Στη φετινή IAA Mobility, στο Μόναχο, η Continental παρουσίασε καινοτόμες και βιώσιμες λύσεις για το μέλλον της παγκόσμιας κινητικότητας. Με το σύνθημα «Ασφαλές. Συνδεδεμένο. Πρακτικό. Πρωτοστατώντας στο μέλλον της κινητικότητας για 150 χρόνια», η εταιρεία εστιάζει στην ασφαλή, βιώσιμη και συνδεδεμένη κινητικότητα.

Η Continental παρουσίασε τις πλέον πρόσφατες καινοτόμες λύσεις της στην υποβοηθούμενη και αυτόνομη οδήγηση, τους υπολογιστές υψηλής απόδοσης και το λογισμικό για αρχιτεκτονικές διακομιστών, τεχνολογίες ασφαλείας, εμπειρία χρηστών και βιωσιμότητα. «Τα αποτελέσματα των μελετών μας κινητικότητας καταδεικνύουν την μεγάλη ανάγκη προσωπικής κινητικότητας παγκοσμίως – ειδικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας», δήλωσε ο CEO της Continental, Nikolai Setzer, στην συνέντευξη τύπου στην IAA Mobility. «Ο κόσμος απολαμβάνει την ελευθερία της προσωπικής κινητικότητας, ενώ ταυτόχρονα δίνει σημασία στην βιωσιμότητα και στην οδήγηση χωρίς εκπομπές. Προσφέρουμε πρωτοποριακές λύσεις σε αυτούς τους τομείς».

Πράσινα ελαστικά – ένα ακόμα βήμα προς τη βιωσιμότητα

Στην IAA Mobility 2021 η Continental παρουσίασε για πρώτη φορά ένα ιδιαίτερα βιώσιμο πρότυπο ελαστικού: το Conti GreenConcept. Η ολοκληρωμένη βιωσιμότητά του θέτει νέα πρότυπα. Οι μηχανικοί ανάπτυξης και οι εμπειρογνώμονες υλικών της Continental εργάστηκαν σε τρία επίπεδα για να το επιτύχουν: σε ποσοστό άνω του 50%, το ελαστικό περιέχει ένα ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό ανιχνεύσιμων, ανανεώσιμων και ανακυκλωμένων υλικών. Βασίζεται σε καινοτόμο, ελαφρά τεχνολογία εξοικονόμησης πόρων και εξασφαλίζει εκτεταμένη διάρκεια ζωής χάρη σε ένα ανανεώσιμο πέλμα.

Το ποσοστό των ανανεώσιμων πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται στο Conti GreenConcept ανέρχεται στο 35%. Τα φυσικά υλικά που χρησιμοποιούνται περιλαμβάνουν φυσικό καουτσούκ από πικραλίδες, πυριτικό άλας από στάχτη φλοιών ρυζιού και διάφορα φυτικά έλαια και ρητίνες, τα οποία μειώνουν σημαντικά την ποσότητα των υλικών από αργό πετρέλαιο. Επιπλέον, το Conti GreenConcept είναι κατασκευασμένο κατά 17% από ανακυκλωμένα υλικά. Εκτός από επεξεργασμένο χάλυβα και μαύρο άνθρακα, η Continental χρησιμοποιεί για πρώτη φορά πολυεστέρα από ανακυκλωμένες φιάλες PET σε δομή ελαστικού.

Χάρη στην ειδική ελαφρά κατασκευή, οι ειδικοί μείωσαν σημαντικά το βάρος και την αντίσταση κύλισης του πρότυπου ελαστικού. Όλες οι επιμέρους βελτιώσεις έχουν ως αποτέλεσμα την σημαντικά χαμηλότερη αντίσταση κύλισης. Βάσει ανάλυσης, η αντίσταση έχει μειωθεί κατά περίπου 25% σε σχέση με ένα ελαστικό με αντίσταση κατηγορίας Α, σύμφωνα με την ένδειξη της ΕΕ, το καλύτερο στον τομέα. Συνεπώς, το Conti GreenConcept έχει σαφώς θετική επίδραση στο περιβάλλον. Χαμηλότερη αντίσταση κύλισης σημαίνει πως το όχημα καταναλώνει λιγότερη ενέργεια, γεγονός που στην περίπτωση των ηλεκτρικών οχημάτων επεκτείνει την αυτονομία τους έως και 6%.

