Η Audi  διεξάγει μια συγκριτική μελέτη με δοκιμή δύο εξωσκελετών, ώστε να βελτιώσει περαιτέρω την εργονομία των εργαζομένων στις εγκαταστάσεις παραγωγής της.

Αυτές οι εξωτερικές συσκευές υποστήριξης έχουν σχεδιαστεί για να βοηθούν τους εργαζόμενους όταν εκτελούν εργασίες ανύψωσης προστατεύοντας τις αρθρώσεις τους και ανακουφίζοντας τους μύες τους. Συνολικά, περίπου 60 εργαζόμενοι χρησιμοποιούν τα εργαλεία αυτά για μια περίοδο αρκετών εβδομάδων σε επιλεγμένες θέσεις εργασίας στη συναρμολόγηση, το βαφείο και την κατασκευή εργαλείων στο εργοστάσιο Ingolstadt.

Πολλά στάδια της παραγωγής περιλαμβάνουν αναπόφευκτους χειρισμούς ανύψωσης. Όταν εξαντλούνται τα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα για βέλτιστη εργονομία, οι εξωσκελετοί συχνά προσφέρουν πολύτιμη υποστήριξη. Δύο από αυτά τα βοηθήματα – το Paexo της Ottobock και το Skelex 360 της Skelex – δοκιμάζονται από την Audi στα συνεργεία βαφής, συναρμολόγησης και εργαλειομηχανών του εγοστασίου Ingolstadt. “Οι εργαζόμενοι μας είναι το σημαντικότερο κεφάλαιό μας. Με τη συνεχή μείωση της καταπόνησης στις θέσεις εργασίας, μπορούμε να βελτιώσουμε την υγεία και την ευημερία τους. Οι νέες τεχνολογίες, όπως οι εξωσκελετοί, με τις οποίες βελτιώνουμε διαρκώς τις συνθήκες παραγωγής, συμβάλλουν επίσης σε αυτό”, λέει ο Peter Kössler, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, υπεύθυνος για την Παραγωγή και τα Logistics της Audi AG.

Περιορίζεται η ελευθερία των κινήσεων; Εξακολουθεί να είναι το υλικό ευχάριστο ακόμα και αφού έχει φορεθεί για αρκετό καιρό; Ή πόση στήριξη παρέχουν οι εξωσκελετοί στους εργαζόμενους κατά την εκτέλεση των εργασιών τους; Η πλήρης πρακτική δοκιμή εξωσκελετών στην Audi σχεδιάστηκε για να βοηθήσει στην απόλυτη προσαρμογή τους στις ανάγκες των εργαζομένων. Δοκιμάζονται τόσο σε στατικές όσο και σε δυναμικές δραστηριότητες, π.χ. εγκαθιστώντας τη συνδεσμολογία των φρένων, βιδώνοντας το κάλυμμα του κάτω μέρους του αυτοκινήτου και εφαρμόζοντας την αντιδιαβρωτική και στεγανοποιητική προστασία. Η Audi έχει ήδη αποκτήσει σχετική εμπειρία με έναν από τους δύο εξωσκελετούς στο εργοστάσιο του Győr στην Ουγγαρία.

Τόσο ο Paexo όσο και ο Skelex 360 φοριούνται σαν σακίδιο στους ώμους και ασφαλίζουν στη θέση τους με μια ζώνη γύρω από τους γοφούς. Τα περιβραχιόνια στηρίζουν τους βραχίονες όταν ο χρήστης εκτελεί εργασίες πάνω από το κεφάλι του. Απορροφούν μέρος του βάρους του βραχίονα και το ανακατευθύνουν στους γοφούς μέσω δομών υποστήριξης. Αυτό ανακουφίζει την επιβάρυνση των ώμων. Η διαδικασία επιτελείται απολύτως μηχανικά, χωρίς κινητήρια συστήματα.

Οι εξωσκελετοί δεν είναι κάτι καινούργιο στην παραγωγή της Audi. Η εταιρεία έχει ήδη χρησιμοποιήσει αυτά τα βοηθήματα επί τέσσερα περίπου χρόνια προκειμένου να βελτιώσει την εργονομία. Από τότε, η Audi έχει δοκιμάσει διάφορα συστήματα σε πιλοτικά έργα. Ένα τέτοιο σύστημα είναι μια συσκευή της Laevo, η οποία μειώνει την καταπόνηση της πλάτης όταν κάποιος ανυψώνει ή μετακινεί αντικείμενα. Οι αρχικές δοκιμές στην εφοδιαστική, τα συγκροτήματα πρέσας και συναρμολόγησης έδωσαν πολλά θετικά αποτελέσματα. Επομένως, δεν πρέπει να εκπλήσσει το γεγονός ότι οι εμπειρογνώμονες εργονομίας της εταιρείας βλέπουν σημαντικές δυνατότητες στη χρήση εξωσκελετών για ανυψωτικές εργασίες. “Το κύριο θέμα είναι πάντοτε το εργονομικό όφελος, η άνεση και η μείωση της καταπόνησης των εργαζομένων μας”, λέει ο Ralph Hensel, ειδικός εξωσκελετών της Audi. Αναφέρει, ακόμα, πως ο στόχος είναι να χρησιμοποιούνται οι εξωσκελετοί μακροπρόθεσμα σε εξειδικευμένες θέσεις εργασίας σε όλα τα εργοστάσια.

Προηγούμενο άρθροΝέα παγκόσμια δομή E&A του Ομίλου FCA
Επόμενο άρθροMercedes-Benz GLA: χαρακτήρας SUV, ευρυχωρία & ασφάλεια