Η Waymo λανσάρισε έναν στόλο αυτόνομων αυτοκινήτων στο Φοίνιξ της Αριζόνα. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό, αλλά υπάρχουν μερικές ενδιαφέρουσες διαφορές: αυτή τη φορά, δεν υπάρχει οδηγός ασφαλείας και οι επιβάτες δεν περιορίζονται σε όσους επελέγησαν από την Waymo. Μήπως αυτό είναι το βήμα που χρειάζεται η τεχνολογία αυτόνομων οχημάτων;

Η Waymo είναι η μονάδα αυτονομίας της Alphabet, της μητρικής εταιρείας της Google. Από το 2017 δοκιμάζει αυτόνομα αυτοκίνητα ridehailing σε μια περιοχή 100 μιλίων γύρω από το Φοίνιξ της Αριζόνα. Το 2018, η εταιρεία άρχισε να μεταφέρει επιβάτες βάσει ενός προγράμματος που ονομάζεται Waymo One, αλλά οι μόνοι επιβάτες που επιτρέπονταν ήταν άτομα που είχαν επιλεγεί από την Waymo. Έπρεπε να υπογράψουν ένα συμφωνητικό που δεν τους επέτρεπε να αποκαλύψουν οποιεσδήποτε πληροφορίες σχετικά με τις μετακινήσεις. Σύμφωνα με την εταιρεία, η Waymo One διαθέτει 1.500 ενεργούς χρήστες το μήνα.

Τώρα, η Waymo ανεβάζει τον πήχυ. Αφαιρεί τον οδηγό ασφαλείας, που ήταν στο τιμόνι κάθε αυτόνομου αυτοκινήτου για να αναλάβει τον έλεγχο εάν ο υπολογιστής υπερφορτωθεί, κάνοντας τα οχήματα πραγματικά αυτόνομα για πρώτη φορά. Θα εξακολουθούν να παρακολουθούνται εξ αποστάσεως, αλλά η Waymo υποστηρίζει πως θα αποφασίζουν για την οδήγησή τους αυτόνομα.

Υπάρχουν ακόμα κάποιοι περιορισμοί. Τα οχήματα της Waymo χωρίς οδηγό ασφαλείας θα κυκλοφορούν μόνο στο ήμισυ της περιοχής δοκιμών των 100 μιλίων και σε ένα πρώτο στάδιο, μόνον οι χρήστες της Waymo One θα χρησιμοποιούν τα πραγματικά αυτόνομα αυτοκίνητα. Ωστόσο, επιτρέπεται να μεταφέρουν φίλους και συγγενείς.

“Σύντομα, το 100% των μετακινήσεών μας θα είναι απολύτως χωρίς οδηγό”, δήλωσε ο CEO της Waymo, John Krafcik, αλλά δεν έδωσε ακριβές χρονοδιάγραμμα.

Tesla Autopilot

Η τεχνολογία αυτόνομων οχημάτων προόδευσε με την πάροδο των ετών, αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι εξακολουθεί να μην είναι έτοιμη για ευρεία ανάπτυξη σε λιγότερο ελεγχόμενες περιοχές. Η οδήγηση σε αυτοκινητόδρομο είναι ήδη εφικτή, αλλά η προσθήκη χαώδους αστικής κυκλοφορίας, με πεζούς και ποδηλάτες, μπορεί να υπερφορτώσει τους υπολογιστές των αυτόνομων αυτοκινήτων.

Η κατασκευάστρια ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla έχει κάνει μεγάλη πρόοδο στην τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης, παρόλο που ο CEO Elon Musk είναι υπερβολικά αισιόδοξος σε υποσχέσεις.

Τον Ιούλιο, ανακοίνωσε ότι τα Tesla θα διαθέτουν πλήρως αυτόνομη οδήγηση μέχρι το τέλος του έτους. Αυτό ίσως αποδειχθεί τολμηρό, γνωρίζοντας πως το σύστημα Autopilot εξακολουθεί να θεωρείται τεχνολογία επιπέδου 2 στην κλίμακα 5 επιπέδων. Επίσης, όταν η τεχνολογία θα είναι έτοιμη, θα πρέπει να νομοθετηθεί – οι περισσότερες κρατικές αρχές εξακολουθούν να μην επιτρέπουν αυτοκίνητα χωρίς οδηγό.

Ωστόσο, το σχεδόν ένα εκατομμύριο Tesla με Autopilot που κυκλοφορεί σήμερα έχει τροφοδοτήσει ουσιαστικά με αλγόριθμους την εταιρεία, παρέχοντάς της πλεονέκτημα έναντι πολλών ανταγωνιστών.

Ο αγώνας για τα πρώτα πραγματικά οχήματα αυτόνομης οδήγησης σε οποιοδήποτε περιβάλλον ξεκίνησε.

Copyright φωτογραφίας: Waymo

 

 

Προηγούμενο άρθροMobileye: συνεργάζεται με τα ΗΑΕ για αυτονομία
Επόμενο άρθροΠαγκόσμια πρεμιέρα του νέου ηλεκτρικού Fiat 500 “3+1”