Τα παραδοσιακά μοντέλα χρηματοδότησης των οχημάτων υπονομεύονται, καθώς οι εταιρείες και οι οδηγοί τους αναζητούν ευέλικτες λύσεις για να ανταποκριθούν στις σύγχρονες συνθήκες εργασιακής και οικιακής ζωής.

Οι σταθερές και άκαμπτες συμβάσεις άμεσης αγοράς και μακροχρόνιας μίσθωσης αντικαθίστανται όλο και περισσότερο από υπηρεσίες συνδρομής που δίνουν στους πελάτες την ελευθερία να αλλάζουν προϊόντα και δέσμευση σε τακτική βάση.

Αυτές οι all-inclusive συνδρομές περιλαμβάνουν τη χρηματοδότηση, την εξυπηρέτηση, τη συντήρηση, τα χειμερινά ελαστικά, την κάλυψη της βλάβης και την πλήρη ασφάλιση σε μία μηνιαία πληρωμή, συχνά με χαμηλή ή και καθόλου κατάθεση.

Οι συνδρομητικές υπηρεσίες είναι η νέα “μέση λύση”

Στη έκθεση της KPMG, Η Κινητικότητα το 2030, που αναφέρεται στον μετασχηματισμό του τοπίου κινητικότητας, την οποία δημοσίευσε το πρώτο τεύχος του περιοδικού FLEET BUSINESS, η εταιρεία συμβούλων στρατηγικής προσδιόρισε τις υπηρεσίες συνδρομής ως προϊόντα που ταιριάζουν με το χώρο ανάμεσα στις παραδοσιακές προσωπικές συμβάσεις ή τη μακροχρόνια μίσθωση και τις νέες υπηρεσίες κλήσης κατά παραγγελία (on-demand ride hailing).

“Με τις νέες τάσεις των καταναλωτών που όλο και περισσότερο αποποιούνται την προσωπική ιδιοκτησία οχημάτων για πιο ευέλικτη πρόσβαση, οι συνδρομητικές υπηρεσίες θα μπορούσαν να είναι η «μέση λύση» για όσους εξακολουθούν να θέλουν πλήρη πρόσβαση σε όχημα και ευελιξία να αλλάζουν μοντέλα ή να σταματούν τη χρήση τους”, αναφέρει η KPMG.

Η επιχείρηση ενοικίασης και leasing SIXT βλέπει μεγάλη δυναμική στον τομέα των συνδρομών, λανσάροντας μια σειρά μοντέλων συνδρομών SIXT Flat που ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των εταιρειών και των ατόμων για ευκολία και ευελιξία.

All-inclusive, ευέλικτα προϊόντα

“Τα SIXT Flats είναι πακέτα all-inclusive: υπηρεσίες όπως αλλαγή ελαστικών, συντήρηση και έλεγχος έχουν ήδη συμπεριληφθεί. Για τον χρήστη αυτό σημαίνει εξοικονόμηση χρόνου, καθώς δεν χρειάζεται να ανησυχεί για τίποτα », είπε ένας εκπρόσωπος.

Η διάρκεια των συμβάσεων είναι επίσης ευέλικτη, αποφέροντας σημαντική εξοικονόμηση κόστους όταν αλλάζουν τα αυτοκίνητα ενώ είναι ελκυστική και μία ρύθμιση που επιτρέπει σε έναν οδηγό να αλλάζει αυτοκίνητο ανάλογα με την εποχή.

“Οι χρήστες δεν είναι συνδεδεμένοι με ένα συγκεκριμένο όχημα, αλλά μπορούν να αλλάξουν το μοντέλο αρκετές φορές το χρόνο ανάλογα με το συμβόλαιο – για παράδειγμα, ένα μετατρέψιμο το καλοκαίρι, ένα SUV το χειμώνα και μια άνετη λιμουζίνα για τις ενδιάμεσες εποχές. Με αυτόν τον τρόπο, οι εταιρείες αυξάνουν την ικανοποίηση των εργαζομένων”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της SIXT.

Εναλλακτικά, η ευελιξία μπορεί να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις της εβδομάδας εργασίας ή ενός ταξιδιού κάποιου εργαζόμενου. Το SIXT Flat Weekend, για παράδειγμα, παρέχει ένα αυτοκίνητο σε εκείνους που δεν χρειάζονται αυτοκίνητο από Δευτέρα έως Παρασκευή και το SIXT Unlimited, όπως δείχνει το όνομά του, παρέχει ένα αυτοκίνητο από οποιονδήποτε από τους 800 σταθμούς της SIXT ανά πάσα στιγμή σε οποιαδήποτε από τις 10 ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες λειτουργεί, έναντι μιας μηνιαίας αμοιβής.

Μεγάλο δυναμικό ανάπτυξης

Εκείνοι που υιοθετούν την τάση αυτή έγκαιρα προέρχονται από όλους τους κλάδους της αγοράς και συνήθως από μικρές έως μεσαίες επιχειρήσεις, αλλά σύμφωνα με ανάλυση της Frost & Sullivan θα ακολουθήσουν πολλοί περισσότεροι. Έχει προβλέψει ότι οι υπηρεσίες συνδρομής θα αντιπροσωπεύουν 16,3 εκατομμύρια οχήματα έως το 2025.

Προηγούμενο άρθροΗ ΕΕ να αναλάβει το προβάδισμα στην αυτόνομη και συνδεδεμένη κινητικότητα – CAM
Επόμενο άρθροΗ Toyota παρέχει σχεδόν 24.000 ελεύθερες άδειες για τεχνολογία ηλεκτροκίνησης