Audi Q4 e-tron concept. Colour: Solar Sky

Η Audi παρουσιάζει το πρωτότυπο ενός compact ηλεκτρικού SUV στο 89o Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης (GIMS), Quattro και με αυτονομία που ξεπερνά τα 450 χιλιόμετρα χάρη στην παρουσία εξελιγμένων τεχνολογιών εξοικονόμησης ενέργειας. Η έκδοση παραγωγής του Audi Q4 e-tron θα παρουσιαστεί στα τέλη του 2020 και θα είναι το πέμπτο ηλεκτρικό μοντέλο της μάρκας.

Η Audi επέλεξε το Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης για να παρουσιάσει, ένα χρόνο μετά το e-tron, μια πρόγευση ενός ακόμα ηλεκτρικού μοντέλου της: το Αudi Q4 e-tron concept, είναι ένα πρωτότυπο ενός compact πεντάθυρου SUV μήκους 4,59 μέτρων. Η στενή σχέση του νέου πρωτότυπου με το Audi e-tron γίνεται άμεσα αντιληπτή με την πρώτη ματιά.

Οι δύο ηλεκτροκινητήρες του Q4 e-tron concept εξασφαλίζουν συνδυασμένη ισχύ 225 kW, ενώ όπως είναι αναμενόμενο για ένα Audi, η ισχύς του πρωτότυπου περνά στο δρόμο μέσω της τετρακίνησης quattro. Έτσι λοιπόν χάρη και στην εξαιρετική του πρόσφυση, το Q4 e-tron concept επιταχύνει από στάση έως τα 100 km/h σε μόνο 6,3 δευτερόλεπτα με την τελική του ταχύτητα να περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 180 km/h. Μια μεγάλη μπαταρία χωρητικότητας 82 kWh καταλαμβάνει σχεδόν όλο το χώρο που υπάρχει στο δάπεδο μεταξύ των δύο αξόνων. Η αυτονομία των 450 χιλιομέτρων -εναρμονισμένη με τα πρότυπα WLTP – αποτελεί σημείο αναφοράς στην κατηγορία του.

Η τεχνολογία του Q4 e-tron concept βασίζεται στην πλατφόρμα MEB που θα χρησιμοποιηθεί σε μια σειρά ηλεκτρικών μοντέλων του Group στο μέλλον, από την compact κατηγορία μέχρι και τα πιο μεγάλα μοντέλα της μεσαίας.

Q4 e-tron. Colour: Solar Sky

Το Q4 e-tron concept δίνει ήδη μια πρώτη εικόνα για το τι θα διαθέτει το πέμπτο κατά σειρά ηλεκτρικό μοντέλο παραγωγής, που θα παρουσιάσει η Audi στα τέλη του 2020. Οι πωλήσεις του Audi e-tron, του πρώτου μοντέλου στη γκάμα, έχουν ξεκινήσει πριν καιρό και τα πρώτα αυτοκίνητα παραδίδονται σύντομα στους ιδιοκτήτες τους. Αργότερα και κατά τη διάρκεια της χρονιάς θα παρουσιαστεί το Audi e-tron Sportback, ενώ θα ξεκινήσει η παραγωγή του Audi Q2L etron, ειδικά για την κινεζική αγορά. Ακολουθεί η  παρουσίαση του πολυαναμενόμενου πεντάθυρου κουπέ υψηλών επιδόσεων Audi e-tron GT, το οποίο εξελίσσεται από την Audi Sport GmbH, προγραμματισμένη για το δεύτερο μισό του 2020. Την ίδια περίοδο δηλαδή που θα κάνει την εμφάνισή του και το μοντέλο παραγωγής του Audi Q4 e-tron concept. Με αυτήν τη γκάμα η Audi θα καλύπτει με τα πλήρως ηλεκτρικά της μοντέλα όλες τις σημαντικές κατηγορίες της αγοράς, από την compact κατηγορία μέχρι και την πιο μεγάλη και αυτό μόλις δύο χρόνια μετά την παρουσίαση του πρώτου της αμιγώς ηλεκτρικού αυτοκινήτου.

Compact εκτός, άνετο εντός: διαστάσεις και εσωτερικό 

Μήκος 4,59 μέτρα, πλάτος 1,90 μέτρα, ύψος 1,61 μέτρα. Με αυτές τις εξωτερικές διαστάσεις το Audi Q4 e-tron θα είναι από τα μεγαλύτερα της compact κατηγορίας. Έτσι ο χώρος που καταλαμβάνει στο δρόμο καθιστά το ηλεκτρικό SUV ένα πολυσύνθετο, ευρύχωρο εσωτερικά μοντέλο που παράλληλα είναι εξαιρετικό και για τις αστικές μετακινήσεις. Σε ότι αφορά το εσωτερικό του, το μεταξόνιό του των 2,77 μέτρων είναι χαρακτηριστικό της επόμενης κατηγορίας. Και καθώς δεν υπάρχει τούνελ για τη μετάδοση που να περιορίζει το χώρο, το Q4 e-tron concept προσφέρει ασυναγώνιστη ευρυχωρία και άνεση, ειδικά σε ότι αφορά το διαθέσιμο χώρο για τα πόδια τόσο εμπρός όσο και πίσω.

