Τα αυτόνομα αυτοκίνητα στο δρόμο που δεν χρειάζονται καμία ανθρώπινη παρέμβαση αποδεικνύονται πιο δύσκολη υπόθεση από ό, τι πολλοί σκέφτονταν μέχρι πρόσφατα. Ωστόσο, η Yandex είναι πεπεισμένη ότι μπορεί να το επιτύχει και θα αρχίσει από τον Αύγουστο.

Η ρωσική εταιρεία Yandex, που είναι κάτι αντίστοιχο της Google – μια εταιρεία παροχής υπηρεσιών διαδικτύου – εργάζεται πάνω σε αυτόνομα αυτοκίνητα. Η Yandex θα ξεκινήσει τη δοκιμή με αυτοκίνητα χωρίς οδηγό ασφαλείας στη ρωσική πόλη Innopolis. Οι δοκιμές θα αποτελούν μέρος των εμπορικών της λειτουργιών.

“Έχουμε κάνει πολλές δοκιμές πάνω σε αυτό”, δήλωσε ο Dmitriy Polishchuk, επικεφαλής της ανάπτυξης αυτόνομων της Yandex, στο Automotive News, “και υπάρχουν μερικά μικρά πράγματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε και να επιδιορθώσουμε, αλλά θα τα επιλύσουμε πριν από το λανσάρισμα. Συνολικά, βλέπουμε τα αυτοκίνητα να λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο χωρίς να υπάρχουν ατυχήματα”.

Ο κ. Polishchuk επεσήμανε ότι οι μικροδιορθώσεις που απαιτούνται δεν σχετίζονται με την ασφάλεια. Σε κάποιο σημείο, το όχημα πρέπει να μάθει πώς να πάρει μια στροφή -φουρκέτα (U-turn) χωρίς να προκαλεί σύγχυση στους ανθρώπους οδηγούς γύρω του.

Waymo

Πολύ λίγες άλλες εταιρείες εκτελούν δοκιμές χωρίς οδηγό σε δημόσιους δρόμους. Τον Οκτώβριο του 2018, η Waymo, της Google, έλαβε άδεια να κάνει κάτι αντίστοιχο στην Καλιφόρνια, αλλά η εταιρεία δεν έχει ξεκινήσει ακόμη να δοκιμάσει το αυτόνομο χωρίς οδηγό στην πολιτεία αυτή. Τον περασμένο Δεκέμβριο, η Waymo πραγματοποίησε σύντομες βόλτες χωρίς οδηγό ασφαλείας σε μια περιοχή στο Φοίνιξ της Αριζόνα.

Πρόσφατα, η αμερικανική πολιτεία της Φλόριντα ψήφισε νόμο που επιτρέπει στα αυτόνομα οχήματα να λειτουργούν σε δημόσιους δρόμους χωρίς οδηγό ασφαλείας, ο οποίος μπορεί να αναλάβει τον έλεγχο του οχήματος σε περίπτωση που ο υπολογιστής δεν μπορεί πλέον να αντιμετωπίσει κάποια κατάσταση. Κανένας προγραμματιστής αυτόνομων οχημάτων δεν έχει κάνει ακόμα χρήση αυτής της δυνατότητας.

Hyundai

Η Yandex δεν επικεντρώνεται μόνο σε αυτό. Τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με την Hyundai, για την από κοινού ανάπτυξη λογισμικού και υλικού για μια αυτόνομη πλατφόρμα οδήγησης επιπέδου 4. Απώτερος στόχος είναι να αναπτυχθεί μια πλατφόρμα που να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλά οχήματα.

Ισραήλ

Πριν από λίγες εβδομάδες, η Yandex άρχισε δοκιμές στο Τελ Αβίβ στο Ισραήλ. Με τα πολυάσχολα δρομάκια γεμάτα με αυτοκίνητα, ποδήλατα, ηλεκτρικά σκούτερ και πεζούς, τα ευρήματα από το Τελ Αβίβ θα πρέπει να δώσουν στην Yandex χρήσιμα δεδομένα για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις πολλών πόλεων. Παρά τη φιλοδοξία του Ισραήλ να γίνει το hotspot τεχνολογίας των αυτοκινήτων, εξακολουθούν να απαιτούνται οδηγοί ασφαλείας.

Προηγούμενο άρθροΗ Sixt, με την Tier Mobility, προσφέρει e-scooters μέσω εφαρμογής
Επόμενο άρθροΗ Edenred εγκαινιάζει λύση πληρωμών για μετακινήσεις