Η Algolux επιλέχθηκε για το πρόγραμμα AISEE, με επικεφαλής τη Mercedes Benz AG, για ισχυρή ορατότητα σε δυσμενείς συνθήκες οδήγησης. Στο τριετές πρόγραμμα μετέχει παγκόσμια κοινοπραξία, προς επίτευξη αυτονομίας επιπέδου 4, οχημάτων μαζικής παραγωγής.

Η Algolux 1, παγκοσμίως αναγνωρισμένη εταιρεία λογισμικού υπολογιστών όρασης, επιλέχθηκε να συμμετάσχει στο πρόγραμμα AI-SEE 2, με επικεφαλής τη Mercedes Benz AG, προς εξασφάλιση ασφαλούς οδήγησης σε συνθήκες χαμηλής ορατότητας. Πρόσφατα στη λίστα 2021 CB Insights AI 100, ως μια από τις πλέον καινοτόμες εταιρείες startup στον κόσμο και βραβευμένη στα Βραβεία 2021 Tech.AD Europe για την Καλύτερη Καινοτόμο Τεχνολογία Αυτόνομων Οχημάτων, η Algolux θα συνεργαστεί με 20 εταίρους παγκόσμιου επιπέδου του κατασκευαστικού και προμηθευτικού κλάδου, για περίοδο τριών ετών, προς επίτευξη αυτονομίας επιπέδου 4 σε οχήματα μαζικής παραγωγής. Σκοπός είναι η δημιουργία ενός αξιόπιστου συστήματος αισθητήρων για βελτιωμένη ορατότητα οχήματος βάσει τεχνητής νοημοσύνης, για δυσμενείς συνθήκες οδήγησης.

Χωρίς αποδείξεις ασφάλειας για όλους τους χρήστες του οδικού δικτύου, δεν θα πραγματοποιηθεί το όραμα της αυτόνομης οδήγησης. Τα αυτόνομα οχήματα μπορούν να διατεθούν στην αγορά μόνο εάν λειτουργούν αξιόπιστα. Αυτό απαιτεί σύστημα αυτόνομης οδήγησης παντός καιρού, που θα διασφαλίζει ασφαλείς διαδρομές με όλες τις καιρικές συνθήκες, όπως χιόνι, δυνατή βροχή ή ομίχλη. Χρησιμοποιώντας ένα σύστημα πολλαπλών αισθητήρων συγκερασμού δεδομένων, τα δεδομένα θα συγχωνεύονται και θα προσομοιώνονται μέσω εξελιγμένων αλγορίθμων AI, προσαρμοσμένων στις ανάγκες αντίξοων συνθηκών καιρού. Αυτό το καινοτόμο σύστημα ανίχνευσης, σε συνδυασμό με έναν διαδραστικό χάρτη υψηλής ευκρίνειας, θα επιτρέπουν μονίμως καλές επιδόσεις οδήγησης σε κακές καιρικές συνθήκες.

Προς υποστήριξη του προγράμματος AI-SEE, η Algolux θα παρέχει τεχνογνωσία και εμπειρία στους τομείς αλγορίθμων AI βαθείας μάθησης, σύντηξης δεδομένων διαφορετικών τύπων αισθητήρων, στερεοσκοπικής ανίχνευσης μακράς εμβέλειας και επεξεργασίας σήματος ραντάρ. Σημαντικό χαρακτηριστικό των προηγμένων συστημάτων οδήγησης είναι η αναγνώριση όλων των χρηστών του οδικού δικτύου σε δύσκολες καιρικές συνθήκες. Τα υπάρχοντα συστήματα ανίχνευσης δεν πληρούν τις απαιτήσεις, καθώς δεν επιτυγχάνεται σύντηξη λόγω έλλειψης εφεδρικών πληροφοριών. Για παράδειγμα, οι παραμορφωμένες μετρήσεις αισθητήρων σε μια σάρωση (π.χ. σάρωση LiDAR σε χιόνι) ενδέχεται να μη παραμορφώνονται σε άλλες μετρήσεις (κάμερα έντασης). Για να ξεπεραστεί το πρόβλημα και να παρέχει εφεδρικά στοιχεία σε καλές καιρικές συνθήκες, η Algolux χρησιμοποιεί μια έξυπνη διαδικασία σύντηξης που αποτελεί το κέντρο ελέγχου ή τον «εγκέφαλο» του συστήματος, αξιοποιώντας έτσι μια πιο αξιόπιστη πλατφόρμα καταγραφής, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οιονδήποτε φωτισμό ή καιρικές συνθήκες.

