Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε στις 13 Μαρτίου νέους κανόνες που ενισχύουν την ανάπτυξη των ΕΕ (C-ITS) στους δρόμους της Ευρώπης.

Η νέα τεχνολογία θα επιτρέψει στα οχήματα να επικοινωνούν μεταξύ τους, με την οδική υποδομή και με άλλους χρήστες του οδικού δικτύου – για παράδειγμα σχετικά με τις επικίνδυνες καταστάσεις, τις οδικές εργασίες και το χρονοδιάγραμμα των φανών, καθιστώντας τις οδικές μεταφορές ασφαλέστερες, καθαρότερες και αποτελεσματικότερες. Οι νέοι κανόνες είναι σύμφωνοι με τις προτάσεις για την καθαρή κινητικότητα που εισήγαγε η Επιτροπή Juncker, αποτελούν ένα περαιτέρω βήμα για τον εκσυγχρονισμό του ευρωπαϊκού τομέα κινητικότητας, την προετοιμασία για την κλιματική ουδετερότητα κατά το δεύτερο μισό του αιώνα και τη συμβολή στον μακροπρόθεσμο στόχο της ΕΕ που θα οδηγήσει σε μηδενικούς θανάτους και σοβαρούς τραυματισμούς μέχρι το 2050, “Vision Zero”.

Η επικοινωνία μεταξύ οχημάτων, υποδομών και άλλων χρηστών του οδικού δικτύου είναι ζωτικής σημασίας για την αύξηση της ασφάλειας των μελλοντικών αυτοματοποιημένων οχημάτων και την πλήρη ενσωμάτωσή τους στο συνολικό σύστημα μεταφορών. Η συνεργασία, η συνδεσιμότητα και ο αυτοματισμός δεν είναι μόνο συμπληρωματικές τεχνολογίες. Ενισχύονται μεταξύ τους και με την πάροδο του χρόνου θα συγχωνευθούν εντελώς.

Η Violeta Bulc, αρμόδια επίτροπος για την κινητικότητα και τις μεταφορές, δήλωσε: “Αυτή η απόφαση παρέχει στους κατασκευαστές οχημάτων, τις εταιρείες λειτουργίας των οδών και άλλους  ενδιαφερόμενους την πολυαναμενόμενη νομική ασφάλεια που απαιτείται για την έναρξη μεγάλης κλίμακας ανάπτυξης υπηρεσιών C-ITS σε ολόκληρη την Ευρώπη, ενώ θα συμβάλλει σημαντικά στην επίτευξη των φιλοδοξιών μας για την οδική ασφάλεια και αποτελεί σημαντικό βήμα για τη συνδεδεμένη και την αυτοματοποιημένη κινητικότητα”.

Η υιοθέτηση αυτή αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για τη διευκόλυνση της επικοινωνίας μεταξύ των οχημάτων. Από το τρέχον έτος, τα οχήματα, τα σήματα κυκλοφορίας και οι αυτοκινητόδρομοι θα είναι εξοπλισμένα με τεχνολογία για την αποστολή τυποποιημένων μηνυμάτων σε όλους τους συμμετέχοντες στην κυκλοφορία.

Οι προδιαγραφές καθορίζουν τις ελάχιστες νομικές απαιτήσεις διαλειτουργικότητας μεταξύ των διαφόρων συστημάτων συνεργασίας που χρησιμοποιούνται. Η διαλειτουργικότητα θα επιτρέψει σε όλους τους εξοπλισμένους σταθμούς να ανταλλάσσουν μηνύματα με οποιονδήποτε άλλο σταθμό με ασφάλεια σε ένα ανοικτό δίκτυο.

Το στοιχείο συνεργασίας – που επιτρέπει την ψηφιακή σύνδεση μεταξύ των οχημάτων και μεταξύ των οχημάτων και της υποδομής μεταφορών – αναμένεται να βελτιώσει σημαντικά την οδική ασφάλεια, την κυκλοφορία και την άνεση κατά την οδήγηση, βοηθώντας τον οδηγό να λάβει τις σωστές αποφάσεις και να προσαρμοστεί στην κατάσταση της κυκλοφορίας.

Σχήμα: c-its-wheel, ΕΕ

Προηγούμενο άρθροVehicle Inspection App: πολύγλωσση έκδοση της FleetCheck
Επόμενο άρθροΆτοκο Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα από την Fiat Professional