Τους νικητές των βραβείων EuropeanMobilityWeek 2018, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθώς και το 7ο βραβείο για τη Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα (ΣΒΑΚ), σε τελετή στις Βρυξέλλες.

Η Λισαβόνα αναδείχθηκε νικήτρια του βραβείου EuropeanMobilityWeek 2018 για τους μεγαλύτερους δήμους, ενώ το Lindau κέρδισε το βραβείο για τους μικρότερους δήμους. Το 7ο βραβείο ΣΒΑΚ κέρδισε το Ευρύτερο Μάντσεστερ. Τα βραβεία παρέδωσε στις πόλεις η Επίτροπος Βιολέτα Μπουλτς, αρμόδια για τις μεταφορές, και ο Jürgen Müller, προϊστάμενος του ιδιαίτερου γραφείου του κ. Καρμένου Βέλα, Επιτρόπου αρμόδιου για το περιβάλλον, τη θαλάσσια πολιτική και την αλιεία.

Η Επίτροπος Μεταφορών Βιολέτα Μπουλτς δήλωσε: «Θα ήθελα να συγχαρώ ειλικρινά τις νικήτριες πόλεις, οι οποίες, στο σύνολό τους, πραγματοποίησαν ενδιαφέρουσες δραστηριότητες για να προωθήσουν τη βιώσιμη αστική κινητικότητα. Αποτελούν απτά παραδείγματα του τρόπου με τον οποίο οι τοπικοί ηγέτες σε ολόκληρη την Ευρώπη συνδυάζουν διάφορους τρόπους μεταφοράς ως μέσο για να καταστούν οι πόλεις μας καθαρότερες, ασφαλέστερες και βιωσιμότερες. Φέτος, ανυπομονώ να δω περισσότερες εντυπωσιακές ενέργειες σαν κι αυτές, από μικρές ή μεγαλύτερες πόλεις που θα συμμετάσχουν στην εκστρατεία EuropeanMοbilityWeek· το θέμα της θα  είναι ‘‘Περπατήστε μαζί μας‘‘.»

Ο αρμόδιος Επίτροπος για το περιβάλλον, τη θαλάσσια πολιτική και την αλιεία, Καρμένου Βέλα,δήλωσε: «Οι πόλεις της Ευρώπης αντιμετωπίζουν πολλές προκλήσεις, από την κακή ποιότητα του αέρα έως την κλιματική αλλαγή. Οι σημερινές νικήτριες δείχνουν ότι ο τρόπος με τον οποίο κινούμαστε στην πόλη μας έχει σημασία, και ότι οι τολμηρές αποφάσεις που ενθαρρύνουν τις βιώσιμες μεταφορές μπορούν να μας βοηθήσουν να χειριστούμε σημαντικά ζητήματα όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση και η κλιματική αλλαγή. Τις συγχαίρω, καθώς και όλες τις πόλεις που ενστερνίζονται τη βιώσιμη κινητικότητα.»

Τα βραβεία EuropeanMobilityWeek αναγνωρίζουν τις τοπικές αρχές που κρίθηκαν ότι διοργάνωσαν το πιο εντυπωσιακό σύνολο δραστηριοτήτων από τις 16 έως τις 22 Σεπτεμβρίου. Τα βραβεία απονέμονται σε δύο κατηγορίες: ένα για τους δήμους με περισσότερους από 50.000 κατοίκους και ένα για μικρότερους δήμους, κάτω από το εν λόγω όριο.

Το βραβείο ΣΒΑΚ τιμά τοπικές και περιφερειακές αρχές για την αριστεία στον σχεδιασμό της βιώσιμης αστικής κινητικότητας. Το 7ο βραβείο ΣΒΑΚ επικεντρώθηκε στην πολυτροπικότητα, η οποία ορίζεται ως η χρήση διαφορετικών τρόπων μεταφοράς επιβατών ή εμπορευμάτων κατά τη διάρκεια της ίδιας ή για διαφορετικές διαδρομές. Οι νικήτριες πόλεις επιλέχθηκαν από ανεξάρτητη ομάδα εμπειρογνωμόνων στους τομείς της κινητικότητας και των μεταφορών και θα έχουν πλέον στη διάθεσή τους από ένα διαφημιστικό βίντεο που θα προβάλλει τα επιτεύγματά τους. Η ισπανική πόλη Palencia ανακηρύχτηκε, επιπλέον, νικήτρια του Social Biking Challenge 2018, μιας πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με στόχο να ενθαρρύνει την ποδηλασία ως βιώσιμη και υγιεινή επιλογή κινητικότητας.

Οι νικητές:

  • Λισαβόνα, Πορτογαλία— νικήτρια του βραβείου EUROPEANMOBILITYWEEK 2018 για τους μεγαλύτερους δήμους.

