Διονύσιος Ζώης - Πρέσβης της Ελλάδος στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Sulaiman Hamed Salem AlMazroui - Πρέσβης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην Ελλάδα, υπό την παρουσία των [πρώτη σειρά από αριστερά]: Mohamed Jameel Al Ramahi - Διευθύνων Σύμβουλος της Masdar, Αχιλλέας Β. Κωνσταντακόπουλος, Ευτύχιος Βασιλάκης - Διευθύνων Σύμβουλος της Autohellas, [δεύτερη σειρά από αριστερά]: Robin Lindahl - Διευθύνων Σύμβουλος της Taaleri, Niall Hannigan – Οικονομικός Διευθυντής της Masdar

Την είσοδό της στα φωτοβολταϊκά μέσω κοινοπραξίας με τις εταιρείες Masdar, Taaleri Energia και Kyoto Development ανακοίνωσε η Autohellas.

Συγκεκριμένα, η Masdar, από τις κορυφαίες εταιρείες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας παγκοσμίως, και η Taaleri Energia, εταιρεία ανάπτυξης αιολικών έργων και ηλιακών πάρκων συμφώνησαν στην ανάπτυξη ηλιακού φωτοβολταϊκού έργου 65 MW στην Ελλάδα.

Η από κοινού ανάπτυξη του έργου ανακοινώθηκε στην ψηφιακή τελετή υπογραφών, στην οποία παρέστησαν οι Πρέσβεις της Ελλάδος στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Α.Ε. Διονύσιος Ζώης, καθώς και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην Ελλάδα, Α.Ε. Sulaiman Hamed Salem AlMazroui.

Πρόκειται για την πρώτη επένδυση της Masdar στην ελληνική αγορά, η οποία θα υλοποιηθεί από την MTG με συνεταίρους την οικογένεια Κωνσταντακόπουλου και την Autohellas.

«Είμαστε εξαιρετικά ικανοποιημένοι από τη σημερινή διαδικτυακή υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ δύο εξεχόντων ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων, του ομίλου Κωνσταντακόπουλου και του ομίλου Βασιλάκη (Autohellas) και της κοινοπραξίας μεταξύ της Masdar, πρωτοπόρου στον τομέα ανανεώσιμης ενέργειας στα ΗΑΕ και της φινλανδικής Taaleri Energia, διακεκριμένου διεθνούς παίκτη στον κλάδο καθαρής ενέργειας, με σκοπό τη δημιουργία ηλιακής φωτοβολταϊκής ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας στην Ελλάδα», δήλωσε ο Πρέσβης Διονύσιος Ζώης.

«Συγχαίρουμε όλους τους εμπλεκόμενους επιχειρηματικούς ομίλους, και ειδικά την Masdar, για την πρώτη επένδυσή τους στον ελληνικό τομέα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ελπίζουμε ότι αυτή η συμφωνία θα ανοίξει το δρόμο για πρόσθετες εμιρατινές επενδύσεις στην Ελλάδα», πρόσθεσε.

«Η σημερινή υπογραφή αποτελεί ορόσημο που ενισχύει τη μακροχρόνια συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να υποστηρίζουμε τις προσπάθειες της χώρας ως προς την κλιματική αλλαγή και να συμβάλουμε στην υλοποίηση του στόχου που αφορά στην παραγωγή του 35% του ενεργειακού μείγματος από ανανεώσιμες πηγές έως το 2030. Προσβλέπουμε στην περαιτέρω ενίσχυση της σχέσης μας με την επέκταση της διμερούς συνεργασίας μας στο άμεσο μέλλον», δήλωσε ο Πρέσβης Sulaiman Hamed Salem AlMazroui.

Το έργο αναπτύσσεται στην περιοχή της Βοιωτίας και βρίσκεται ήδη σε προχωρημένο στάδιο. Η κατασκευή του προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 2023. Το έργο αναμένεται να συμμετάσχει στο σύστημα δημοπρασιών πριμοδότησης για τα τιμολόγια καθορισμένης τιμής αγοράς (feed-in-tariff premium auction scheme) στην Ελλάδα, στα τέλη του 2021.

