Η Ισπανία προστίθεται στις χώρες που δηλώνουν ότι εξετάζουν την απαγόρευση των πωλήσεων αυτοκινήτων εσωτερικής καύσης (ICE ban), δηλαδή ντίζελ και βενζίνης. Μια τέτοια απαγόρευση προβλέπεται σήμερα για το 2040 ώστε να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή.

Σε σημείωμα που κυκλοφόρησε στους δημοσιογράφους, η κυβέρνηση της Ισπανίας προτείνει την απαγόρευση νέων ρυπογόνων αυτοκινήτων, ως ένα από τα διάφορα μέτρα που εξετάζεται να νομοθετηθούν. Αυτό θα ευθυγράμμιζε την Ισπανία με άλλες δυτικές χώρες που είναι γνωστό ότι εξετάζουν αυτή την απαγόρευση. Μάλιστα, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις αρμόδιου υπουργού, η Ελλάδα περιλαμβάνεται στις χώρες αυτές.

Το σημείωμα της ισπανικής κυβέρνησης αναφέρει τα εξής: “Ορισμένες σημαντικές και απαραίτητες αλλαγές επηρεάζουν τις μεταφορές. Από το 2040 δεν θα επιτραπεί η ταξινόμηση και πώληση στην Ισπανία επιβατικών αυτοκινήτων και ελαφρών επαγγελματικών οχημάτων που εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα”.

Όλα αυτά αποτελούν μέρος της προσπάθειας της Ισπανίας να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της, βάσει της Παγκόσμιας Συμφωνίας για το Κλίμα, η οποία απαιτεί τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 20% από τα επίπεδα του 1990 το 2030 και κατά 90% το 2050.

Το σχέδιο αυτό αποτελεί μέρος του νομοσχεδίου για την κλιματική αλλαγή, το οποίο ελπίζει να παρουσιάσει στο κοινοβούλιο μέχρι το τέλος του έτους η κυβέρνηση του σοσιαλιστή πρωθυπουργού Pedro Sanchez. Ο νόμος θα απαιτήσει έγκριση από το κοινοβούλιο, όπου ο σημερινός πρωθυπουργός κατέχει λιγότερο από το ένα τέταρτο των εδρών.

Προηγούμενο άρθροΜόνο πράσινο για τις Jaguar και τις Land Rover
Επόμενο άρθροΗ Maserati Ghibli Diesel ως το πιο sport sedan της κατηγορίας του