Η Ελλάδα στον χάρτη των καθαρών και βιώσιμων μετακινήσεων

Η Ελλάδα μπαίνει δυναμικά στον χάρτη των καθαρών και βιώσιμων μετακινήσεων, έχοντας υιοθετήσει φιλόδοξες πολιτικές κινήτρων για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης που βασίζονται σε ένα στιβαρό θεσμικό πλαίσιο. Προσελκύει δε νέες δραστηριότητες σε έναν ταχύτατα αναπτυσσόμενο κλάδο που μπορεί να λειτουργήσει ως μοχλός επανεκκίνησης της οικονομίας μετά την πανδημία του κορωνοϊού.

Το μήνυμα αυτό έστειλε η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του ΥΠΕΝ, Αλεξάνδρα Σδούκου, κατά την παρέμβασή της στο Global E-mobility Forum 2020.

Το Παγκόσμιο Φόρουμ Ηλεκτρικής Κινητικότητας είναι μια συνέχεια της πρωτοβουλίας Driving Change Together που καθιερώθηκε κατά τη διάρκεια του COP24 – του 24ου Συνεδρίου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή – και αναπτύχθηκε από το 2019 σε ετήσια εκδήλωση. Η πρώτη του διοργάνωση πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Στάδιο της Βαρσοβίας στην Πολωνία. Η φετινή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 19 Νοεμβρίου, διαδικτυακά λόγω της πανδημίας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από διεθνείς οργανώσεις, κυβερνήσεις και πρωτοπόρες επιχειρήσεις από διάφορους κλάδους της ηλεκτροκίνησης.

Η απαλλαγή των μεταφορών από τον άνθρακα παίζει βασικό ρόλο στην επιδίωξη της κλιματικής ουδετερότητας μεταξύ των χωρών της ΕΕ. Το φόρουμ είναι μια πλατφόρμα για την ανταλλαγή γνώσεων, εμπειριών και βέλτιστων πρακτικών που επιταχύνουν τον μετασχηματισμό των μεταφορών και αποτελούν τη βάση για την εφαρμογή λύσεων που αποτελούν την καλύτερη απάντηση στις προκλήσεις του αύριο: ηλεκτρική κινητικότητα, MaaS, τοπικές πτυχές της ενέργειας και της κινητικότητας.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης συζητήθηκαν  οι μηχανισμοί  υποστήριξης για την επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, καθώς και η μετάβαση στην κινητικότητα χαμηλών ρύπων, ως εργαλείο επανεκκίνησης της οικονομίας την επομένη ημέρα της πανδημίας του κορωνοϊού.

Στο πλαίσιο της συμμετοχής της σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με κυβερνητικά στελέχη από 14 χώρες, η κ. Σδούκου παρουσίασε την πολιτική της Ελλάδας για την ηλεκτροκίνηση, όπως υλοποιείται στη βάση αφενός του πρόσφατου νόμου που θεσπίζει  σειρά κινήτρων και κανόνες για τη λειτουργία της νέας αυτής αγοράς, αφετέρου μέσω του προγράμματος επιδοτήσεων ηλεκτρικών οχημάτων “Κινούμαι Ηλεκτρικά”, τονίζοντας πως το αποτελέσματα έως τώρα είναι πολύ ενθαρρυντικά.

“Η Ελλάδα μπαίνει δυναμικά στον χάρτη των καθαρών και βιώσιμων μετακινήσεων. Mε αφορμή το project της Αστυπάλαιας, φιλοδοξούμε να αναδείξουμε τα ελληνικά νησιά σε success story της ηλεκτροκίνησης και σε παραδείγματα κυκλικής οικονομίας”, τόνισε μεταξύ άλλων. Οι συμμετέχοντες στη συζήτηση επικρότησαν τις πρωτοβουλίες αυτές της ελληνικής πολιτείας, ευχόμενοι τα ελληνικά νησιά να αποτελέσουν πρότυπα βιώσιμης ανάπτυξης.

“Θέλουμε να κάνουμε τον κλάδο μεταφορών πιο πράσινο και πιο βιώσιμο, προωθώντας την μικρο-κινητικότητα στις πόλεις και αντικαθιστώντας τα αυτοκίνητα όπου είναι δυνατόν. Επιδιώκουμε παράλληλα να ενισχύσουμε τη βιομηχανία, να συνεισφέρουμε στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της Ελλάδας με δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Γι’ αυτό και έχουμε θεσπίσει φορολογικά εργαλεία και κίνητρα για την εγκατάσταση παραγωγικών δραστηριοτήτων που συνδέονται με τον κλάδο της ηλεκτροκίνησης στις λιγνιτικές περιοχές.  Θα αξιοποιήσουμε επίσης σημαντικούς πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ για την προώθηση δράσεων που σχετίζονται με την ηλεκτροκίνηση, όπως η ανάπτυξη δημόσια προσβάσιμων σημείων φόρτισης. Γιατί για εμάς στην Ελλάδα η ηλεκτροκίνηση δεν είναι απλώς ένα ηλεκτρικό ΙΧ στον δρόμο ή ένας φορτιστής σε ένα εμπορικό κέντρο, αλλά μια ολοκληρωμένη λύση για τη μείωση των ρύπων, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και τη δημιουργία μιας νέας πράσινης οικονομίας με μεγάλες αναπτυξιακές προοπτικές”, κατέληξε η κ. Σδούκου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here