Ιαπωνία και Ευρώπη ένωσαν τις δυνάμεις τους για να δημιουργήσουν σύστημα ανακύκλωσης μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων, προς αντιμετώπιση της κυριαρχίας της Κίνας στην προμήθεια σπάνιων μετάλλων ζωτικής σημασίας για τις μπαταρίες.

Η πρωτοβουλία επιδιώκει τη δημιουργία πλατφόρμας ανταλλαγής πληροφοριών σχετικά με τις τοποθεσίες εξόρυξης και τους προμηθευτές ορυκτών για την παραγωγή μπαταριών. Αυτή η προσπάθεια προβλέπεται να λειτουργήσει το 2025, αποτρέποντας την εξαγωγή κρίσιμων υλικών από τις αντίστοιχες περιοχές τους, προωθώντας παράλληλα την επανάχρησή τους.

Τεχνολογική υποστήριξη

Η συμφωνία, που θα επισημοποιηθεί μέσω μνημονίου συναντίληψης μεταξύ της Ιαπωνικής Υπηρεσίας Προώθησης Τεχνολογίας Πληροφορικής (IPA) και των ευρωπαίων ομολόγων της, υπογραμμίζει την κοινή δέσμευση για βιωσιμότητα και τεχνολογική πρόοδο. Συγκεκριμένα, η Ιαπωνία και η Ευρώπη διαθέτουν η καθεμία τις δικές της ηλεκτρονικές πλατφόρμες διαχείρισης πληροφοριών μπαταριών EV.

Στην πλατφόρμα βιομηχανικών δεδομένων της Ιαπωνίας, Ouranos Ecosystem, συμμετέχουν περίπου 50 εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Toyota Motor, Nissan Motor και Honda Motor. Η ευρωπαϊκή πλατφόρμα, Catena-X, είναι ήδη λειτουργική ενώ συμμετέχουν σε αυτή το BMW Group και το Mercedes-Benz Group. Αναπτύσσονται σχέδια ενσωμάτωσης αυτών των πλατφορμών το 2025, που θα διευκολύνουν την απρόσκοπτη ανταλλαγή πληροφοριών με παράλληλη προστασία ευαίσθητων ανταγωνιστικών δεδομένων.

Ποικιλομορφία προμηθειών

Αυτή η συνεργασία αποσκοπεί στην καταγραφή υλικών υπαρχουσών μπαταριών, τον περιορισμό μη εξουσιοδοτημένων εξαγωγών τους και την διασφάλιση υπεύθυνων πρακτικών προμηθειών. Η Κίνα επεξεργάζεται και εξευγενίζει τις μεγαλύτερες ποσότητες λιθίου στον κόσμο και η ανάγκη διαφοροποίησης και διαφάνειας στην αλυσίδα εφοδιασμού μπαταριών καθίσταται πιο επιτακτική. Η ανταλλαγή γνώσεων για τις αλυσίδες παραγωγής και εφοδιασμού υλικών θα βελτιστοποιήσει  τις διαδικασίες προμηθειών των ιαπωνικών και ευρωπαϊκών εταιρειών, θα μειώσει το κόστος και θα προωθήσει την καινοτομία στην τεχνολογία μπαταριών.

Η συμμαχία Ιαπωνίας-Ευρώπης επιδιώκει επίσης να επεκτείνει την επιρροή της πέραν των συνόρων της, προτρέποντας τους κατασκευαστές άλλων χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, να τηρούν παρόμοιους κανόνες γνωστοποίησης πληροφοριών. Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα υιοθετήσει κανονισμούς που επιβάλλουν την ανακύκλωση υλικών μπαταριών EV εντός των συνόρων της. Τα σημαντικό στοιχείο των προσπαθειών συμμόρφωσης είναι τα «διαβατήρια μπαταριών», παρόμοια με τις πλατφόρμες Catena-X και Ouranos, που καταγράφουν επακριβώς τις πληροφορίες της εφοδιαστικής αλυσίδας, από την προέλευση των υλικών έως τα ποσοστά ανακύκλωσης και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Αμοιβαία αναγνώριση

Ένα σημαντικό πλεονέκτημα αυτής της συνεργασίας είναι η αμοιβαία αναγνώριση της πιστοποίησης. Οι ιαπωνικές εταιρείες που έχουν πιστοποιηθεί βάσει της πλατφόρμας Ouranos θα λάβουν αυτομάτως την έγκριση της ΕΕ, εξορθολογίζοντας το διεθνές εμπόριο και προωθώντας την διαλειτουργικότητα των προτύπων βιωσιμότητας.

Καθώς η παγκόσμια μετάβαση στην ηλεκτρική κινητικότητα επιταχύνεται, συνεργασίες όπως αυτή μεταξύ Ιαπωνίας και Ευρώπης σηματοδοτούν ενεργητική προσέγγιση αντιμετώπισης των τρωτών σημείων της εφοδιαστικής αλυσίδας και προώθησης της κυκλικής οικονομίας. Συνδυάζοντας την συλλογική τεχνογνωσία και αξιοποιώντας τις ψηφιακές πλατφόρμες, η Ιαπωνία και η Ευρώπη ενώνουν τις δυνάμεις τους για να ηγηθούν του ανταγωνισμού μπαταριών με ρυθμιστικά επιχειρήματα.

Προηγούμενο άρθροMercedes-Benz: Αποτελέσματα πρώτου τριμήνου 2024
Επόμενο άρθροΌμιλος Επιχειρήσεων Σαρακάκη: περιβαλλοντική δράση