Ένα άλλο πλεονέκτημα του ελαστικού είναι το ανανεώσιμο πέλμα του. Το Conti GreenConcept μπορεί να αντικατασταθεί πολλές φορές σε ελάχιστο χρόνο και υλικά. Αυτό βελτιώνει σημαντικά τη διατήρηση πόρων, επειδή η ανανέωση του πέλματος τρεις φορές εξασφαλίζει πως το υλικό που χρησιμοποιείται για τη δομή του μειώνεται στο μισό σε σχέση με το σύνολο των χιλιομέτρων που θα διανύσει.

Προς την κλιματική ουδετερότητα

«Τα αυτοκίνητα του μέλλοντος θα χρειάζονται ελαστικά, τα οποία καθιστούμε ολοένα και πιο βιώσιμα, όπως φαίνεται από το πρότυπο ελαστικό μας. Το Conti GreenConcept καταδεικνύει πώς η Continental θα μετασχηματίσει πλήρως την παγκόσμια παραγωγή της ελαστικών με τη χρήση βιώσιμων υλικών το αργότερο έως το 2050. Αυτό υπογραμμίζει τον στόχο μας να καταστούμε η πιο προηγμένη εταιρεία ελαστικών σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας έως το 2030 ως προς τις κοινωνικές ανάγκες, καθώς και το οικολογικό και οικονομικό μας αποτύπωμα», δήλωσε ο κ. Setzer, προσθέτοντας: «Βήμα προς βήμα, οι λύσεις και οι τεχνολογίες μας ενισχύουν τη βιωσιμότητα και την προστασία του κλίματος στην κυκλοφορία».

Οι βιώσιμες και υπεύθυνες επιχειρηματικές πρακτικές αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της εταιρικής στρατηγικής της Continental εδώ και πολλά χρόνια και οδηγούν σε απτά αποτελέσματα, όπως αποδεικνύεται από μια σειρά άλλων καινοτομιών για βιώσιμα και έξυπνα ηλεκτρικά οχήματα. «Από το 2022», επιβεβαίωσε ο Setzer, «η παγκόσμια δραστηριότητά μας θα αποτελείται από οχήματα εντελώς ουδέτερα άνθρακα. Μέχρι το 2040, στοχεύουμε σε μηδενικές εκπομπές άνθρακα σε όλα τα εργοστάσιά μας παγκοσμίως. Τέλος, το αργότερο έως το 2050, σχεδιάζουμε να είμαστε ουδέτεροι άνθρακα σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας».

Ένα βήμα μπροστά στην αυτόνομη οδήγηση

Ένας άλλος τομέας στον οποίο εστιάστηκε η Continental στην έκθεση είναι η αυτόνομη οδήγηση. Για πολλά χρόνια, η εταιρεία πρωτοπορεί στην ανάπτυξη και προσφέρει λύσεις αυτοματοποιημένης και αυτόνομης κινητικότητας. Σε αυτό περιλαμβάνονται αισθητήρες ραντάρ και τεχνολογίες κάμερας, αισθητήρες LiDAR, υπολογιστές υψηλής απόδοσης για αυτοματοποιημένη οδήγηση και πλήρες σύστημα λογισμικού για υποβοηθούμενη και αυτοματοποιημένη οδήγηση, καθώς και παρακολούθησης καμπίνας. Η Continental βελτιώνει συνεχώς τις δυνατότητες αυτών των τεχνολογιών με τεχνητή νοημοσύνη και μεθόδους μηχανικής μάθησης και με τεχνογνωσία που αποκτήθηκε μέσω διαχείρισης μεγάλου όγκου δεδομένων. «Ο στόχος μας είναι και θα συνεχίσει να είναι η παγκόσμια τεχνολογική πρωτοπορία σε υποβοηθούμενη και αυτοματοποιημένη οδήγηση. Τα προϊόντα και οι λύσεις μελλοντικής κινητικότητας που παρουσιάζουμε εδώ, στην IAA Mobility, δεν είναι απλώς πρωτοποριακά, αλλά θέτουν και βιομηχανικά πρότυπα για την κινητικότητα του αύριο», δήλωσε ο κ. Setzer.

Στην έκθεση, η εταιρεία κατέδειξε πώς οι καινοτομίες της μπορούν να βοηθήσουν στην καθημερινή οδήγηση, όπως το αυτόματο σύστημα στάθμευσης, που προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια και ευκολία, καθώς και το σύστημα που πλένει αυτομάτως το όχημα ή φορτίζει την μπαταρία του ενώ είναι σταθμευμένο.

