Mobileye: συνεργάζεται με τα ΗΑΕ για αυτονομία

Ένας λόγος για τον ταχύ εκσυγχρονισμό των ΗΑΕ είναι ο εσωτερικός ανταγωνισμός μεταξύ των διαφόρων εμιράτων. Η πρόσφατη ειρηνευτική συμφωνία της χώρας με το Ισραήλ επέτρεψε στην Mobileye να συμμετάσχει στον ανταγωνισμό αυτόνομης κινητικότητας μεταξύ εμιράτων.

Τον Σεπτέμβριο, το Μπαχρέιν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) κατέληξαν σε ειρηνευτική συμφωνία με το Ισραήλ, εξομαλύνοντας τις σχέσεις τους και δημιουργώντας ευκαιρίες οικονομικής συνεργασίας.

Συλλογή δεδομένων

Αυτό επέτρεψε στην Mobileye, την θυγατρική της Intel με έδρα την Ιερουσαλήμ, που ειδικεύεται σε συστήματα υποστήριξης οδηγών, να συνάψει συνεργασία με το Al Habtoor Group (AHG), μια σημαντική κοινοπραξία των ΗΑΕ.

Η συμφωνία αναφέρει πως θα κυκλοφορήσουν στο Ντουμπάι οχήματα εξοπλισμένα με τα Advanced Driver Asssistance Systems της Mobileye (ADAS) για τη συλλογή δεδομένων έξυπνης πόλης, με στόχο τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την παροχή χρήσιμων στοιχείων στις αρχές και τις επιχειρήσεις για ανάπτυξη ταξί χωρίς οδηγό και άλλες λύσεις Κινητικότητας ως υπηρεσίας (MaaS).

Το έργο αποτελείται από τέσσερα στάδια:

  • Το επόμενο εξάμηνο, η Mobileye θα εγκαταστήσει συστήματα αποφυγής σύγκρουσης σε 1.000 οχήματα και θα ξεκινήσει τη συλλογή δεδομένων κίνησης.
  • Αργότερα φέτος, η Mobileye θα αναπτύξει αυτόνομα οχήματα σε δημόσιους δρόμους (εν αναμονή επίσημης έγκρισης).
  • Στη συνέχεια, οι Mobileye, AHG και Moovit (επίσης ισραηλινή εταιρεία, που εξαγοράστηκε από την Intel) θα δοκιμάσουν μια προσφορά MaaS, πριν την εμπορία της υπηρεσίας.
  • Μέχρι το 2023, όλα τα μέρη θα συνεργαστούν για το λανσάρισμα μιας υπηρεσίας κινητικότητας χωρίς οδηγό για τους καταναλωτές των ΗΑΕ.

Η Mobileye διενεργεί παρόμοιες πρωτοβουλίες χαρτογράφησης και δοκιμών στη Γερμανία, τη Νότια Κορέα, τη Γαλλία και το Ισραήλ.

Αυτόνομο λεωφορείο

Ωστόσο, το Ντουμπάι δεν είναι το μόνο εμιράτο που επιθυμεί να ηγηθεί στον τομέα της αυτόνομης τεχνολογίας. Στο γειτονικό εμιράτο της Sharjah, ο πάροχος έξυπνων μεταφορών ION και το Πανεπιστήμιο της Sharjah ολοκλήρωσαν με επιτυχία ένα πιλοτικό πρόγραμμα του αυτόνομου λεωφορείου Navya της ION.

Το έργο, σχεδιασμένο για την αξιολόγηση της λειτουργικής αποτελεσματικότητας των λεωφορείων, βοήθησε τους φοιτητές να μετακινούνται μεταξύ των κολεγίων. Επιτηρητής ήταν η αστυνομία της Sharjah, για λόγους ασφαλείας

Τα λεωφορεία είναι εξοπλισμένα με τεχνολογία βαθείας μάθησης και προσφέρουν μεταφορά προσβάσιμη σε αναπηρικά αμαξίδια για έως και 15 επιβάτες. Συμπέρασμα του πιλοτικού έργου: τα λεωφορεία μπορούν να προσφέρουν τακτικές, αξιόπιστες υπηρεσίες εντός της πόλης, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση της συμφόρησης και της ρύπανσης.

Η ION είναι η θυγατρική βιώσιμων μεταφορών του Bee’ah Group, πρωτοπόρου βιωσιμότητας στη Μέση Ανατολή. Το πρόγραμμα λεωφορείων πραγματοποιήθηκε βάσει επίσημης οδηγίας του εμιράτου για επένδυση σε μια οικονομία γνώσης, καθώς και σε τεχνολογία και βιωσιμότητα.

Ποιος θα επικρατήσει στον ανταγωνισμό για την πρώτη ευρέως διαθέσιμη υπηρεσία αυτόνομων οχημάτων στα ΗΑΕ: το Ντουμπάι ή η Sharjah; Θα δούμε…

Φωτογραφία: Shutterstock

 

Προηγούμενο άρθροΗ Hertz εξασφαλίζει χρηματοδότηση 1,65 δισ. δολ.
Επόμενο άρθροΗ Waymo λανσάρει πάλι πλήρως αυτόνομα αυτοκίνητα