απόδοση.

Συγκεκριμένα, τόνισε τη δέσμευση του Ομίλου για:

Τους ανθρώπους

  • επίτευξη ποσοστού δέσμευσης εργαζομένων άνω του 85%
  • αύξηση ποσοστού γυναικών σε διευθυντικές θέσεις στο 35%
  • καθορισμός παγκόσμιου προτύπου ασφάλειας στο χώρο εργασίας, με TCIR (εργατικά ατυχήματα ανά 100 εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης)[1] μικρότερο του 0,5.

Τον πλανήτη

  • κάθετη μείωση εκπομπών CO2, στα πεδία 1 και 2 (κατά 50% σε σύγκριση με το 2010) και στο πεδίο 3 αναφορικά με τις μεταφορές, με στόχο την επίτευξη ουδέτερου άνθρακα σε αυτά τα πεδία έως το 2050
  • κάθετη αύξηση περιεκτικότητας βιώσιμων πρώτων υλών σε όλα τα προϊόντα στο 40% έως το 2030, σύμφωνα με τον στόχο του 100% έως το 2050.

Τα κέρδη

  • διαρκής ανάπτυξη, με μέση αύξηση πωλήσεων 5% ετησίως μεταξύ 2023 και 2030, μόλις λήξει η παρούσα κρίση του Covid-19
  • 20% έως 30% πωλήσεις από δραστηριότητες πέραν των ελαστικών
  • δημιουργία σημαντικής αξίας, με πάνω από 10,5% Απόδοση Χρησιμοποιηθέντος Κεφαλαίου (ROCE) μεταξύ 2023 και 2030.

Νέα πεδία ανάπτυξης πέραν των ελαστικών

Με τη στρατηγική Michelin In Motion, ο όμιλος θα συνεχίσει να επεκτείνεται, να επενδύει και να καινοτομεί στις δραστηριότητες ελαστικών. Οι τάσεις κινητικότητας μετά την πανδημία και η επιταχυνόμενη ανάπτυξη της αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων παρουσιάζουν πραγματικές ευκαιρίες ανάπτυξης για τον Όμιλο, που έχει αναπτύξει απαράμιλλη τεχνολογική πρωτοπορία σχεδιασμού και κατασκευής ελαστικών ειδικά σχεδιασμένων για EV. Στον τομέα των οδικών μεταφορών, ο Όμιλος θα επικεντρωθεί επιλεκτικά στη δημιουργία αξίας, ενώ στα ελαστικά οχημάτων ορυχείων, χωματουργικών, γεωργικών, αεροσκαφών και άλλων εξειδικευμένων, η Michelin σκοπεύει να παραμείνει σημείο αναφοράς, αξιοποιώντας τη διαφοροποίηση των προϊόντων και υπηρεσιών της.

Με γνώμονα την ικανότητα καινοτομίας και την τεχνογνωσία υλικών, η στρατηγική Michelin In Motion επιδιώκει επίσης έντονη επέκταση σε πέντε τομείς, πέραν των ελαστικών: Υπηρεσίες & Λύσεις, εύκαμπτα συνθετικά υλικά, ιατρικές συσκευές, εκτύπωση 3D μετάλλων και κινητικότητα υδρογόνου.

  • Στις Υπηρεσίες & Λύσεις, ο Όμιλος θα διευρύνει και θα εμβαθύνει το χαρτοφυλάκιο λύσεων στόλου, κυρίως αξιοποιώντας ευφυή αντικείμενα και την αξία της συλλογής δεδομένων.
  • Η Michelin σχεδιάζει επίσης να επεκταθεί σημαντικά στην ταχύτατα αναπτυσσόμενη [1] αγορά εύκαμπτων συνθετικών υλικών (κυλιόμενους ιμάντες, ζώνες μεταφοράς, επενδεδυμένα υφάσματα, παρεμβύσματα κ.λπ.) ακολουθώντας στρατηγική συγχωνεύσεων και εξαγορών, δημιουργώντας αξία και νέες δραστηριότητες.
  • Οι ιατρικές συσκευές αποτελούν επίσης ευκαιρία ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια.
  • Ο Όμιλος έχει αναπτύξει μοναδική τεχνογνωσία τρισδιάστατης μεταλλικής εκτύπωσης που υποστηρίζει την AddUp, την κοινοπραξία με την Fives, στην προώθηση ολοκληρωμένης γκάμας εξατομικευμένων λύσεων για κατασκευαστές.
  • Στην κινητικότητα υδρογόνου, ο Όμιλος επιδιώκει να καταστεί παγκόσμιος ηγέτης συστημάτων κυψελών καυσίμου υδρογόνου μέσω της Symbio, της κοινοπραξίας με την Faurecia.

[1] Μέση προβλεπόμενη αύξηση 5% ετησίως έως το 2030.

Προηγούμενο άρθροPeugeot 2008: Best SUV of the Year στην Ουκρανία
Επόμενο άρθροΗ Nissan και ο έλεγχος εξάπλωσης του COVID-19