Στην Ετήσια Συνέλευση της Mercedes-Benz Group AG για το 2022, η εταιρεία ανέλυσε τη στρατηγική της πρόοδο, παρέχοντας παράλληλα ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα και αποδόσεις στους μετόχους.

Ενισχύθηκαν οι επιδόσεις της Mercedes-Benz Group AG το 2022

  • Ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα 2022 και ανθεκτικό πρώτο τρίμηνο 2023
  • Εμπλουτισμός γκάμας ηλεκτρικών οχημάτων: Το χαρτοφυλάκιο αμιγώς ηλεκτρικών περιλαμβάνει επτά επιβατικά αυτοκίνητα και τέσσερα βαν Mercedes-Benz. Οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων υπερδιπλασιάστηκαν το 2022
  • Παρουσίαση νέου λειτουργικού συστήματος: Ο πρόδρομος της νέας αρχιτεκτονικής λογισμικού MB.OS παρουσιάστηκε στη νέα E-Class
  • Υποψήφιος για το Εποπτικό Συμβούλιο προτάθηκε ο εμπειρογνώμονας του κλάδου, Stefan Pierer, καθώς ο Sari Baldauf αποχωρεί μετά από επιτυχή 15ετή θητεία
  • Προτάθηκε αυξημένο μέρισμα 5,20 ευρώ
  • Έναρξη επαναγοράς μετοχών: Θα εξαγοραστούν ίδιες μετοχές αξίας έως και 4 δισ. ευρώ
Ola Källenius, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Mercedes-Benz Group AG (αριστερά) και Dr. Bernd Pischetsrieder, Πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της Mercedes-Benz Group AG

«Η Mercedes-Benz Group αντιμετώπισε επιτυχώς τις προκλήσεις του περασμένου έτους, επιδεικνύοντας υψηλό επίπεδο ανθεκτικότητας και ιδιαίτερη προσαρμοστικότητα, παραμένοντας συγκεντρωμένη στην ουσιαστική πρόοδο εφαρμογής, ανάπτυξης και βελτίωσης της βιώσιμης επιχειρηματικής στρατηγικής της. Θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε ένα κερδοφόρο, ηλεκτρικό μέλλον βάσει λογισμικού”, δήλωσε ο Bernd Pischetsrieder, Πρόεδρος Εποπτικού Συμβουλίου της Mercedes-Benz Group AG.

Για τους μετόχους, η περασμένη χρονιά ήταν ικανοποιητική: Μεταξύ Μαρτίου 2022 και Μαρτίου 2023, οι συνολικές αποδόσεις των μετόχων της Mercedes-Benz αυξήθηκαν κατά 20%, υπερβαίνοντας τον γερμανικό δείκτη DAX.

Η εστίαση της εταιρείας σε ελκυστικά προϊόντα αποδίδει καρπούς. Οι πωλήσεις στην ανώτατη κατηγορία της Mercedes-Benz αυξήθηκαν κατά 8% πέρυσι, ενώ οι πωλήσεις της ηλεκτρικών οχημάτων μπαταρίας (BEV) αυξήθηκαν στα 128.700 οχήματα (+147%) και των eVan στα 15.000 (+9%). Τα κέρδη του Ομίλου προ φόρων και τόκων (EBIT) βελτιώθηκαν κατά 28%, στα 20,5 δισ. ευρώ (2021: 16,0 δισ. ευρώ) και τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 12%, στα 150 δισ. ευρώ (2021: 134 δισ. ευρώ). Η δυναμική συνεχίστηκε το 2023: Το πρώτο τρίμηνο, η βελτιωμένη τιμολόγηση αντιστάθμισε τις προκλήσεις του κόστους υλικών. Οι υψηλότερες πωλήσεις και το ευνοϊκό μείγμα προϊόντων είχε ως αποτέλεσμα EBIT 5,5 δισ. ευρώ (πρώτο τρίμηνο 2022: 5,2 δισ. ευρώ). Τα έσοδα πρώτου τριμήνου αυξήθηκαν κατά 8% στα 37,5 δισ. ευρώ (πρώτο τρίμηνο 2022: 34,9 δισ. ευρώ) και το προσαρμοσμένο EBIT αυξήθηκε στα 5,4 δισ. ευρώ (πρώτο τρίμηνο 2022: 5,3 δισ. ευρώ).

