Η Toyota Motor Corporation και η Joby Aviation, εταιρεία που αναπτύσσει ηλεκτρικά εναέρια ταξί για εμπορικές επιβατικές υπηρεσίες, ανακοίνωσαν μια νέα επένδυση με στόχο την επιτάχυνση του μέλλοντος της εναέριας κινητικότητας.

Η Toyota θα επενδύσει επιπλέον 500 εκατομμύρια δολάρια στην Joby Aviation, για να υποστηρίξει την πιστοποίηση και την εμπορική παραγωγή των ηλεκτρικών εναέριων ταξί της. Η επένδυση θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις, με την πρώτη να ολοκληρώνεται αργότερα το 2024 και τη δεύτερη το 2025, υπό την προϋπόθεση εγκρίσεων από τις ρυθμιστικές αρχές και εμπορικών συμφωνιών.

Με αυτήν την επένδυση, η συνολική δέσμευση της Toyota στην Joby Aviation θα ανέλθει στα 894 εκατομμύρια δολάρια. Η υποστήριξη της Toyota προς την Joby δεν περιορίζεται μόνο στην οικονομική στήριξη. Το κοινό όραμα των δύο εταιρειών για την αεροπορική κινητικότητα και η μεταξύ τους συνεργασία, έχει στόχο τη δημιουργία μιας συμμαχίας παραγωγής που θα οδηγήσει στην πρώτη φάση εμπορικοποίησης των εναέριων ταξί.

Η συνεργασία αυτή αποτελεί ορόσημο για τη Joby στην πορεία της προς την πιστοποίηση και τη μαζική παραγωγή των ηλεκτρικών αεροσκαφών κάθετης απογείωσης και προσγείωσης (eVTOL).

Η εμπλοκή της Toyota με την Joby ξεκίνησε το 2019, με προηγούμενες επενδύσεις που ανέρχονταν σε 394 εκατομμύρια δολάρια. Εκτός από την οικονομική υποστήριξη, η Toyota έχει παράσχει πολύτιμους ανθρώπινους πόρους και εξειδίκευση σε συστήματα παραγωγής, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της γραμμής παραγωγής της Joby στην Καλιφόρνια. Μηχανικοί της Toyota συνεργάζονται στενά με την Joby για την εφαρμογή του Συστήματος Παραγωγής Toyota (TPS), εξασφαλίζοντας αποτελεσματικότητα και δυνατότητα κλιμάκωσης.

Οι πρόσφατες εξελίξεις της Joby περιλαμβάνουν την ολοκλήρωση του τρίτου αεροσκάφους τους και την έναρξη κατασκευής ενός νέου εργοστασίου παραγωγής στην Καλιφόρνια, δίνοντας την δυνατότητα υπερδιπλασίασης της παραγωγικής τους ικανότητας. Επιπλέον, η Joby έχει σημειώσει πρόοδο στη διαδικασία πιστοποίησης τύπου με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (FAA), κάτι που αποτελεί βασικό βήμα προς την έναρξη εμπορικών πτήσεων.

Η επένδυση της Toyota αντανακλά τη γενικότερη μεταμόρφωσή της από έναν παραδοσιακό κατασκευαστή αυτοκινήτων σε μια ολοκληρωμένη εταιρεία κινητικότητας.

 

 

Προηγούμενο άρθροΣε ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιμές η KGM στην Ελλάδα
Επόμενο άρθροΑύξηση 15% στον κύκλο εργασιών του Ομίλου Ελίν το α’ εξάμηνο του 2024