Η LeasePlan, μαζί με την κορυφαία στον κόσμο εταιρεία ερευνών Ipsos, κυκλοφόρησαν την ενότητα “Ηλεκτρικά αυτοκίνητα και βιωσιμότητα” της ετήσιας έρευνας Mobility Monitor.

Όπως ήδη γνωρίζουν οι αναγνώστες του FLEETNEWS πρόκειται για μια διεθνή έρευνα σε περισσότερα από 4.000 άτομα από 16 διαφορετικές χώρες, σχετικά με τα σημαντικότερα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι οδηγοί και η αυτοκινητοβιομηχανία το 2019.

Τα σημαντικά ευρήματα της έκδοσης “Ηλεκτρικά αυτοκίνητα και βιωσιμότητα” της φετινής έρευνας Mobility Monitor είναι τα εξής:

  • Αύξηση της θετικής στάσης απέναντι στην ηλεκτροκίνηση, με το 83% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα (61% συνολικά) να δηλώνουν υπέρ της ηλεκτροκίνησης με μηδενικές εκπομπές. Παράλληλα, το 60% των Ελλήνων ερωτηθέντων (σχεδόν οι μισοί, 47% συνολικά) δήλωσαν ότι η γνώμη τους για την ηλεκτροκίνηση βελτιώθηκε θετικά τα τελευταία τρία χρόνια.
  • Ένας αυξανόμενος αριθμός ερωτηθέντων δήλωσαν την πρόθεσή τους να μισθώσουν ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Μεταξύ εκείνων που σχεδιάζουν να μισθώσουν ένα αυτοκίνητο στα επόμενα 5 χρόνια, 66% των Ελλήνων (δύο στους πέντε [40%] συνολικά) δηλώνουν ότι θα επιλέξουν ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο.
  • Τα οφέλη της ηλεκτροκίνησης καθίστανται όλο και πιο ξεκάθαρα: Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα συμβάλλουν στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής μέσω χαμηλότερων εκπομπών CO2 (σύμφωνα με το 66% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα και 60% στο σύνολο εκείνων που σχεδιάζουν να στραφούν στην ηλεκτροκίνηση τα επόμενα πέντε χρόνια), συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα στις πόλεις μέσω των χαμηλότερων εκπομπών NOX (55% στην Ελλάδα, 43% συνολικά) και έχουν συνολικό χαμηλότερο λειτουργικό κόστος (73% στην Ελλάδα και 60% συνολικά).

Η δημιουργία υποδομών για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αποτελεί επιτακτική ανάγκη για το μέλλον

Ενώ η πλειονότητα των ερωτηθέντων βλέπουν θετικά τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, οι πρακτικές ανησυχίες γύρω από τις υποδομές αποτελούν ένα ενεργό εμπόδιο. Πιο συγκεκριμένα:

  • Το 40% των Ελλήνων που συμμετείχαν στην έρευνα (51% συνολικά), που σκοπεύουν να αγοράσουν ένα αυτοκίνητο μέσα στα επόμενα 5 χρόνια ανέφεραν ότι οι ανεπαρκείς υποδομές φόρτισης τους αποτρέπουν να επιλέξουν ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο, ενώ η περιορισμένη απόσταση οδήγησης ή το λεγόμενο “άγχος αυτονομίας” ήταν ο λόγος για τον οποίο το 35% στην Ελλάδα (45% συνολικά) δήλωσε ότι δεν θα στρεφόταν στην ηλεκτροκίνηση.
  • Στην Ιταλία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, περισσότεροι από 6 στους 10 ερωτηθέντες που σκοπεύουν να αγοράσουν/μισθώσουν ένα αυτοκίνητο μέσα στα επόμενα 5 χρόνια δήλωσαν ότι η έλλειψη σταθμών ηλεκτρικής φόρτισης θα τους εμπόδιζε να στραφούν στην ηλεκτροκίνηση.
  • Το 80% των ατόμων που δήλωσαν ότι δεν θα στραφούν στην ηλεκτροκίνηση, δήλωσαν ότι οι ανεπαρκείς δυνατότητες φόρτισης στους δημόσιους χώρους αποτελούν ένα ζήτημα, ωστόσο λιγότεροι από τους μισούς προβληματίζονται σχετικά με τη φόρτιση στον χώρο εργασίας.

Ο Tex Gunning, Διευθύνων Σύμβουλος της LeasePlan, δήλωσε, “Η έρευνα Mobility Monitor 2019 δείχνει ότι η δημόσια ζήτηση για μετακίνηση με μηδενικές εκπομπές υπερβαίνει κατά πολύ τις τρέχουσες διαθέσιμες υποδομές των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Πρέπει να δράσουμε άμεσα για την επίλυση αυτού του προβλήματος. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από κοινού με τις εθνικές κυβερνήσεις και τις τοπικές αρχές, πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειες και να λάβουν μέτρα σχετικά με τη ζήτηση των πολιτών για μετακίνηση με μηδενικές εκπομπές, επενδύοντας σε μια ολοκληρωμένη, πανευρωπαϊκή υποδομή φόρτισης. Μόνο μέσω συλλογικής, αποφασιστικής και έγκαιρης δράσης θα είμαστε σε θέση να κερδίσουμε τον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής και να βελτιώσουμε την ποιότητα του αέρα στις πόλεις μας”.

O Κωνσταντίνος Πετρούτσος, Διευθύνων Σύμβουλος της LeasePlan Hellas, δήλωσε από την πλευρά του: “Η έρευνα Mobility Monitor 2019 επιβεβαιώνει πως το ενδιαφέρον του κοινού για την ηλεκτροκίνηση είναι έντονο και στην Ελλάδα. Ο αριθμός των ανθρώπων που ενδιαφέρονται για την οδήγηση και τη μίσθωση ηλεκτρικού αυτοκινήτου αυξάνεται και η ανάγκη για ανάπτυξη των υποδομών φόρτισης είναι δεδομένη. Πιστεύουμε πως μέσα στο επόμενο διάστημα, η βελτίωση των υποδομών φόρτισης και η ενίσχυση των σχετικών κινήτρων, θα βοηθήσουν ώστε η οδήγηση ηλεκτρικού αυτοκινήτου να είναι στο άμεσο μέλλον μια προσιτή και βιώσιμη επιλογή για όλους”.

Η πρώτη έκδοση της φετινής έρευνας Mobility Monitor, η οποία επικεντρώνεται στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και τη βιωσιμότητα, είναι διαθέσιμη για λήψη εδώ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here