Το Τελ Αβίβ είναι η πόλη του smart mobility. Όχι μόνο αποτελεί την έδρα πολλών εταιρειών τηλεματικής και άλλων που δραστηριοποιούνται σε υπηρεσίες έξυπνης κινητικότητας, αλλά υπήρξε επίσης η σκηνή του έκτου Διεθνούς Smart Mobility Summit. 

Σε μια ηλιόλουστη πλατεία μπροστά από το εθνικό θέατρο της Habima, περίπου 60 νεοσύστατες επιχειρήσεις παρουσίασαν τις ανατρεπτικές τεχνολογίες και καινοτομίες τους στους τομείς της έξυπνης κινητικότητας και των εναλλακτικών καυσίμων. Η έκθεση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την EcoMotion, μια κοινότητα με περισσότερες από 600 νεοσύστατες επιχειρήσεις και 7.000 μέλη στον τομέα των έξυπνων μεταφορών.

Στόχος: 60% μείωση στην κατανάλωση πετρελαίου

Το Smart Mobility Summit αποτελεί μέρος της Πρωτοβουλίας Επιλογής Καυσίμων, του προγράμματος της ισραηλινής κυβέρνησης για την προώθηση εναλλακτικών καυσίμων και μέσων μεταφοράς. Ξεκίνησε το 2011 και πραγματοποίησε την πρώτη σύνοδο κορυφής Smart Mobility το 2013.

Η πρωτοβουλία σκοπεύει να οδηγήσει το Ισραήλ σε ένα μέλλον στο οποίο θα μπορεί να μειώσει την κατανάλωση πετρελαίου κατά 60% έως το 2025, απλουστεύοντας τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, χρηματοδοτώντας έρευνα, διασκέψεις και ανταλλαγές και υποστηρίζοντας πειραματισμούς και δοκιμές πεδίου.

Σκέψεις και ιδέες

Κρίνοντας από τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που παρουσίαζαν οι νεοσύστατες επιχειρήσεις στην πλατεία Habima, οι προσπάθειες της ισραηλινής κυβέρνησης φαίνεται να αποδίδουν. Καθόλου περίεργο, γνωρίζοντας ότι μπορεί μεν το Ισραήλ να στερείται φυσικών πόρων, διαθέτει όμως τις σκέψεις και τις ιδέες των κατοίκων του.

Βραβείο Eric και Sheila Samson

Κάθε χρόνο, μερικές από αυτές τις ιδέες ανταμείβονται με βραβείο αξίας 1 εκατ. δολαρίων, το βραβείο Eric και Sheila Samson, για την καινοτομία στα εναλλακτικά καύσιμα μεταφοράς. Το 2018, το βραβείο απονεμήθηκε στον Doron Aurbach, καθηγητή χημείας στο πανεπιστήμιο Bar Ilan και στον Lars Peter Lindfors, Senior Vice President Τεχνολογίας στη φινλανδική εταιρεία Neste Oil.

Ο καθηγητής Aurbach αναγνωρίστηκε για τη συμβολή του στην πρόοδο και αξιοποίηση στον τομέα της ανάπτυξης μπαταριών, συμπεριλαμβανομένης μιας πρωτοποριακής μπαταρίας μαγνησίου που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε εφαρμογές ηλεκτρικών οχημάτων. Ο κ. Lindfors και η ομάδα του, έχουν αναπτύξει καινοτόμες μεθόδους για την παραγωγή βιοντίζελ από οργανικά απόβλητα, συμπεριλαμβανομένων των οργανικών ελαίων και των χρησιμοποιημένων μαγειρικών ελαίων.

Προηγούμενο άρθροΥποχρεωτική η προσθήκη θορύβου στα ηλεκτρικά οχήματα;
Επόμενο άρθροDS X E-Tense: Το όραμα της DS για το μέλλον