Σε σχετική έρευνα, η Arval UK αποκάλυψε ότι το 17% των βρετανικών στόλων έχει αλλάξει το μέγεθος των ελαφρών φορτηγών τύπου (LCV) που χρησιμοποιούν το τελευταίο έτος, γεγονός που θέτει έντονο προβληματισμό στο ζήτημα του «σωστού μεγέθους» των βαν ή της βελτιστοποίησης του στόλου.

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι το 8% των ερωτηθέντων είχε επιλέξει μεγαλύτερα βαν τους τελευταίους 12 μήνες, ενώ το 9% απέκτησε μικρότερα οχήματα. Οι εταιρείες με λιγότερα από 10 οχήματα φαίνεται να προτιμούν μεγαλύτερα βαν, ενώ στόλοι με πάνω από 50 επιλέγουν μικρότερα.

Τι σημαίνει σωστό μέγεθος LCV;

Η επιλογή σωστού μεγέθους βαν είναι ζωτικής σημασίας για τη βελτιστοποίηση της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας. Αν γίνει σωστά και μπορεί να μειωθούν η κατανάλωση καυσίμου, το κόστος συντήρησης, οι φθορές και να αυξηθούν η ασφάλεια του οδηγού, η παραγωγικότητα και η χρήση. Αν γίνει λανθασμένα μπορεί να αντιμετωπίσετε αυξημένο κόστος, κατανάλωση καυσίμου, βλάβες, κόστος επισκευών και ατυχήματα.

Πώς επιλέγεις λοιπόν το σωστό μέγεθος; Υπάρχει συνταγή; Ρωτήσαμε τον Simon Cook, LCV Leader στην Arval UK:

“Συχνά πρόκειται για αμφισβήτηση της επικρατούσας κατάστασης. Δεν υπάρχει αλγόριθμος ή μέτρηση που μπορείτε να εφαρμόσετε επειδή οι μεταβλητές είναι τόσο μεγάλες από στόλο σε στόλο. Αλλά υπάρχουν πολλές πληροφορίες σχετικά με το ωφέλιμο φορτίο, τις διαστάσεις, τα πρότυπα εργασίας, τις τοποθεσίες και ούτω καθεξής. Οι στόλοι συνήθως αγοράζουν ένα συγκεκριμένο τύπο φορτηγού, επειδή πάντα έτσι έκαναν.

Για παράδειγμα, ένα μακρύ Ford Transit 3,5 τόνων που μεταφέρει δύο μηχανικούς που υποστηρίζουν ένα δίκτυο τηλεπικοινωνιών. Πάντα είχαν ένα τέτοιο φορτηγό 3,5 τόνων. Αφού αναλύσετε τις πληροφορίες, συνειδητοποιείτε ξαφνικά πως χρειάζεστε όχημα 1 τόνου και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα L2 Transit, Ford Transit Custom ή κάτι παρόμοιο, το οποίο μπορεί να σας μειώσει το κόστος κατά 25%.”

Λάθη που διορθώνονται με το σωστό μέγεθος

Η Mike Albert Fleet Solutions δημοσίευσε ένα άρθρο: 6 δαπανηρά λάθη διαχείρισης στόλου που επιλύθηκαν από το Rightsizing (σωστό μέγεθος). Σε αυτό, συμβουλεύει τα εξής:

  1. Μη χρησιμοποιείτε μεγαλύτερα του πρέποντος οχήματα πωλήσεων (ειδικά εφόσον σπάνια μεταφέρουν επιβάτες). Τα συμπαγή βαν μπορεί να είναι τέλεια λύση.
  2. Μη φορτώνετε τα φορτηγά πέραν του ωφέλιμου φορτίου – ακόμα και αν τα εμπορεύματα συνδυάζονται, μπορεί να είναι πολύ βαριά.
  3. Οργανώστε την καταγραφή έτσι ώστε τα αντικείμενα να μπορούν εύκολα και γρήγορα να βρεθούν.
  4. Διευκολύνετε το έργο των οδηγών – βελτιστοποιήστε το σημείο φόρτωσης και δημιουργήστε σωστά μεγέθη για τη διαχείριση αποθεμάτων, την ασφάλεια των οδηγών και την παραγωγικότητα.
  5. Ένα μέγεθος δεν ταιριάζει σε όλους – μιλήστε με τους εργαζόμενους για να πάρετε στοιχεία και πληροφορίες που θα καταδείξουν τα σωστά μεγέθη.
  6. Αποφύγετε τις περιττές αναβαθμίσεις, αλλά μη κρατάτε τα φορτηγά πολύ καιρό μόνο και μόνο επειδή τα έχετε ήδη αποκτήσει. Συχνά είναι πιο δαπανηρό να κρατάτε ένα παλιό όχημα σε λειτουργία από το να το αντικαταστήσετε.

Οι περισσότεροι από εμάς παίρνουμε μια τσάντα και όχι μια βαλίτσα για ένα Σαββατοκύριακο, γιατί ο υπολογισμός του σωστού μεγέθους έρχεται ενστικτωδώς όταν έχουμε όλες τις πληροφορίες. Ώρα να εφαρμοστεί αυτή η λογική και στους στόλους των φορτηγών.

Image: Volkswagen vans (source: Volkswagen)

  • ΕΤΙΚΕΤΕΣ
  • LCV
Προηγούμενο άρθροΗ Volvo και η NVIDIA επεκτείνουν την συνεργασία τους στα Αυτόνομα
Επόμενο άρθροΤο car sharing θα φτάσει στα 7,5 εκατομμύρια οχήματα στην Ευρώπη