Τρία ηλεκτρικά αυτοκίνητα με τους  φορτιστές τους -για υπηρεσιακή χρήση των υπαλλήλων του ΥΠΕΝ- και δεκατέσσερα ηλεκτρικά ποδήλατα αποτελούν από σήμερα μέρος της καθημερινότητας του ΥΠΕΝ.

Ακόμα, κάδοι ανακύκλωσης για όλα– χαρτί, πλαστικό, γυαλί, μέταλλο– και άμεση απόσυρση όλων των πλαστικών μιας χρήσης, από σήμερα καθιερώνονται στο ΥΠΕΝ, το καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο για την προστασία του Περιβάλλοντος.

Οι τέσσερις αυτές πράσινες δράσεις στο ΥΠΕΝ, παρουσιάστηκαν από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, τον υφυπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Γεράσιμο Θωμά, τη γενική γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, τον γενικό γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Κωνσταντίνο Αραβώση και τον γενικό γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιο Μπακογιάννη. Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στον εξωτερικό χώρο του YΠΕΝ, ανοίγοντας τον δρόμο μιας νέας, φιλικής προς το Περιβάλλον εποχής, στην καθημερινότητα του δημόσιου τομέα.  

Συγκεκριμένα, τo ΥΠΕΝ απέκτησε τα ακόλουθα τρία ηλεκτρικά αυτοκίνητα: BMW i3Nissan LEAF και Volkswagen e-Golf. Η αυτονομία αυτών των ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι 260 χλμ. περίπου. Οι τρεις εσωτερικοί φορτιστές και ο ένας εξωτερικός φορτιστής στην είσοδο του Υπουργείου μπορούν να φορτίσουν πλήρως τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα σε 4 ώρες.

Ακόμα, με ένα πιλοτικό σύστημα 14 ‘έξυπνων’ ηλεκτρικών ποδηλάτων με GPS/GPRS, μοιρασμένα στα δύο κτίρια του Υπουργείου (Μεσογείων 119 και Αμαλιάδος 17 αντίστοιχα) και μέσω μιας εφαρμογής για smartphones με την ονομασία YPENeBikeShare, ο εργαζόμενος μπορεί να μετακινηθεί γρήγορα και με μηδενικούς ρύπους. Τα ηλεκτρικά ποδήλατα θα είναι διαθέσιμα από 8:00 έως 15:00 στην είσοδο των κτιρίων.

Σε εκείνους που ενδιαφέρονται να τα χρησιμοποιήσουν, τους χορηγείται κωδικός, κατόπιν αίτησης για να εγκαταστήσουν τη σχετική εφαρμογή στο κινητό τους. Η διαδικασία παραλαβής και επιστροφής ενός ηλεκτρικού ποδηλάτου λειτουργεί ως εξής:

  • Οι χρήστες του συστήματος κατεβάζουν στο κινητό τους τηλέφωνο την εφαρμογή YPENeBikeShare.
  • Μόλις ανοίξουν την εφαρμογή στο τηλέφωνό τους, είναι έτοιμοι να παραλάβουν ένα ποδήλατο.

Ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε σχετικά: “Στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχουμε μια φιλόδοξη πράσινη ατζέντα, αλλά πρέπει να δείχνουμε καθημερινά αποδείξεις για το ότι εννοούμε αυτά που λέμε. Άρα, ξεκινάμε από εμάς τους ίδιους. Γι’ αυτόν τον λόγο αποφασίσαμε και πήραμε τρία ηλεκτρικά αυτοκίνητα και βάλαμε φορτιστή γι’ αυτά και μέσα και έξω από το Υπουργείο. Παράλληλα, πήραμε και ηλεκτρικά ποδήλατα, τα οποία μαζί με τα αυτοκίνητα θα χρησιμοποιούνται για τις μετακινήσεις των υπαλλήλων μας. Όπως είναι αυτονόητο, έχουμε βάλει κάδους ανακύκλωσης με όλα τα χωριστά ρεύματα στο Υπουργείο και  επίσης ξεκινάμε την απαγόρευση των πλαστικών μιας χρήσης. Πρώτα εμείς λοιπόν στο Υπουργείο Περιβάλλοντος δείχνουμε το δρόμο για μια νέα πιο πράσινη εποχή. Για εμάς και τα παιδιά μας”.

 

Απαντώντας σε ερώτηση για την παροχή οικονομικών κινήτρων για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ο υπουργός δήλωσε ότι “υπάρχει μια Διυπουργική Επιτροπή- Υπουργείο Μεταφορών, Υπουργείο Οικονομικών και Υπουργείο Περιβάλλοντος- που μαζί με ειδικούς και τους φορείς της αγοράς μελετάει ένα πλαίσιο συνολικά για τη διείσδυση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Πιστεύω ότι σε μερικούς μήνες θα είμαστε έτοιμοι να παρουσιάσουμε το νομοσχέδιο. Εν τω μεταξύ, έχουν υιοθετηθεί κάποια κίνητρα και στο πρόσφατο φορολογικό νομοσχέδιο που αφορούν, βασικά, τις εταιρείες έτσι ώστε αυτές να δίνουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα στους υπαλλήλους τους, πράγμα που διευκολύνει και την ίδια την αγορά του ηλεκτρικού αυτοκινήτου. Επίσης, με το νομοσχέδιο του Υπουργείου μας απλοποιήσαμε το πλαίσιο για τη λειτουργία των φορτιστών ηλεκτροκίνησης“.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here