Η EDF εξαγόρασε την Pod Point, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων του Ηνωμένου Βασιλείου. 

Η EDF απέκτησε πλειοψηφικό ποσοστό στην Pod Point, στο πλαίσιο μιας νεοσυσταθείσας κοινοπραξίας με την Legal & General Capital. Η εξαγορά της Pod Point είναι η μεγαλύτερη επένδυση του Ομίλου EDF στην αγορά EV και αποτελεί μέρος του σχεδίου του να καταστεί κορυφαία εταιρεία ενέργειας ηλεκτρικής κινητικότητας στη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία και το Βέλγιο.

Η Pod Point, που ιδρύθηκε το 2009 από τον CEO και τον επιχειρηματία Erik Fairbairn και τον πρόεδρο Peter Hiscocks, είναι κορυφαίος πάροχος υποδομών φόρτισης EV και έχει εγκαταστήσει 62.000 σημεία φόρτισης στο Ηνωμένο Βασίλειο και άλλα 6.600 στη Νορβηγία. Προσφέρει λύσεις φόρτισης κατ΄οίκον, στο χώρο εργασίας και στον τόπο προορισμού και έχει αναπτύξει ένα εκτεταμένο δημόσιο δίκτυο που συνδέει τους οδηγούς EV με σχεδόν 3.000 σημεία φόρτισης σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο, συμπεριλαμβανομένων των καταστημάτων Tesco και Lidl, των Centre Parcs και πολλών σημείων του εκτεταμένου χαρτοφυλακίου ακινήτων της Legal & General. Τα σημεία φόρτισης είναι συμβατά με όλα τα οχήματα plug-in και ο συνδυασμός λύσεων της Pod Point και προσφορών της EDF σημαίνει πως στο μέλλον οι πελάτες θα μπορούν να προγραμματίζουν τη φόρτισή τους και να επωφελούνται ανταγωνιστικών τιμών ηλεκτρισμού σε ώρες που το κόστος ενέργειας είναι χαμηλότερο και υπάρχει λιγότερη ζήτηση στο δίκτυο.

Οι μεταφορές έχουν τις υψηλότερες εκπομπές διοξειδίου άνθρακα από οποιονδήποτε κλάδο και την περασμένη εβδομάδα η βρετανική κυβέρνηση ξεκίνησε διαβούλευση για την συντόμευση της ημερομηνίας λήξης πώλησης οχημάτων βενζίνης και ντίζελ. Τα στοιχεία της EDF δείχνουν πως ένα δίκτυο χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, με νέες ανανεώσιμες και πυρηνικές πηγές ενέργειας και η μετάβαση των 32 εκατομμυρίων βενζινοκίνητων και πετρελαιοκίνητων οχημάτων στη Βρετανία σε ηλεκτρικά, θα εξαλείψει 65 εκατομμύρια τόνους CO2 και θα συρρικνώσει το συνολικό αποτύπωμα άνθρακα της χώρας κατά περισσότερο από 10%. Η EDF είναι η κορυφαία πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στο Ηνωμένο Βασίλειο, αποτρέποντας εκπομπές 18 εκατομμυρίων τόνων CO2 πέρυσι.

Η EDF προσφέρει ήδη ένα από τα πιο ανταγωνιστικά τιμολόγια χαμηλών εκπομπών της αγοράς για ηλεκτρικά οχήματα. Το “Go Electric” δίνει στους πελάτες την ευκαιρία να νοικιάσουν ένα ηλεκτρικό όχημα, επωφελούμενοι χαμηλότερων τιμών ηλεκτρικής ενέργειας εκτός ωρών αιχμής. Η εξαγορά της Pod Point θα επιτρέψει στην EDF να προσφέρει ποιοτικές εγκαταστάσεις λύσεων φόρτισης ως τμήμα ακόμα πιο ελκυστικών συμφωνιών EV.

Η ανακοίνωση αυτή έπεται της εξαγοράς της Pivot Power από τον όμιλο EDF πέρυσι, η οποία ειδικεύεται σε συστοιχίες μπαταριών δικτύου και παρέχει υποδομές υψηλής τάσης που απαιτούνται για γρήγορες φορτίσεις EV.

Ο στόχος της Legal & General Capital είναι να παράσχει μακροπρόθεσμη αξία στους μετόχους επενδύοντας νέα κεφάλαια σε βασικούς εναλλακτικούς τομείς της οικονομίας που χρειάζονται καινοτομία και χρηματοδότηση. Με επείγουσα ανάγκη μείωσης της ρύπανσης και αντιμετώπισης των κλιματικών δεσμεύσεων των πόλεων του Ηνωμένου Βασιλείου, παρουσιάζονται τεράστιες ευκαιρίες για ιδρύματα με σημαντικά κεφάλαια προς επένδυση σε κοινωνικά ωφέλιμα σχήματα. Η Legal & General’s Future Cities έχει δεσμευθεί να υλοποιήσει αυτή την αλλαγή, μέσω αστικής αναγέννησης, καθαρής ενέργειας, υποδομών και τεχνολογίας.

