Ο συντονιστής Steven Schoefs υποσχέθηκε στους συμμετέχοντες «μια διορατική συζήτηση για το μέλλον του κλάδου» και οι CEO του Executive Leasing Panel του Fleet Europe Summit, δεν απογοήτευσαν. Όπως διαπιστώθηκε “το 2020 μάς δίδαξε πως το μέλλον είναι απρόβλεπτο”.

Παραδοσιακά συναντώνται εκ του φυσικού, αλλά αυτή τη φορά – και μετά από μερικές δυσλειτουργίες – μίλησαν από διάφορες τοποθεσίες. Και φυσικά, το κύριο θέμα ήταν οι αλλαγές που επέφερε ο Covid-19.

“Λόγω της πανδημίας, εργαζόμαστε επιτυχώς εξ αποστάσεως εδώ και μήνες”, επισήμανε ο Tim Albertsen, CEO της ALD. ‘Αυτή η επιτυχία σημαίνει ότι ακόμα και όταν λήξει η πανδημία, η εξ αποστάσεως εργασία δεν θα εξαφανιστεί εντελώς. Αλλά η αλλαγή θα επέλθει επειδή η γενιά της χιλιετίας, που τώρα εντάσσεται στο εργατικό δυναμικό, έχει διαφορετικές απαιτήσεις και προσδοκίες ως προς την κινητικότητα”.

Επιταχυντής αλλαγής

“Αν μη τι άλλο, η πανδημία λειτούργησε ως επιταχυντής της αλλαγής και της καινοτομίας όσον αφορά στην κινητικότητα”, πρόσθεσε ο Marco Lessacher, CEO της Alphabet. Οι εταιρείες leasing έπρεπε να προσαρμοστούν ταχέως.

“Οι τρέχουσες συνθήκες σημαίνουν περισσότερη εργασία στο σπίτι και λιγότερες μετακινήσεις, αλλά και συγκεκριμένες ανάγκες ατομικής κινητικότητας. Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί πως η μείωση των πωλήσεων νέων οχημάτων – από 62 εκατομμύρια σε 50 εκατομμύρια – οφείλεται κυρίως στο απαγορευτικό. Συνεπώς, θα υπάρξει ανάγκη για αυτοκίνητα και αυξημένη ανάγκη για ευέλικτες λύσεις”.

Αλλά η ευελιξία είναι μόνον μία από τις καινοτομίες που έρχονται. Ίσως πρέπει να προηγηθούν άλλες αλλαγές, ανέφερε ο Marchel Koops, CEO της Athlon. “Μεταξύ ευελιξίας, ηλεκτροκίνησης και συνδεσιμότητας, προτεραιότητά μας θα είναι η ηλεκτροκίνηση. Σε αυτό ανταποκρινόμαστε, ως προς τον τρόπο  μετακίνησης των πελατών μας. Στην πραγματικότητα, το ένα τρίτο έχουν ήδη θέσει KPI μηδενικών εκπομπών έως το 2025”.

“Αυτές οι τρεις προτεραιότητες είναι δύσκολο να διαχωριστούν”, αντέτεινε ο CEO της Leasys, Giacomo Carelli. “Για να δώσουμε μόνο ένα παράδειγμα: θα παρουσιάσουμε λύσεις διαμοιρασμού αυτοκινήτων EV, τα οποία είναι συνδεδεμένα”.

Συμβουλευτικές υπηρεσίες

Ο Jochen Schmitz, Επικεφαλής Διεθνών Επιχειρήσεων της Volkswagen Financial Services, συμφώνησε πως η ηλεκτροκίνηση αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα: “Οι στόλοι δεν θα αποφύγουν το θέμα των αμιγώς EV. Οι εταιρείες είναι μέρος της κοινωνίας. Η ανάπτυξη βιώσιμης κινητικότητας είναι μέρος της εταιρικής τους υπευθυνότητας. Αλλά τα αμιγώς EV τις βοηθούν επίσης να επιτύχουν τους στόχους τους CO2. Και τώρα πλέον, τα EV μπορούν να προσφέρουν καλύτερο TCO από τα παραδοσιακά οχήματα ορυκτών καυσίμων”.

