Το μερίδιο των ντίζελ στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης συνεχίζει να μειώνεται όσο περνάει ο καιρός, όπως επισημαίνει νέα ανάλυση της Dataforce.
Η τάση που ξεκίνησε ακόμα και πριν από το «Dieselgate», επαυξήθηκε από την ανάγκη για ένα καλύτερο περιβάλλον. Τα οχήματα εναλλακτικών καυσίμων κάλυψαν τις απώλειες των ντίζελ και ενισχύθηκαν ακόμα περισσότερο κατά την πανδημία Covid και τώρα με την έλλειψη ημιαγωγών και την ανάγκη να επιτευχθούν οι συνεχώς αυστηρότεροι στόχοι CO2. Κάποτε αδιαφιλονίκητοι ηγέτες της αγοράς True Fleet και σε μικρότερο βαθμό και άλλων χρηστών, η προτίμηση για ντίζελ μειώνεται πλέον με ταχείς ρυθμούς. Δεν αφορά πλέον μόνο σε εναλλακτικούς κινητήρες, αλλά και σε βενζινοκινητήρες, οι οποίοι ανακτούν κάποιο μερίδιο. Ο αναλυτής της Dataforce, Richard Worrow, χρησιμοποιεί στην παρούσα ανάλυση ως έτος σύγκρισης το 2019.
Σίγουρα, όλες οι ταξινομήσεις είναι προς το παρόν μειωμένες λόγω της έλλειψης ημιαγωγών και των επιδράσεων της πανδημίας, αλλά προβλέπεται χαλάρωση το 2022, καθώς οι ελλείψεις θα αρχίσουν να αποκαθίστανται.
Εξετάζοντας σε ετήσια βάση τις ταξινομήσεις επιβατικών αυτοκινήτων του δεκαμήνου 2021 έναντι του αντίστοιχου 2019, 31 ευρωπαϊκών χωρών, παρατηρούμε πως η συνολική αγορά έχει μειωθεί κατά περίπου 3,3 εκατομμύρια ή 25%, αν και αξίζει να σημειωθεί ότι το 2020 υπάρχει αύξηση κατά σχεδόν 300.000. Για τα ντίζελ, η κατάσταση είναι ελαφρώς χειρότερη. Με μείωση 47% ή λίγο πάνω από 2 εκατομμύρια ταξινομήσεις, οι κινητήρες ντίζελ αποτελούν σχεδόν το 60% των απωλειών την περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2021, έναντι της αντίστοιχης του 2019.
Όταν οι ημιαγωγοί καταστούν ευρέως διαθέσιμοι, οι ταξινομήσεις ντίζελ ίσως αυξηθούν οριακά σε σχέση με τη μέχρι τώρα πορεία τους το 2021, αν και πιθανότατα αυτό θα είναι βραχύβιο και θα συρρικνωθεί πάλι από το 2023 και μετά.
Αν εξετάσουμε τις 21 χώρες, για τις οποίες διαθέτουμε στοιχεία True Fleet, η κατάσταση είναι ελαφρώς καλύτερη, αλλά όχι ιδιαίτερα. Η αγορά μειώθηκε κατά 43% ή περίπου 720.000 οχήματα, σε ετήσια βάση, τον Οκτώβριο 2021 έναντι του 2019, με τις χώρες της ΕΕ7 να καλύπτουν πάνω από 600.000 από αυτές.
Μπορούμε, βεβαίως, να δούμε ότι ορισμένες αγορές δεν αισθάνονται την πίεση όσο άλλες και υπάρχει ακόμα κάποιο κράτος που αύξησε τις ταξινομήσεις ντίζελ, αν και πρέπει να πάμε στην ανατολική Ευρώπη για κάτι τέτοιο. Εξετάζοντας και πάλι τα επιβατικά αυτοκίνητα δεκαμήνου 2021 έναντι του αντίστοιχου 2019, για όλες τις επαγγελματικές κατηγορίες, η Ουκρανία αντιστρέφει την τάση, με αύξηση ταξινομήσεων κατά 13%, λίγο πάνω από τις 10.000 μέχρι σήμερα. Οριακά αρνητική είναι η Εσθονία, με απώλειες 0,1% για τα ντίζελ. Τα άλλα κράτη, όπου καταγράφεται μεγαλύτερος όγκος συνολικά, εξακολουθούν να παρουσιάζουν μείωση και, παρόλο που είναι μεγαλύτερος, σίγουρα δεν είναι τόσο μεγάλος, όσο στα περισσότερα δυτικά κράτη. Η Ουγγαρία υποχωρεί κατά 11%, η Βοσνία κατά 23%, η Τσεχία κατά 25% και η Σλοβακία και Πολωνία κατά 29%.
Το πώς αυτό θα επηρεάσει την αγορά μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, μόλις επιστρέψουμε σε έναν σχεδόν κανονικό όγκο ταξινομήσεων νέων αυτοκινήτων, είναι κάτι που πρέπει να προσέξουμε. Με τα κίνητρα για EV και τα αντικίνητρα για πλήρως ICE σε όλο και περισσότερες χώρες, η πίεση κατά των ντίζελ συνεχίζει να αυξάνεται.
Οι χώρες που περιλαμβάνονται στην ανάλυση είναι: Αυστρία, Βέλγιο, Βοσνία, Κροατία, Κύπρος, Τσεχία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ισλανδία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία, Ουκρανία, Ηνωμένο Βασίλειο.