Η Simone Rossi, CEO της EDF, δήλωσε: “Τα ηλεκτρικά οχήματα θα παίξουν σημαντικό ρόλο στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Με την προσθήκη σημείων φόρτισης, μπορούμε να βοηθήσουμε τους πελάτες μας να μειώσουν το αποτύπωμα άνθρακα και να επωφεληθούν του χαμηλότερου κόστους καυσίμων μεταβαίνοντας σε ηλεκτρικά. Η επιπρόσθετη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας από τα EV θα απαιτήσει επείγουσα επένδυση για παραγωγή ρεύματος από ανανεώσιμες και πυρηνικές πηγές χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα”.

Ο Yannick Duport, Διευθυντής Ηλεκτρικής Κινητικότητας του Ομίλου EDF, δήλωσε: “Αυτή η νέα εξαγορά είναι απόλυτα σύμφωνη με το Σχέδιο Ηλεκτρικής Κινητικότητας του Ομίλου EDF που ξεκίνησε το 2018. Πληροί τη φιλοδοξία μας να είμαστε πρωτοπόροι στην Ευρώπη. Η Pod Point, σημαντικός παίκτης λύσεων φόρτισης του Ηνωμένου Βασιλείου, θα διαδραματίσει ηγετικό ρόλο από κοινού με τις θυγατρικές μας IZIVIA και DREEV. Είμαστε ευτυχείς που καλωσορίζουμε αυτές τις νέες δεξιότητες στον Όμιλό μας. ”

Ο Erik Fairbairn, CEO και ιδρυτής της Pod Point δήλωσε: “Αυτό αποτελεί ένα απίστευτα συναρπαστικό επόμενο βήμα για την Pod Point. Ξεκινήσαμε το 2009 με τη φιλοσοφία πως οι μετακινήσεις δεν πρέπει να βλάπτουν τον πλανήτη και με αποστολή να εγκαταστήσουμε σημεία φόρτισης παντού όπου σταθμεύετε. Μέχρι τώρα έχουμε σημειώσει μεγάλη πρόοδο”.

“Με την EDF μπορούμε να περάσουμε στο επόμενο επίπεδο και να επιταχύνουμε την εγκατάσταση σημείων φόρτισης στο Ηνωμένο Βασίλειο και να καταστήσουμε ακόμα πιο εύκολη για τους οδηγούς τη μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση. Είμαι εξαιρετικά υπερήφανος για τα επιτεύγματα της ομάδας Pod Point, αλλά πιστεύω ότι αποτελούν ένα μόνο μέρος όσων θα μπορέσουμε να κάνουμε τώρα με την EDF. Κάναμε ένα μεγάλο βήμα μπροστά στις δυνατότητες ανταπόκρισης στην αποστολή μας!”

Ο John Bromley, Επικεφαλής της Clean Energy της Legal & General Capital, δήλωσε: “Είναι λίγο περισσότερο από ένα χρόνο από τότε που πραγματοποιήσαμε την επένδυσή μας στην Pod Point. Επενδύοντας τα κεφάλαιά μας σε σχήματα, δραστηριότητες και τεχνολογίες καθαρής ενέργειας, μπορούμε να επιταχύνουμε τη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλού κόστους και χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Τα κεφάλαιά μας έδωσαν τη δυνατότητα στην Pod Point να σημειώσει ουσιαστική πρόοδο και να εφαρμόσει τη στρατηγική ανάπτυξής της τους τελευταίους 12 μήνες. Σήμερα αυξήσαμε το ποσοστό μας από 13% σε 23%, δημιουργώντας αξία για τους μετόχους μας και διαμορφώνοντας ένα ορόσημο συνεργασίας με την EDF.

“Η Pod Point παρέχει πρακτικές και καινοτόμες λύσεις και στρατηγικές ανάπτυξης των EV για να υποστηρίξει τη φιλοδοξία του Ηνωμένου Βασιλείου να επιτύχει μηδενικές εκπομπές και ο νέος συνεργάτης μας θα επιτρέψει την επιτάχυνση των σχεδίων. Η συνάντηση της COP26 στη Γλασκώβη αργότερα φέτος σηματοδοτεί ένα σημαντικό έτος δράσης για την κλιματική αλλαγή και είμαστε ευτυχείς που θα αποτελέσουμε μέρος της λύσης”.

Προηγούμενο άρθροΗ Daimler βελτιώνει την οργανωτική δομή της
Επόμενο άρθροLexus ES με ψηφιακές οθόνες πλευρικής επόπτευσης