O CEO της BP, Bernard Looney
O CEO της BP, Bernard Looney

Η BP θέτει φιλόδοξους στόχους για μηδενικές εκπομπές έως το 2050, αλλάζοντας ριζικά την οργάνωσή της. Το φιλόδοξο πρόγραμμα περιλαμβάνει δέκα συγκεκριμένους στόχους:

Πέντε στόχοι που αποσκοπούν να καταστήσουν την BP εταιρεία μηδενικών εκπομπών:

  1. Μηδενικές εκπομπές στις δραστηριότητες της BP σε απόλυτη βάση έως το 2050 ή νωρίτερα.
  2. Μηδενικό άνθρακα στην παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου σε απόλυτη βάση έως το 2050 ή νωρίτερα.
  3. Μείωση κατά 50% των εκπομπών άνθρακα για προϊόντα που εμπορεύεται η BP έως το 2050 ή νωρίτερα.
  4. Εγκατάσταση μετρητών μεθανίου σε όλες τις κύριες εγκαταστάσεις επεξεργασίας πετρελαίου και φυσικού αερίου της BP έως το 2023 και μείωση εκπομπών μεθανίου κατά 50%.
  5. Σταδιακή αύξηση του ποσοστού επενδύσεων σε επιχειρήσεις εκτός πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Πέντε στόχοι που θα βοηθήσουν στην σταδιακή εξάλειψη των εκπομπών παγκοσμίως:

  1. Πιο ενεργή υποστήριξη πολιτικών που υποστηρίζουν τις μηδενικές εκπομπές, συμπεριλαμβανομένης της τιμολόγησης άνθρακα.
  2. Περαιτέρω κίνητρα για ανθρώπινο δυναμικό της BP για την επίτευξη στόχων και την κινητοποίησή τους προς υποστήριξη μηδενικών εκπομπών.
  3. Θέσπιση νέων δεδομένων για σχέσεις με εμπορικές ενώσεις.
  4. Στόχος αναγνώρισης ως πρωτοπόρου στη διαφάνεια απολογισμών, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης των συστάσεων της TCFD (Task Force on Climate-related Financial Disclosures).
  5. Λανσάρισμα μιας νέας ομάδας προς υποστήριξη χωρών, πόλεων και μεγάλων εταιρειών για την εξάλειψη εκπομπών.

Επαναπροσδιορίζοντας την ενέργεια

Η νέα φιλοδοξία της BP ως εταιρείας μηδενικών εκπομπών μέχρι το 2050 ή νωρίτερα καλύπτει τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου από τις παγκόσμιες δραστηριότητές της, που σήμερα ανέρχονται σε περίπου 55 εκατομμύρια τόνους ισοδύναμου CO2 (MteCO2e) ετησίως, καθώς και τον άνθρακα στο πετρέλαιο και το αέριο που παράγει, που ισοδυναμεί σήμερα με εκπομπές περίπου 360 MteCO2e ετησίως – και τα δύο σε απόλυτη βάση. Συνολικά, η επίτευξη αυτών των στόχων θα ισοδυναμούσε με μείωση των εκπομπών στο απόλυτο μηδέν από τις σημερινές εκπομπές περίπου 415 MteCO2e ετησίως.

“Αυτό εννοούμε όταν λέμε πως θα καταστήσουμε την BP εταιρεία απόλυτα μηδενικών εκπομπών. Αφορά άμεσα στο σύνολο του άνθρακα που εκλύουμε, καθώς και σε όλα τα αέρια θερμοκηπίου που εκλύουμε από τις δραστηριότητές μας. Πρόκειται για απόλυτες μειώσεις, κάτι που χρειάζεται ο κόσμος. Εάν αυτό συνέβαινε για κάθε βαρέλι παραγόμενου πετρελαίου και φυσικού αερίου, θα λυνόταν το πρόβλημα εκπομπών του κλάδου μας. Αλλά φυσικά, ο κόσμος δεν είναι τόσο απλός. Ολόκληρο το ενεργειακό σύστημα πρέπει να μετασχηματιστεί και όλοι πρέπει να συμβάλουν – παραγωγοί και πωλητές ενέργειας, υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και όλοι όσοι χρησιμοποιούν ενέργεια”, δήλωσε ο CEO της εταιρείας, Bernard Looney.

Εκσυγχρονίζοντας τον όμιλο

Παράλληλα, η BP στοχεύει στην απλοποίηση των διαδικασιών της και στη βελτίωση της παραγωγικότητάς της μέσω ψηφιακών λύσεων. Αυτό το επιτυγχάνει μέσω τριών πυλώνων:

  • Ευελιξία – βελτίωση και απλοποίηση του τρόπου λειτουργίας.
  • Αλλαγή νοοτροπίας – αποδοχή της πραγματικότητας και υιοθέτηση της σωστής στάσης για μια επιχείρηση που είναι όλο και πιο ανταγωνιστική και εξαρτάται από το περιθώριο.
  • Ψηφιακός μετασχηματισμός – ψηφιοποίηση και αυτοματοποίηση της εργασίας.
Προηγούμενο άρθροΈλλη Παρασκευά: Consumer Experience στη Volvo Car Hellas
Επόμενο άρθροHerzt: Αίτηση πτώχευσης σε ΗΠΑ-Καναδά – συνέχιση δραστηριοτήτων