Τα μελλοντικά οχήματα Jaguar Land Rover θα είναι σε θέση να διαβλέψουν αν αισθάνεστε αδιαθεσία λόγω ταξιδίου και να προσαρμόσουν τις ρυθμίσεις έτσι ώστε να καταπολεμηθεί.

Η αδιαθεσία ταξιδίου επηρεάζει πάνω από το 70% των ανθρώπων. Ο Spencer Salter, ερευνητής τεχνολογίας ευεξίας στην Jaguar Land Rover, επισημαίνει ότι προηγουμένως “λίγα ήταν γνωστά για τις αιτίες και τους τρόπους να τις μετριάσουμε”.

Η Jaguar Land Rover, μέσω μιας έρευνας στον τομέα της αδιαθεσίας ταξιδίου, δημιούργησε έναν αλγόριθμο που προάγει ένα “επίπεδο ευεξίας” για κάθε επιβάτη. Αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αυτόματη εξατομίκευση των ρυθμίσεων οδήγησης και καμπίνας του οχήματος ώστε να μειωθούν οι συνέπειες της αδιαθεσίας έως και κατά 60%.

Η εταιρεία έχει ήδη συλλέξει 15.000 μίλια δεδομένων για την αδιαθεσία ταξιδίου και έχει δοκιμάσει τα αποτελέσματα που προκαλούνται από την εκτέλεση μιας εργασίας ενώ βρίσκεται κάποιος εν κινήσει, όπως ο έλεγχος μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Αυτό επέτρεψε την δημιουργία ενός βασικού τρόπου οδήγησης για αυτόνομα οχήματα, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η ανάγκη διορθωτικών κινήσεων πλεύσης και ως εκ τούτου ο κίνδυνος αδιαθεσίας ενόσω οι επιβάτες εργάζονται ή χαλαρώνουν.

“Καθώς προχωράμε προς ένα μέλλον αυτόνομων οχημάτων, κατά το οποίο οι επιβάτες θα έχουν περισσότερο χρόνο να εργάζονται, να διαβάζουν ή να χαλαρώνουν σε μεγαλύτερες διαδρομές, είναι σημαντικό να αναπτύξουμε οχήματα που μπορούν να προσαρμοστούν έτσι ώστε να μειώνουν τις επιπτώσεις της αδιαθεσίας κατά τρόπο συγκεκριμένο για κάθε επιβάτη”, λέει ο Spencer Salter.

Η αδιαθεσία ταξιδίου προκαλείται συχνά όταν τα μάτια λαμβάνουν πληροφορίες διαφορετικές από εκείνες που εντοπίζονται από το έσω ους, τις αισθήσεις του δέρματος ή του σώματος – συνήθως κατά την ανάγνωση.

Ο «δείκτης ευεξίας» υπολογίζει πόσο επιρρεπείς είναι οι οδηγοί και οι επιβάτες να αδιαθετήσουν, χρησιμοποιώντας βιομετρικούς αισθητήρες που καταγράφουν φυσιολογικά σήματα. Σε συνδυασμό με τα δεδομένα κίνησης και δυναμικής, το όχημα θα γνωρίζει με αξιοπιστία πότε ένας επιβάτης ή ένας οδηγός αδιαθετεί πριν αυτό συμβεί.

“Αυτή η πρωτοποριακή έρευνα έχει δημιουργήσει μια λύση η οποία, με τα έγκυρα επιστημονικά της δεδομένα, μπορεί να κάνει τα ταξίδια ευχάριστα, ανεξάρτητα από την ευαισθησία στο ταξίδι. Ως γονέας μικρών παιδιών, τα οποία είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε αδιαθεσία αυτοκινήτου, είμαι ιδιαίτερα ενθουσιασμένος από τα οφέλη που μπορεί να έχει αυτή η έρευνα για να γίνουν τα ταξίδια μακράς διάρκειας άνετα και χωρίς άγχος για τις οικογένειες”, δηλώνει ο Dr. Steve Iley, Chief medical officer, της Jaguar Land Rover.

Τα οχήματα Jaguar ή Land Rover σήμερα έχουν ήδη σχεδιαστεί για να βοηθούν στην καταπολέμηση της ναυτίας. Το Jaguar E-PACE, για παράδειγμα, έχει 26 διαφορετικές διαμορφώσεις καθισμάτων για τους επιβάτες, ώστε να βρουν μια στάση που ανυψώνει την οθόνη ψυχαγωγίας σε σχέση με την ευθεία των ματιών, καθώς και να ενεργοποιήσει τη λειτουργία δροσίσματος του καθίσματος. Και οι δύο αυτοί παράγοντες έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν σημαντικά την πιθανότητα αδιαθεσίας. Το Adaptive Dynamics του E-PACE επίσης αποσβένει τις χαμηλές συχνότητες από την κίνηση στον δρόμο, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε ναυτία, αλλάζοντας τις ρυθμίσεις κύλισης κάθε 10 χιλιοστά του δευτερολέπτου ώστε να εξασφαλίζει πάντα στους επιβάτες υψηλά επίπεδα άνεσης.

Η πρώτη φάση της έρευνας ολοκληρώνεται αυτόν τον μήνα.

Προηγούμενο άρθροΟι τάσεις για τα πετρελαιοκίνητα οχήματα
Επόμενο άρθροTo VITARA γιορτάζει τα 30 του χρόνια με νέα έκδοση