Πηγή: Car Cost Index, LeasePlan

Παρά την αύξηση των τιμών ενέργειας και καυσίμων τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα (EV) είναι ακόμα πιο ανταγωνιστικά, όπως δείχνει ο Δείκτης Κόστους Αυτοκινήτων (Car Cost Index) της LeasePlan.

Πηγή: Car Cost Index, LeasePlan

Η LeasePlan δημοσίευσε πρόσφατα την τελευταία έκδοση του Δείκτη Κόστους Αυτοκινήτων της, αποκαλύπτοντας ότι τα EV σε σχεδόν κάθε κατηγορία και ευρωπαϊκή χώρα έχουν πλέον το ίδιο ή φθηνότερο TCO (συνολικό κόστος ιδιοκτησίας/χρήσης) από τα αυτοκίνητα βενζίνης ή ντίζελ, παρά τις αυξανόμενες τιμές καυσίμων και ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο ετήσιος Δείκτης Κόστους Αυτοκινήτων αποτελεί ολοκληρωμένη ανάλυση του συνολικού κόστους κατοχής και λειτουργίας αυτοκινήτου σε 22 ευρωπαϊκές χώρες, από sub-compact έως διευθυντικά μοντέλα.

Κυριότερα ευρήματα του φετινού Δείκτη Κόστους Αυτοκινήτων:

  • Παρά την αύξηση των τιμών ενέργειας, το κόστος καυσίμου παραμένει σημαντικά χαμηλότερο για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα από ό,τι για τα αυτοκίνητα βενζίνης και ντίζελ: το κόστος καυσίμου αντιπροσωπεύει το 15% του συνολικού κόστους ιδιοκτησίας/χρήσης ενός EV και το 23% και 28% για τα οχήματα βενζίνης και ντίζελ
  • Τα ηλεκτρικά οχήματα σε σχεδόν κάθε κατηγορία και ευρωπαϊκή χώρα έχουν πλέον το ίδιο ή φθηνότερο TCO από τα αυτοκίνητα βενζίνης ή ντίζελ:
    • Τα συμπαγή EV είναι οικονομικά ανταγωνιστικά σε 18 από 22 ευρωπαϊκές χώρες
    • Τα στάνταρ μεσαίου μεγέθους EV είναι οικονομικά ανταγωνιστικά σε 19 από 22 ευρωπαϊκές χώρες
    • Τα premium μεσαίου μεγέθους EV είναι οικονομικά ανταγωνιστικά σε 18 από 22 ευρωπαϊκές χώρες
  • Το μέσο μηνιαίο κόστος χρήσης αυτοκινήτου ποικίλλει σημαντικά στην Ευρώπη – από 905 ευρώ τον μήνα στην Ελλάδα έως 1.313 ευρώ στην Ελβετία
  • Υπάρχουν πλέον περισσότερα μοντέλα EV στην αγορά. Ο πρώτος Δείκτης Κόστους Αυτοκινήτων ανέλυε μόνον 11 EV, ενώ η φετινή έκδοση περιλαμβάνει 33

Ο Tex Gunning, CEO της LeasePlan, δήλωσε: «Τα EV είναι ο καλύτερος τρόπος προστασίας των οδηγών από την εκτίναξη του κόστους καυσίμων. Δυστυχώς, οι κυβερνήσεις καταργούν πολύ νωρίς τα κίνητρα για ηλεκτρικά οχήματα, ακόμα και σε χώρες με φιλόδοξους στόχους μηδενικών εκπομπών. Αυτή η «απαγόρευση χωρίς σχέδιο» θα έχει καταστροφικές συνέπειες στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Χρειαζόμαστε συνεπείς, μακροπρόθεσμες πολιτικές που θα διασφαλίζουν ότι το EV αποτελεί την λογική επιλογή για όλους τους οδηγούς».

Πηγή: Car Cost Index, LeasePlan
Πηγή: Car Cost Index, LeasePlan
Πηγή: Car Cost Index, LeasePlan

Οι 22 χώρες που περιλαμβάνονται στον Δείκτη Κόστους Αυτοκινήτου είναι: Αυστρία, Βέλγιο, Τσεχία, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Προηγούμενο άρθροΈκθεση του ICCT για την υποδομή φόρτισης ηλεκτρικών φορτηγών
Επόμενο άρθροPeugeot Inception Concept, το μέλλον της αυτοκίνησης