«Όντας η πολυτιμότερη μάρκα πολυτελών αυτοκινήτων στον κόσμο, προσφέραμε ισχυρά αποτελέσματα το 2022 και γίναμε πολύ πιο ανθεκτικοί, προωθώντας παράλληλα τον μετασχηματισμό. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της εξαιρετικής ομαδικής προσπάθειας και των ιδιαίτερα περιζήτητων προϊόντων μας. Υποστηρίζουμε από κοινού την φιλοδοξία μας κατασκευής των πλέον ελκυστικών αυτοκινήτων και βαν και της εταιρείας με διψήφιο περιθώριο κέρδους και στην ηλεκτρική και ψηφιακή εποχή», δήλωσε ο Ola Kaellenius, CEO της Mercedes-Benz Group AG.

Στις 22 Φεβρουαρίου 2023, η εταιρεία παρουσίασε τα σχέδια ενός αποκλειστικού συστήματος λογισμικού: το MB.OS , το οποίο βασίζεται σε νέα ειδική αρχιτεκτονική chip-to-cloud, σχεδιασμένη να παρέχει εξαιρετικές δυνατότητες λογισμικού. Στο πλαίσιο της παρουσίασης στρατηγικής, η Mercedes-Benz και η Google ανακοίνωσαν μακροπρόθεσμη στρατηγική συνεργασία στον τομέα της χαρτογράφησης.

Στη διάσκεψη ESG (Environmental, Social and Governance) 2023, η Mercedes Benz επεσήμανε τα μέτρα μείωσης του αποτυπώματος άνθρακα και δημιουργίας διαρκούς αξίας για όλους τους ενδιαφερόμενους. Μερικά παραδείγματα των προσπαθειών τους: Μέχρι το τέλος του 2023, το νέο εργοστάσιο ανακύκλωσης μπαταριών στο Kuppenheim της Γερμανίας θα εντείνει τη λειτουργία του. Η επέκταση του ενεργειακού χαρτοφυλακίου ώστε να συμπεριλάβει την αιολική ενέργεια από χερσαία και υπεράκτια αιολικά πάρκα αποτελεί άλλο ένα σημείο εστίασης στην ενεργειακή στρατηγική της εταιρείας. Το 2022, η εταιρεία υπέγραψε σύμβαση με την καναδο-γερμανική νεοσύστατη εταιρεία Rock Tech Lithium για την προμήθεια κατά μέσο όρο 10.000 τόνων υδροξειδίου λιθίου ετησίως από το 2026. Τέλος, ως μέρος των προσπαθειών μετασχηματισμού της Mercedes-Benz θα επενδυθούν περισσότερα από 1,3 δισ. ευρώ για τις ικανότητες, την κατάρτιση και τη συνεχή εκπαίδευση των εργαζομένων της έως το 2030.

Στην πορεία προς ένα ηλεκτρικό μέλλον, η Mercedes-Benz προσφέρει σήμερα επτά αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα και τέσσερα βαν. Προς επιτάχυνση της μετάβασης σε ηλεκτρικά οχήματα, η εταιρεία ανακοίνωσε σχέδια δημιουργίας παγκόσμιου δικτύου φόρτισης υψηλής ισχύος σε όλη τη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη, την Κίνα και άλλες βασικές αγορές, πριν από το τέλος της δεκαετίας, όταν καταστεί αμιγώς ηλεκτρική, όπου το επιτρέπουν οι συνθήκες της αγοράς.

Προηγούμενο άρθροBMW Group: υψηλή ζήτηση το πρώτο τρίμηνο 2023
Επόμενο άρθροΗ Stellantis το πρώτο τρίμηνο 2023