Το αμιγώς ηλεκτροκίνητο Nissan LEAF, διαδραματίζει καίριο ρόλο στο πρώτο σύστημα αμφίδρομης φόρτισης  οχημάτων της Λατινικής Αμερικής. Το σύστημα εγκαταστάθηκε στη Χιλή ως αποτελέσμα συνεργασίας της ENEL X, του οργανισμού  Energy Sustainability Agency και της Nissan.

Εγκατεστημένο στα γραφεία του οργανισμού  Energy Sustainability Agency στο Σαντιάγκο, το σύστημα Vehicle-to-Grid (Όχημα – Δίκτυο) καθιστά δυνατή όχι μόνο τη φόρτιση ηλεκτροκίνητων  οχημάτων, αλλά και την λειτουργία “επιστροφής” της ενέργειας από τις μπαταρίες τους στο δίκτυο ηλεκτροδότησης των γραφείων. Έτσι, λειτουργεί ως βοηθητική πηγή ενέργειας, όταν η ζήτηση για ηλεκτρικό ρεύμα είναι υψηλή. Εκτός από το LEAF, στο σύστημα έχει ενταχθεί και ένα φωτοβολταϊκό πάνελ 3 κιλοβάτ.

Εφαρμοσμένο στο πλαίσιο μιας σύμπραξης μεταξύ Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα για την Προώθηση της Ηλεκτροκίνησης, που υπεγράφη πέρυσι στη Χιλή, το έργο αμφίδρομης φόρτισης σηματοδοτεί ένα ορόσημο στην ανάπτυξη της ηλεκτρικής κινητικότητας της χώρας.

“Για πρώτη φορά στη Λατινική Αμερική, το καινοτόμο έργο του Οργανισμού Ενεργειακής Βιωσιμότητας επιτρέπει τη μέτρηση της αμφίδρομης ροής μεταξύ της μπαταρίας του ηλεκτροκίνητου οχήματος και της μονάδας αποθήκευσης του συστήματος”, δήλωσε ο Francisco Medina, διευθυντής ηλεκτροκίνητων οχημάτων στη Nissan Chile. “Κατά τη διάρκεια των ωρών αιχμής, όπου το ενεργειακό κόστος είναι υψηλότερο, το όχημα θα συμβάλει ως πηγή ενέργειας. Το νέο Nissan LEAF είναι το μόνο αμιγώς ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο με τεχνολογία V2G και είμαστε υπερήφανοι που συμμετέχουμε σε αυτή τη σημαντική πρωτοβουλία”.

Προηγούμενο άρθροΈκρηξη υδρογόνου στη Νορβηγία: Λύθηκε το μυστήριο
Επόμενο άρθροRenault Captur: το πρώτο μικρό υβριδικό plug-in crossover