Το Toyota Yaris είναι το European Car of the Year 2021 (Ευρωπαϊκό αυτοκίνητο της Χρονιάς 2021). Η τελετή απονομής πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη τη Δευτέρα 1 Μαρτίου 2021 και μεταδόθηκε ζωντανά στον ιστότοπο της Διεθνούς Έκθεσης Αυτοκινήτου της Γενεύης, της οποίας η ομάδα διοργάνωσε την τελετή για δέκατο συνεχόμενο έτος.

Μια κριτική επιτροπή 59 μελών, αποτελούμενη από δημοσιογράφους αυτοκινήτου από 22 χώρες, επέλεξε το νικητή από επτά μοντέλα – φιναλίστ στον πρώτο γύρο των ψηφοφοριών. Με το τρόπαιο για το Αυτοκίνητο της Χρονιάς 2021, το Toyota Yaris κερδίζει το πιο διάσημο και πολυπόθητο βραβείο στον κόσμο της αυτοκινητοβιομηχανίας, το οποίο απονέμεται από το 1964. «Ένας άξιος νικητής των φετινών εκλογών, ο οποίος κέρδισε επάξια τους έξι κορυφαίους ανταγωνιστές του», δήλωσε ο Πρόεδρος της διοργάνωσης Car of the YearFrank Janssen, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Η κριτική επιτροπή επαίνεσε την υβριδική τεχνολογία του Yaris για την ομαλή οδήγηση, τις χαμηλές εκπομπές και την προσιτή τιμή- να σημειωθεί ότι πάνω από το 80% των αγοραστών του Yaris επιλέγουν το υβριδικό σύστημα μετάδοσης κίνησης. Το Yaris αναγνωρίστηκε επίσης για το σχεδιασμό, τη δυναμική απόδοση και την κορυφαία ασφάλεια.

Ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Toyota Motor Europe, Matt Harrison, δήλωσε: «Είναι μεγάλη τιμή για την Toyota και θα ήθελα να ευχαριστήσω την κριτική επιτροπή για την εκτίμηση και την αναγνώρισή της. Θα ήθελα επίσης να εκμεταλλευτώ αυτήν την ευκαιρία για να επιβραβεύσω το πάθος των ομάδων μας ανάπτυξης στην Ευρώπη και την Ιαπωνία. Αυτό είναι το καλύτερο Yaris μέχρι σήμερα και όπως επιθυμούσε ο Akio Toyoda, φέρνει ήδη χαμόγελα στα πρόσωπα των πελατών μας».

Η Toyota έχει λάβει το βραβείο αυτό άλλες δύο φορές. Το Yaris κέρδισε επίσης το 2000 και το Prius το 2005.

Φέτος, οι εκλογές πραγματοποιήθηκαν υπό ειδικούς όρους. Αντί για τη συνήθη εναρκτήρια εκδήλωση των ημερών Τύπου της Διεθνούς Έκθεσης Αυτοκινήτου της Γενεύης (GIMS), η τελετή μεταδόθηκε ζωντανά στο Διαδίκτυο, όπως και το 2020.

Τα αποτελέσματα των ψηφοφοριών των επτά φιναλίστ του Car of the Year 2021 είναι τα ακόλουθα:

Toyota Yaris 266 βαθμοί
Fiat New 500 240 βαθμοί
Cupra Formentor 239 βαθμοί
Volkswagen ID.3 224 βαθμοί
Skoda Octavia 199 βαθμοί
Land Rover Defender 164 βαθμοί
Citroën C4 143 βαθμοί
Προηγούμενο άρθροΜόνο ηλεκτρικά αυτοκίνητα από το 2030 η Volvo Cars
Επόμενο άρθροΙσοδυναμία αδειών οδήγησης αυτοκινήτου – ελαφράς μοτοσυκλέτας