«Καθώς γιορτάζουμε τη 15η επέτειο της εταιρείας μας στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, η Masdar είναι υπερήφανη που επεκτείνει την παγκόσμια παρουσία της, κάνοντας την πρώτη της επένδυση στην Ελλάδα. Ανυπομονούμε να αξιοποιήσουμε τη διεθνή τεχνογνωσία μας από κοινού με τους τοπικούς μας συνεταίρους σε έργα καθαρής ενέργειας για να υποστηρίξουμε τη διαφοροποίηση του ενεργειακού μείγματος της Ελλάδας, προωθώντας παράλληλα τους κοινούς στόχους μας για την άμβλυνση της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε ο Mohamed Jameel Al Ramahi, Διευθύνων Σύμβουλος της Masdar.

«Πρόκειται για ένα υψηλής ποιότητας φωτοβολταϊκό έργο σε μία από τις κύριες αγορές επενδύσεων στην ηλιακή ενέργεια για την Taaleri SolarWind II και επιβεβαιώνει περαιτέρω την αξία της συνεργασίας μας με τη Masdar» δήλωσε ο Kai Rintala, Διευθύνων Σύμβουλός της Taaleri Energia.

Με την ολοκλήρωση του έργου, η ηλιακή φωτοβολταϊκή μονάδα θα παράγει πάνω από 100 gigawatt (GWh) ηλεκτρικής ενέργειας ανά ώρα, σε ετήσια βάση.

«Είμαστε περήφανοι που συμμετέχουμε σε αυτήν τη σύμπραξη για την ανάπτυξη ενός σημαντικού φωτοβολταϊκού έργου στη χώρα μας, καθώς και για τη συνεργασία μας με κορυφαίους στους τομείς τους Ομίλους. Από κοινού, θέλουμε να συμβάλουμε στους στόχους αειφορίας της Ελλάδας και του Ομίλου μας, για τη μεγιστοποίηση της χρήσης των ανανεώσιμων μορφών ενέργειας», δήλωσε ο Αχιλλέας Β. Κωνσταντακόπουλος.

Σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), η Ελλάδα στοχεύει στην παραγωγή του 35% της ενέργειάς της από Ανανεώσιμες Πηγές, έως το 2030. Επιπλέον, το σχέδιο προβλέπει την παραγωγή άνω του 60% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται στην Ελλάδα μέσω Ανανεώσιμων Πηγών ως το 2030, διπλασιάζοντας την τρέχουσα συνεισφορά τους.

«Είναι μεγάλη τιμή για την Autohellas να πραγματοποιεί την πρώτη της επένδυση στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε συνεργασία με διεθνώς αναγνωρισμένους εταίρους, με εξαιρετική τεχνογνωσία στην ανάπτυξη ηλιακών φωτοβολταϊκών πάρκων, καθώς και με κορυφαίους τοπικούς επιχειρηματικούς ομίλους» σημείωσε ο Ευτύχιος Βασιλάκης, Διευθύνων Σύμβουλος της Autohellas.

Η κοινοπραξία Masdar-Taaleri JV, MTG, είχε ανακοινωθεί στο Αμπού Ντάμπι το 2019, και αποτελεί όχημα ανάπτυξης νέων έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η Masdar και η Taaleri Energia είναι συνέταιροι στο αιολικό πάρκο Čibuk 1 (158 MW) στη Σερβία και πρόσφατα απέκτησαν ισότιμο μερίδιο σε δύο αιολικά πάρκα στην Πολωνία, το αιολικό πάρκο Mlawa (37,4 MW) και το αιολικό πάρκο Grajewo (14 MW).

Οι δύο εταιρείες έχουν επίσης επενδύσει από κοινού στην ανάπτυξη και κατασκευή του έργου ηλιακής ενέργειας Baynouna στη Μέση Ανατολή, ενός ηλιακού φωτοβολταϊκού σταθμού 200 MW στην Ιορδανία, το οποίο θα είναι το μεγαλύτερο ενιαίο ηλιακό φωτοβολταϊκό έργο στη χώρα.

Τέλος, σύμφωνα με την Autohellas, κάθε συμμετέχουσα στην κοινοπραξία εταιρεία που θα αναλάβει το έργο στην Ελλάδα, θα διαθέτει ποσοστό 25%, με στόχο την ανάπτυξη φωτοβολταϊκού σταθμού ισχύος έως 65MW.

Η συμφωνία τελεί υπό την αίρεση της έγκρισης της από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού και υπό συνήθεις αιρέσεις που προβλέπονται σε αντίστοιχες συναλλαγές.

Προηγούμενο άρθροBMW Group: Το Open Call 360° Sustainability ξεκίνησε
Επόμενο άρθροΕΛΠΕ: Επενδύσεις 4 δισ. και κλιματική ουδετερότητα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here