“Οι οδηγοί μικρών αποστάσεων θα κάνουν πρώτοι την αλλαγή και θα αποδείξουν ότι τα EV μπορούν να χρησιμοποιηθούν χωρίς προβλήματα για την επίτευξη των στόχων κόστους και βιωσιμότητας. Το καθήκον των εταιρειών leasing είναι η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών στους πελάτες και η διασφάλιση της μετάβασης με ανάλογο ή καλύτερο κόστος”.

“Ο εξηλεκτρισμός των στόλων έχει δουλειά και είμαστε στην αρχή, όχι στο τέλος”, σημείωσε ο κ. Lessacher. “Τα οχήματα πρέπει να αλλάξουν ανάλογα με τη χρήση τους. Εδώ υπεισέρχεται ο συμβουλευτικός ρόλος μας”.

“Οι υπολειμματικές τιμές των EV θα βελτιωθούν όσο αυξάνεται η χρήση τους, όχι μόνο στην εταιρική σφαίρα αλλά και μεταξύ των ιδιωτών πελατών. Η ανάπτυξη θα έχει θετικό αντίκτυπο σε αυτές”.

Καταπληκτική δουλειά

Αυτό δεν σημαίνει ότι η συνδεσιμότητα δεν αποτελεί εξίσου προτεραιότητα για τις εταιρείες leasing. Και στο μέλλον ακόμα περισσότερο, είπε ο κ. Carelli: “Πρόσφατα, οι κατασκευαστές άρχισαν να επενδύουν στις συνδεδεμένες ικανότητες των νέων οχημάτων τους, και εμείς στον κλάδο του στόλου και της κινητικότητας θα αξιοποιήσουμε αυτήν την επένδυση προς όφελός μας. Πρέπει να προσπαθήσουμε να ενοποιήσουμε όλες τις εφαρμογές κινητικότητας σε μία, καθώς ο πελάτης επιθυμεί τελικά απλότητα. Αυτό είναι μεγάλο έργο για εμάς”.

Φέτος ήταν μια δύσκολη χρονιά, αλλά αυτές οι προκλήσεις υπήρξαν για όλους τους εμπλεκόμενους θετικές, ανέφερε ο κ. Lessacher: “Οι εταιρείες leasing έκαναν καταπληκτική δουλειά στη διαχείριση μιας μεγάλης κρίσης, για την οποία κανείς δεν γνώριζε κάτι. Το 2021, καθώς η οικονομία θα ανακάμπτει, προβλέπουμε να έχουμε μια καλή χρονιά. Όχι μόνο λόγω της οικονομικής ανάκαμψης καθεαυτής, αλλά και λόγω της συνεχιζόμενης ζήτησης για καινοτομία και του γεγονότος ότι το 2020 απέδειξε στους πελάτες μας πως είμαστε αξιόπιστοι συνεργάτες”.

Εξίσου αισιόδοξος, ο κ. Schmitz προέβλεψε πως “η μετάβαση από το στόλο στην κινητικότητα δεν θα επιβραδυνθεί από την πανδημία. Είναι μια λογική εξέλιξη και οι πελάτες  θα συνεχίσουν όπως πριν από την πανδημία. Στην πραγματικότητα, η κρίση επιτάχυνε την αλλαγή προς την κινητικότητα”.

«Είμαι αισιόδοξος για το 2021», είπε ο κ. Koops. «Προβλέπουμε μια καλή χρονιά. Αλλά το 2020 μάς δίδαξε πως το μέλλον μπορεί να είναι απρόβλεπτο. Επομένως, το μόνο που επιθυμώ να προβλέψω είναι πως θα υποστηρίξουμε τους πελάτες μας στον εντοπισμό και τη λύση των προβλημάτων τους το 2021. Δεν θα επεκταθούμε γεωγραφικά, μόνον όσον αφορά στις υπηρεσίες που προσφέρουμε. ”

“Η Leasys είναι αρκετά νέα, οπότε θα επεκταθούμε στην 12η και 13η αγορά μας το 2021 και θα διαφοροποιήσουμε επίσης την προσφορά προϊόντων μας”, δήλωσε ο κ. Carelli.

Προηγούμενο άρθροΗ πανδημία δεν αλλάζει τους κανόνες, τους επιταχύνει
Επόμενο άρθροΖητούμενο η εξισορρόπηση βιωσιμότητας και ευελιξίας