Η πορτογαλική πρωτεύουσα που φιλοξενεί πάνω από μισό εκατομμύριο ανθρώπους, εντυπωσίασε την κριτική επιτροπή με το ισχυρό όραμά της για μια βιωσιμότερη νοοτροπία όσον αφορά την κινητικότητα. Κατά τη διάρκεια της EuropeanMobilityWeek 2018, οι κάτοικοι είχαν τη δυνατότητα να πάρουν το ποδήλατό τους στο τρένο δωρεάν, και άρα ένα πραγματικό κίνητρο να δοκιμάσουν την πολυτροπικότητα. Η πόλη διοργάνωσε επίσης διαδρομές μουσείων με ποδήλατο, δωρεάν συνεργεία επισκευής ποδηλάτων, καθώς και ειδικό βραβείο για άτομα και οργανώσεις που προώθησαν τη χρήση των ποδηλάτων. Οι εν λόγω δραστηριότητες συμπλήρωσαν τα εγκαίνια 31 νέων σταθμών κοινόχρηστων ποδηλάτων, νέων και διευρυμένων ποδηλατοδρόμων και 800 νέων χώρων στάθμευσης ποδηλάτων. Η πόλη πραγματοποίησε επίσης αποτελεσματική επικοινωνιακή εκστρατεία και κατάφερε να προσεγγίσει κατοίκους και επισκέπτες.

Οι άλλες επικρατέστερες υποψήφιες ήταν η Gdynia (Πολωνία) και η Palma (Ισπανία).

  • Lindau, Γερμανία— νικήτρια του ευρωπαϊκού EUROPEANMOBILITYWEEK 2018 για τους μικρότερους δήμους.

Η γερμανική πόλη Lindau έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην πολυτροπικότητα που ήταν το θέμα της EuropeanMobilityWeek 2018. Για να γνωστοποιηθούν τα οφέλη του συστήματος «συνδυασμός και κίνηση», δημιουργήθηκαν σημεία πληροφόρησης στους δρόμους, όπου το κοινό μπορούσε να μάθει πώς να επιλέγει εξυπνότερους τρόπους μετακίνησης. Την «ημέρα χωρίς αυτοκίνητο», χορηγήθηκε δωρεάν υβριδικό λεωφορείο και πλωτό ταξί, επιπλέον της ελεύθερης πρόσβασης που δόθηκε στους κατοίκους στη νέα υπηρεσία κοινής χρήσης αυτοκινήτων. Ευχάριστη έκπληξη για το επιβατικό κοινό αποτέλεσε, επίσης, το πρόγευμα που προσέφερε δωρεάν ο δήμος σε όσους κινούνταν πεζή, με ποδήλατο, λεωφορείο ή τρένο. Το Lindau εγκατέστησε πρόσφατα περίπου 500 νέες θέσεις ποδηλάτων σε σιδηροδρομικούς σταθμούς και σε στάσεις λεωφορείων, καθιστώντας ευκολότερη την ποδηλασία από και προς τις δημόσιες συγκοινωνίες. Η πόλη έχει εξάλλου δρομολογήσει μια νέα εφαρμογή για τις πολυτροπικές μετακινήσεις, η οποία δίνει στους χρήστες τη δυνατότητα να σχεδιάσουν μια διαδρομή χρησιμοποιώντας διαφορετικούς τρόπους μεταφοράς.

Η Καρδίτσα (Ελλάδα) και η Oliveira do Bairro (Πορτογαλία) ήταν οι επικρατέστερες υποψήφιες.

  • Ευρύτερο Μάντσεστερ, Ηνωμένο Βασίλειο— νικήτρια πόλη του 7ου βραβείου Σχεδιασμού Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας.

Το Ευρύτερο Μάντσεστερ έθεσε φιλόδοξους στόχους πολυτροπικότητας, τους οποίους προτίθεται να επιτύχει χρησιμοποιώντας ευρύ φάσμα επιλογών ολοκληρωμένης και συνδυασμένης κινητικότητας. Η εν λόγω πόλη εντυπωσίασε ιδιαίτερα την κριτική επιτροπή με τη χρήση νέων, έξυπνων τεχνολογιών προκειμένου να αυξήσει το ποσοστό των διαδρομών που πραγματοποιούνται με βιώσιμους τρόπους μεταφοράς. Στο πλαίσιο της προσέγγισής του για τον σχεδιασμό της κινητικότητας, το Μάντσεστερ εξετάζει κάθε τμήμα της πόλης ξεχωριστά, ανάλογα με το μέγεθος, τη θέση και τη λειτουργία του. Στη συνέχεια, τα μέτρα προσαρμόζονται στις ανάγκες της περιοχής.

Η Βασιλεία (Ελβετία) και η Δρέσδη (Γερμανία) ήταν οι άλλες επικρατέστερες υποψήφιες για το 7ο Βραβείο ΣΒΑΚ.

Η EuropeanMobilityWeek

Η εκστρατεία EuropeanMobilityWeek διαρκεί από τις 16 έως τις 22 Σεπτεμβρίου κάθε έτους και παρέχει στις πόλεις τη δυνατότητα να δοκιμάσουν βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις μεταφοράς. Ενθαρρύνοντας τα άτομα να επιλέγουν βιώσιμους τρόπους μεταφοράς, όπως το περπάτημα και το ποδήλατο, μπορούμε να μειώσουμε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, να βελτιώσουμε την ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε και να κάνουμε τις αστικές μας περιοχές πιο ευχάριστους τόπους διαβίωσης και εργασίας.

Το 2018 ήταν το πιο επιτυχημένο έτος EuropeanMobilityWeek μέχρι σήμερα, με τη συμμετοχή σχεδόν 2.800 πόλεων.

 

Προηγούμενο άρθροΗ Peugeot κέρδισε δύο βραβεία στη Γενεύη
Επόμενο άρθροΒραβεύθηκε στα “Best Brands” στη Γερμανία η Abarth