Υπολογιστές υψηλής απόδοσης και λογισμικό στην καρδιά των σύγχρονων οχημάτων

Όλο και περισσότερο, τα σύγχρονα οχήματα γίνονται μέρος του Internet of Everything, αναλαμβάνοντας τον ρόλο υπολογιστών με τροχούς, βάσει λογισμικού και ασύρματης ανταλλαγής δεδομένων. Αντί ενός πολύπλοκου δικτύου πολυάριθμων μικροεπεξεργαστών, μια ομάδα υπολογιστών υψηλής απόδοσης και μονάδων ελέγχου ζωνών αναλαμβάνει την κεντρική διαχείριση όλων των λειτουργιών του οχήματος: του πιλοτηρίου, των συστημάτων πλαισίου και της αυτοματοποιημένης οδήγησης. “Όλα εξαρτώνται από το λογισμικό, που εμπίπτει στις κορυφαίες δεξιότητες των περίπου 20.000 ειδικών μας λογισμικού και πληροφορικής, με πολυετή εμπειρία στην εφαρμογή τεχνολογίας πληροφοριών στους τομείς οχημάτων”, εξήγησε ο κ. Setzer, αναφερόμενος στην επιτυχή έναρξη παραγωγής της εταιρείας σε αυτόν τον τομέα. “Το 2020, είμαστε ο πρώτος προμηθευτής συστημάτων αυτοκινήτων στον κόσμο που παρήγαμε υπολογιστές οχημάτων υψηλής απόδοσης. Έκτοτε αυτό το βασικό στοιχείο επεκτάθηκε σε πολλά άλλα που παρουσιάζουμε στην έκθεση», πρόσθεσε.

Η καμπίνα του AMBIENC3 συνδυάζει οδήγηση, εργασία και χαλάρωση

Απρόσκοπτα, ανεμπόδιστα και διαισθητικά: ό, τι ισχύει στη σύγχρονη επικοινωνία μέσω διαδικτύου ισχύει και για την εμπειρία μελλοντικής κινητικότητας. «Οι καμπίνες οχήματος του μέλλοντος θα εκσυγχρονιστούν και θα καταστούν πολυλειτουργικές, συνδυάζοντας το πιλοτήριο, το σαλόνι και τον χώρο εργασίας. Με άλλα λόγια, θα μετατραπούν σε ευέλικτο χώρο διαβίωσης. Οι καταναλωτές αναμένουν χρήση βιώσιμων υλικών, ελκυστικών σχεδίων και, φυσικά, πρακτικών ψηφιακών λύσεων », ανέφερε ο κ. Setzer, προσθέτοντας:« Με το πρότυπο όχημα AMBIENC3 που βασίζεται στο Volkswagen T2 Bus, θα αναδείξουμε τα δυνατά σημεία των τεχνολογιών και καινοτομιών μας, τη βιωσιμότητά μας και την σχεδίασή μας, στην έκθεση, με συναισθηματικό τρόπο, σύμφωνα με το θέμα «το ρετρό συναντά το μέλλον».

Όλο και περισσότερες καινοτομίες με επίκεντρο την κινητικότητα συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος. Δεν θα ήταν δυνατόν χωρίς συνδεσιμότητα και διαδίκτυο. Στο μέλλον, σχεδόν ό,τι κινείται θα συνδέεται και θα ελέγχεται από υπολογιστές. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, να επιτευχθούν τα απαραίτητα οφέλη και να μειωθούν τα αέρια θερμοκηπίου σε βιώσιμο επίπεδο. Συνεπώς, οι έξυπνες λύσεις αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της μελλοντικής κινητικότητας, προστατεύοντάς μας από ατυχήματα, αποτρέποντας την κυκλοφοριακή συμφόρηση και μειώνοντας την κατανάλωση καυσίμου και τις εκπομπές ρύπων. Οι απρόσκοπτες λύσεις έξυπνης κινητικότητας που αναπτύχθηκαν από την Continental καταδεικνύουν ό,τι είναι ήδη εφικτό σήμερα: από έξυπνα ελαστικά, έως αισθητήρες και ενεργοποιητές οχημάτων, έως υπηρεσίες συνδεσιμότητας και cloud. Καλύπτουν ολόκληρη την αλυσίδα, συμπεριλαμβανομένης της επόμενης γενεάς συστημάτων υποβοήθησης, πέδησης και οριοθέτησης. Εκτός από την προστασία του περιβάλλοντος, αυτές οι τεχνολογίες συμβάλλουν στο Όραμα Μηδέν της Continental: έναν κόσμο χωρίς τροχαία ατυχήματα και θύματα, ο οποίος πλέον δεν είναι απλώς ένα όνειρο.

 

Προηγούμενο άρθροΤο νέο plug-in υβριδικό σύστημα κίνησης Recharge
Επόμενο άρθροH BMW του 2040: i Vision Circular