Δείκτης Leaseurope: Το πρώτο τρίμηνο 2021

Ο δείκτης Leaseurope το πρώτο τρίμηνο 2021 παρουσιάζει σημαντική ανάκαμψη για τον ευρωπαϊκό κλάδο leasing, με όλα τα KPIs να καταγράφουν βελτίωση.

Ο δείκτης Leaseurope είναι μια έρευνα που παρακολουθεί βασικούς δείκτες απόδοσης 23 ευρωπαϊκών εταιρειών Leasing σε τριμηνιαία βάση.

Τα αποτελέσματα παρουσιάζουν σημαντική ανάκαμψη για την ευρωπαϊκή αγορά leasing, με όλα τα KPIs να βελτιώνονται με την υποχώρηση των περιορισμών Covid-19 και τα προγράμματα εμβολιασμού να εξελίσσονται σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ως αποτέλεσμα, όλοι οι μεσοσταθμικοί και διάμεσοι δείκτες βελτιώθηκαν το πρώτο τρίμηνο του 2021 σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2020. Η τάση των διάμεσων δεικτών (δηλαδή, για την «τυπική» εταιρεία στο δείγμα) αντικατοπτρίζει επίσης μια θετική εικόνα.

Ο όγκος των νέων συμβάσεων αυξήθηκε ελαφρά το πρώτο τρίμηνο του 2021 (1,0%) σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Το χαρτοφυλάκιο των εκκρεμών συμβάσεων αυξήθηκε οριακά κατά 0,6% το πρώτο τρίμηνο, ενώ τα σταθμισμένα περιουσιακά στοιχεία μειώθηκαν κατά -1,5%.

Τα συνολικά κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν κατά 57,0% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2020. Η σταθμισμένη μέση κερδοφορία βελτιώθηκε επίσης, φθάνοντας το 40,8% σε σύγκριση με 32,0% το πρώτο τρίμηνο του 2020. Ο μέσος δείκτης κερδοφορίας (λιγότερο ευάλωτος σε ακραίες τιμές και πιο ενδεικτικός της «τυπικής» εταιρείας) παρουσίασε επίσης βελτίωση στο πρώτο τρίμηνο σε υψηλό επίπεδο, 46,5%.

Τα λειτουργικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 10,3% το πρώτο τρίμηνο του 2021 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Παρά την ταυτόχρονη αύξηση 2,8% στα λειτουργικά έξοδα, ο σταθμισμένος μέσος λόγος κόστους / εσόδων βελτιώθηκε σε 48,6% στις αρχές του 2021, ο οποίος ήταν 2,2 εκατοστιαίες μονάδες χαμηλότερος από το πρώτο τρίμηνο του 2020, ενώ ήταν στο επίπεδο του συνολικού 2019. Ο μέσος λόγος κόστους / εσόδων είναι πιο θετικός όταν εξαιρούνται οι ακραίες επιδράσεις, με βελτίωση 3,2 εκατοστιαίων μονάδων να φθάνει το 44,9% το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Οι προβλέψεις για ζημίες δανείων μειώθηκαν σημαντικά, κατά -53,8% σε ετήσια βάση από τις αντίστοιχες προβλέψεις για το πρώτο τρίμηνο του 2020. Ως αποτέλεσμα, το σταθμισμένο μέσο κόστος κινδύνου μειώθηκε στο ήμισυ (0,3%) σε σύγκριση με το επίπεδο του πρώτου τριμήνου του 2020 (0,6%). Όσον αφορά το διάμεσο δείκτη, το κόστος κινδύνου έφτασε το 0,2% το πρώτο τρίμηνο.

Τα επίπεδα τόσο της RoA όσο και της RoE ήταν υψηλότερα το πρώτο τρίμηνο 2021 σε σύγκριση με το αντίστοιχο του 2020. Ο σταθμισμένος μέσος δείκτης RoA ήταν 1,8%, με διάμεσο δείκτη 1,6% για την «τυπική» εταιρεία leasing.

Η Leaseurope είναι μια ομοσπονδία που εκπροσωπεί 46 εθνικές ενώσεις μελών σε 32 χώρες, καλύπτοντας περίπου το 90% της ευρωπαϊκής αγοράς leasing και μίσθωσης αυτοκινήτων.

Φωτογραφία: Leaseurope

Προηγούμενο άρθροΣυνεργασία Woven Alpha και Mitsubishi Fuso
Επόμενο άρθροBrand Finance: Οι μάρκες αυτοκινήτων κυριαρχούν