EEB: Παρόλο που δεσμεύτηκε για μηδενική ρύπανση, το τελευταίο σχέδιο δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενδέχεται να μην προτείνει νέες δεσμευτικές δράσεις για τον καθαρισμό του αέρα, του νερού και του εδάφους της Ευρώπης.

Το Ευρωπαϊκό Γραφείο Περιβάλλοντος (EEB), που αποτελεί το μεγαλύτερο δίκτυο πράσινων ΜΚΟ στην Ευρώπη, εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με το Σχέδιο Δράσης της ΕΕ για Μηδενική Ρύπανση:

“H Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε το πολυαναμενόμενο σχέδιο δράσης μηδενικής ρύπανσης – ένα από τα τελευταία υπολειπόμενα τμήματα της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας”.

“Στόχος του σχεδίου είναι η πρόληψη, ελαχιστοποίηση και αποκατάσταση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, των υδάτων και του εδάφους της Ευρώπης και η ενίσχυση της δέσμευσης της ΕΕ για προστασία της υγείας και του περιβάλλοντος”.

“Ωστόσο, η πρόταση υπολείπεται ως προς την ενίσχυση της δράσης πρόληψης της ρύπανσης στην πηγή και, αντιθέτως, αναφέρεται κυρίως στις υφιστάμενες νομικές υποχρεώσεις και συνεχιζόμενες αναθεωρήσεις της νομοθεσίας της ΕΕ”.

Ο Patrick ten Brink, Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του EEB και Διευθυντής Πολιτικής της ΕΕ, δήλωσε: “Η επιστήμη είναι ξεκάθαρη για τον επείγοντα περιορισμό κάθε είδους ρύπανσης και οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να ζουν σε ένα ασφαλές και καθαρό περιβάλλον. Η Επιτροπή περιορίζει τον στόχο, ξεκινώντας από τη λανθασμένη υπόθεση ύπαρξης ασφαλών επιπέδων ρύπανσης. Πρόκειται για χαμένη ευκαιρία υιοθέτησης πλήρως μηδενικής ρύπανσης”.

Από τον αέρα και το νερό έως το έδαφος και τις βιομηχανικές εκπομπές, το EEB αντιδρά για κάθε στοιχείο του σχεδίου δράσης.

Ατμοσφαιρική ρύπανση

Η Margherita Tolotto, Διευθύντρια Πολιτικής του EEB για την Ατμόσφαιρα και τον Θόρυβο, ανέφερε: “Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχασε την ευκαιρία να εντείνει τον αγώνα κατά της ατμοσφαιρικής ρύπανσης με συγκεκριμένες δράσεις, να καλύψει τα κενά σε άλλες στρατηγικές και να δώσει στην ποιότητα του αέρα τη σημασία που αρμόζει στο πλαίσιο της Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ. Δεν αρκεί περισσότερη παρακολούθηση και εκθέσεις: οι πολίτες και η φύση χρειάζονται καθαρό αέρα τώρα”.

Ρύπανση υδάτων

Ο Sergiy Moroz, Διευθυντής Πολιτικής του EEB για τη Βιοποικιλότητα και το Νερό, ανέφερε: “Το Σχέδιο Δράσης αναγνωρίζει πως η ρύπανση δεν απειλεί μόνο την υγεία μας αλλά και τη βιοποικιλότητα και χαιρόμαστε που η Επιτροπή επιβεβαίωσε τις αναθεωρήσεις πολλών νομοθετικών πράξεων για τα ύδατα. Αυτές οι αναθεωρήσεις πρέπει να συμβαδίζουν με το πραγματικό όραμα μηδενικής ρύπανσης και να διασφαλίζουν ότι άλλες τομεακές πολιτικές και προϋπολογισμοί της ΕΕ χρησιμοποιούνται στο μέγιστο για την αντιμετώπιση της ρύπανσης των υδάτων και την τιμωρία των ρυπαινόντων”.

Βιομηχανική ρύπανση

Ο Christian Schaible, Διευθυντής Πολιτικής του EEB για τη Βιομηχανική Παραγωγή, δήλωσε: “Είναι ανακουφιστικό να υπάρχει κοινή αντίληψη πως η φιλοδοξία μηδενικής ρύπανσης δεν πρέπει να σταματά στα σύνορα, ωστόσο, δεν βλέπουμε ακόμη συγκεκριμένες δράσεις προς επίτευξη ουσιαστικών αποτελεσμάτων στο σπίτι. Η έμφαση στην ανάγκη βελτιωμένων εργαλείων συγκριτικής αξιολόγησης, προώθησης της συμμόρφωσης και παρακολούθησης της προόδου θα είναι καθοριστικής σημασίας”.

Χημική ρύπανση

Η Tatiana Santos, Διευθύντρια Πολιτικής του EEB για τα Χημικά, δήλωσε: “Είναι ωραίο να βλέπουμε την Επιτροπή να επαναλαμβάνει τη σημασία της αρχής προφύλαξης και τιμωρίας των ρυπαινόντων. Ωστόσο, βλέπουμε ελάχιστη έως μηδενική δράση πραγματικής εφαρμογής αυτών των αρχών. Φαίνεται ότι οι ρυπαίνοντες δεν θα πληρώνουν τουλάχιστον για την επόμενη δεκαετία”.

Εδαφική μόλυνση

Η Berenice Dupeux, Διευθύντρια Πολιτικής του EEB για τη Γεωργία, δήλωσε: “Η Επιτροπή έχασε άλλη μια ευκαιρία να δεσμευτεί με μια νέα νομοθεσία για την ρύπανση του εδάφους, παρά το σαφές πρόσφατο αίτημα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αυτό που χρειάζεται η Ευρώπη είναι ένα αυτόνομο νομικό πλαίσιο για την προστασία του εδάφους, παρόμοιο με αυτό που υπάρχει ήδη για την ποιότητα του νερού και του αέρα. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος μείωσης της ρύπανσης και διασφάλισης πως το έδαφος παράγει υγιεινά τρόφιμα χωρίς επιβλαβείς ουσίες”.

Ηχορύπανση

Η Margherita Tolotto, Διευθύντρια Πολιτικής του EEB για την Aτμόσφαιρα και τον Θόρυβο, δήλωσε: “Η ηχορύπανση είναι η δεύτερη μεγαλύτερη περιβαλλοντική απειλή για την υγεία στην Ευρώπη μετά την ατμοσφαιρική ρύπανση και δεν αναφέρθηκε καθόλου στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Πρόκειται για σοβαρό λάθος. Εάν το Σχέδιο Δράσης Μηδενικής Ρύπανσης δεν αποτελεί κατάλληλο βήμα για να ανακοινωθούν περαιτέρω ολοκληρωμένες δράσεις μείωσης της ηχορύπανσης, τότε ποιο είναι; Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέτυχε όσον αφορά στην ηχορύπανση”.

Προηγούμενο άρθροΕυρωπαϊκό Βαρόμετρο για υπεύθυνη οδήγηση
Επόμενο άρθροΚοινοπραξία BMW – Nvidia για χρήση πλατφόρμας Omniverse