Ο Δρ. Werner Ritter, της Mercedes Benz AG, Επικεφαλής Κοινοπραξίας, δήλωσε: “Η Algolux είναι από τις λίγες εταιρείες στον κόσμο με μεγάλη πείρα στα ολοκληρωμένα βαθιά νευρωνικά δίκτυα που απαιτούνται για την αποσύνδεση του υποκείμενου εξοπλισμού από την εφαρμογή μας. Αυτό και η ευρεία γνώση της εταιρείας στην εφαρμογή των δικτύων της για αξιόπιστη καταγραφή υπό κακές καιρικές συνθήκες, υποστηρίζει άμεσα τις εφαρμογές μας στο πρόγραμμα AI-SEE”.

“Η Algolux είναι ευτυχής που συνεργάζεται με την κοινοπραξία AI-SEE, ως μέρος ομάδας κορυφαίων ειδικών συνεργατών ADAS και AV”, δήλωσε ο Matthias Schulze, Αντιπρόεδρος Ευρώπης & Ασίας της Algolux. “Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε προς επίλυση του κρίσιμου για την ασφάλεια θέματος της καταγραφής σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού και δυσμενών καιρικών φαινομένων, για να διαθέτουν τα αυριανά οχήματα μαζικής παραγωγής αυτονομία επιπέδου 4”.

Οι καινοτομίες του έργου όχι μόνο θα ενισχύσουν σημαντικά την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα, επιτρέποντας την εφαρμογή  αυτόνομης οδήγησης επιπέδου 4 στην αγορά έως το 2030, αλλά θα εξοικονομήσουν επίσης χρόνο και κόστος ανάπτυξης.

Έτσι, το AI-SEE έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τους όρους στον παγκόσμιο αγώνα αυτόνομων οχημάτων και να εισέλθει πρώτο στην αγορά, ανοίγοντας το δρόμο για ασφαλή αυτόνομη οδήγηση.

Το έργο θα συγχρηματοδοτηθεί από το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας του Προγράμματος Υποστήριξης Βιομηχανικής Έρευνας του Καναδά (NRC IRAP), τον Αυστριακό Οργανισμό Προώθησης Έρευνας (FFG), το Business Finland και το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Υπουργείο Παιδείας και Έρευνας BMBF, υπό το σήμα της PENTA EURIPIDES² της EUREKA.

Φωτογραφία: Algolux


[1] Η Algolux είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένη εταιρεία υπολογιστών όρασης με την πιο αξιόπιστη και επεκτάσιμη δυνατότητα καταγραφής παντός καιρού, τόσο με υπάρχουσες κάμερες όσο και με νέα σχέδια, μέσω εργαλείων που βασίζονται στο cloud και ενσωματωμένου λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης.

[2] Το πρόγραμμα AI-SEE χρηματοδοτείται από την PENTA EURIPIDES². H EURIPIDES² είναι ομάδα της EUREKA, που προωθεί τη δημιουργία καινοτόμων, βιομηχανικών έργων Ε & Α στον κλάδο των έξυπνων ηλεκτρονικών συστημάτων. Είκοσι ένας οργανισμοί δεσμεύτηκαν στην οικοδόμηση ενός νέου, αξιόπιστου συστήματος ανίχνευσης βάσει Τεχνητής Νοημοσύνης (AI), που επιτρέπει αυτόνομες διαδρομές σε διάφορες συνθήκες κυκλοφορίας και καιρού.

Διάρκεια έργου: 36 μήνες, ξεκινώντας από την 1η Ιουνίου 2021. Συνολικό κόστος: 21,58 εκατ. ευρώ. Χρηματοδότηση από εθνικές δημόσιες αρχές (PENTA EURIPIDES²): 9,66 εκατ. ευρώ. Συντονιστής: Mercedes Benz AG.

Προηγούμενο άρθροΗ Uber Freight εξαγοράζει την Transplace
Επόμενο άρθροΕΛΕΤΑΕΝ: αιολική ισχύς 4.374 MW το πρώτο εξάμηνο