Audi Q4 e-tron concept. Interior

Αποτελεσματικά δυναμικό κινητήριο σύστημα και ανάρτηση

Η μεταβλητή πλατφόρμα για την ηλεκτροκίνηση (MEB) παρέχει τη δυνατότητα πολλών επιλογών σε ότι αφορά τη μετάδοση και τα επίπεδα ισχύος. Το Audi Q4 e-tron concept  διαθέτει την έκδοση performance του ηλεκτρικού κινητήριου συστήματος, στην οποία και οι δύο άξονες κινούνται από έναν ξεχωριστό ηλεκτροκινητήρα που μεταδίδει την κίνηση στους αντίστοιχους τροχούς με αποτέλεσμα το Q4 e-tron concept να είναι quattro. Μεταξύ των δύο αξόνων δεν υπάρχει μηχανική σύνδεση, ενώ ο ηλεκτρονικός έλεγχος εξασφαλίζει πως η κατανομή της ροπής είναι ιδανική, ανά πάσα στιγμή. Αυτό επιτρέπει στο ηλεκτρικό SUV να επιτυγχάνει κορυφαία πρόσφυση σε όλες τις καιρικές συνθήκες και σε κάθε τύπου εδάφους.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, το Audi Q4 e-tron concept χρησιμοποιεί κυρίως τον πίσω ηλεκτροκινητήρα του, ένα μόνιμα διεγερμένο σύγχρονο κινητήρα, προκειμένου να επιτυγχάνει τη μεγαλύτερη δυνατή απόδοση, ενώ η ροπή κατανέμεται στον πίσω άξονα. Αν ο οδηγός απαιτήσει μεγαλύτερη ισχύ από αυτήν που έχει τη δυνατότητα να παρέχει ο πίσω ηλεκτροκινητήρας, τότε το σύστημα της ηλεκτρικής τετρακίνησης χρησιμοποιεί και τον εμπρός ασύγχρονο ηλεκτροκινητήρα προκειμένου να στείλει, όπως απαιτείται, ροπή και στον εμπρός άξονα. Αυτό γίνεται προληπτικά ακόμα και πριν την εμφάνιση της ολίσθησης σε συνθήκες παγετού ή στις γρήγορες καμπές ή αν το αυτοκίνητο υποστρέφει η υπερστρέφει.

Ο ηλεκτροκινητήρας του πίσω άξονα έχει απόδοση 150 kW και 310 Nm, ενώ o εμπρός αντίστοιχα αποδίδει 75 kW και 150 Nm. Η συνδυασμένη απόδοση είναι 225 kW. Η μπαταρία στο δάπεδο του αυτοκινήτου έχει χωρητικότητα 82 kWh, η οποία κατά τα στάνταρ του WLTP εξασφαλίζει μια αυτονομία μεγαλύτερη των 450 χιλιομέτρων. Η φόρτιση της μπαταρίας γίνεται με ισχύ έως και 125 kW, με αποτέλεσμα η επαναφόρτισή της έως το 80% της χωρητικότητάς της να επιτυγχάνεται μέσα σε μόλις 30 πρώτα λεπτά της ώρας.

Φυσικά, η επίτευξη αυτής της εξαιρετικής αυτονομίας χρειάζεται πολλά περισσότερα από μόνο μια μπαταρία με μεγάλη χωρητικότητα. Όπως και το πρώτο μέλος της οικογένειας, το Audi e-tron, το Audi Q4 e-tron concept διαθέτει κορυφαία εξοικονόμηση ενέργειας. Ξεκινώντας από το χαμηλό συντελεστή οπισθέλκουσας του αμαξώματος, που είναι μόλις 0,28 και συνεχίζοντας στις προηγμένες δυνατότητες ανάκτησης ενέργειας, το compact SUV εξαντλεί κάθε δυνατότητα που αυξάνει την αυτονομία του. Η σύνθετη διαχείριση θερμότητας του συστήματος κίνησης και της μπαταρίας – σε αυτά περιλαμβάνεται και μια αντλία θερμότητας CO2 – συμβάλλει με τη σειρά της σε αυτό.

Ηλεκτρική επίθεση: δώδεκα αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα έως το 2025 

Η Audi εγκαινίασε την «ηλεκτρική επίθεσή» της το Σεπτέμβριο του 2018 με την παγκόσμια πρεμιέρα του αμιγώς ηλεκτρικού SUV της, του Audi e-tron. Μέχρι το 2025, η Audi θα διαθέτει στις πιο σημαντικές αγορές παγκοσμίως 12 αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα, ενώ το 1/3 των πωλήσεών της θα αφορά ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Στα SUV αυτής της γκάμας θα περιλαμβάνονται τα e-tron και e-tron Sportback, με το τελευταίο να παρουσιάζεται το 2019. Επιπρόσθετα, θα υπάρχει μια γκάμα αυτοκινήτων με συμβατικά αμαξώματα όπως τα Avant και Sportback.

Το Audi e-tron GT concept show car, ένα ιδιαίτερα δυναμικό κουπέ με χαμηλωμένο δάπεδο, παρουσιάστηκε το 2018 στο Los Angeles. Η τεχνολογία του εξελίχθηκε σε συνεργασία με την Porsche, ενώ τόσο ο σχεδιασμός όσο και ο χαρακτήρας του e-tron GT ξεχειλίζουν από στοιχεία του DNA της Audi. Το πρωτότυπο θα εξελιχθεί στο μοντέλο παραγωγής προς τα τέλη του 2020.

Παράλληλα, η Audi εξελίσσει από κοινού με την Porsche την Premium Platform Electric (PPE) σε ένα ειδικό project. Η κορυφαίων δυνατοτήτων σπορ πλατφόρμα που θα προκύψει, θα αποτελέσει τη βάση για πολλά ηλεκτρικά μοντέλα της Audi με έντονα σπορ χαρακτήρα, σε διάφορες κατηγορίες.

Προηγούμενο άρθροΤο 508 Peugeot Sport Engineered
Επόμενο άρθροGreen Bond από την LeasePlan