Στη Διεθνή Έκθεση Αυτοκινήτου στο Μόναχο IAA Mobility 2023, η κινεζική εταιρεία κατασκευής μπαταριών CATL παρουσιάζει μια μπαταρία για τα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα που θα έχει την ικανότητα της εξαιρετικά ταχείας φόρτισης.

Από το τέλος του έτους, η κινεζική εταιρεία κατασκευής μπαταριών CATL θα παράγει μια μπαταρία εξαιρετικά ταχείας φόρτισης για ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Η λεγόμενη «Shenxing Superfast Charging Battery» θα έχει την ικανότητα να αποθηκεύει αρκετή ενέργεια για απόσταση έως και 400 χλμ. μέσα σε 10 λεπτά, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία.

Συνολικά, η μπαταρία θα μπορεί να καλύψει μια εμβέλεια άνω των 700 χλμ. με μια πλήρη φόρτιση. Δεν είναι ακόμη σαφές σε ποιους κατασκευαστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα παραδοθούν οι μπαταρίες. Ωστόσο, τα πρώτα ηλεκτρικά αυτοκίνητα με αυτή την καινοτόμο μπαταριά εκτιμάται ότι θα κυκλοφορούν στις αρχές του επόμενου έτους.

Οι επαναφορτιζόμενες μπαταρίες με φωσφορικού σιδήρου λιθίου (τεχνολογία LFP), είναι πιο φθηνές σε σύγκριση με τις μπαταρίες που φέρουν τη συμβατική τεχνολογία νικελίου. Αν και η τεχνολογία LFP είναι ουσιαστικά λιγότερο ισχυρή από τις κυψέλες νικελίου-μαγγανίου-κοβαλτίου (NCM) που χρησιμοποιούνται συνήθως στα σύγχρονα EV, είναι στιβαρή και σχετικά φθηνή. Οι αντίστοιχες μπαταρίες φωσφορικού σιδήρου λιθίου (τεχνολογία LFP), παρουσιάζουν αυξητική τάση στη χρήση τους στα EV εδώ και αρκετό καιρό, ειδικά στις βασικές εκδόσεις των αμιγών ηλεκτρικών αυτοκίνητων, όπου η χαμηλή τιμή είναι το ζητούμενο από τους υποψήφιους αγοραστές. Η CATL θέλει τώρα να προωθήσει περαιτέρω την τεχνολογία, αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση.

Σε αντίθεση με τις προηγούμενες μπαταρίες LFP, η «Shenxing Superfast Charging Battery», θα μπορεί να φορτίζεται γρήγορα και μάλιστα σε μεγάλο εύρος θερμοκρασιών. Σε θερμοκρασία δωματίου, η μπαταρία θα μπορεί να φορτιστεί στο 80% της χωρητικότητάς της σε έως και 10 λεπτά, όπως αναφέρει η εταιρεία, ενώ μπορεί να φορτιστεί από 0 έως 80% σε 30 λεπτά ακόμη και σε θερμοκρασία -10°C.

ΑΠΕ/ΜΠΕ

Φωτογραφία: CATL

Προηγούμενο άρθροO Όμιλος Επιχειρήσεων Σαρακάκη στηρίζει την ΑΝΙΜΑ
Επόμενο άρθροΗ Hélène Josselin VP Brand Communications της Renault