BMW - Mercedes: αναστολή συνεργασίας στην αυτόνομη οδήγηση

Το BMW Group και η Mercedes-Benz AG αποφάσισαν την (προσωρινή) αναστολή της συνεργασίας τους στην αυτόνομη οδήγηση επόμενης γενιάς.

Υπενθυμίζεται πως οι όμιλοι BMW και Daimler ξεκίνησαν το 2019 τη συνεργασία τους για αυτόνομη οδήγηση, υπογράφοντας στις 4 Ιουλίου συμφωνία για μια μακροπρόθεσμη στρατηγική συνεργασία, η οποία θα επικεντρωνόταν στην από κοινού ανάπτυξη τεχνολογιών επόμενης γενιάς για συστήματα υποστήριξης οδηγών, αυτοκινητόδρομους και αυτοματοποιημένο χώρο στάθμευσης, όλα στο επίπεδο αυτονομίας (SAE) 4.

Μετά από ενδελεχή ανάλυση, οι δύο εταιρείες κατέληξαν πρόσφατα σε αμοιβαία αποδεκτή και συναινετική συμφωνία να επικεντρωθούν στο υπάρχον πρόγραμμα εξέλιξης, το οποίο δεν αποκλείει συμφωνίες με υφιστάμενους ή νέους εταίρους. Σύμφωνα με την κοινή τους ανακοίνωση, οι δύο εταίροι τονίζουν ρητά ότι η συνεργασία ενδέχεται να συνεχιστεί κάποια στιγμή στο μέλλον και ότι αμφότεροι συμπλέουν προς κοινή τεχνολογική κατεύθυνση σε θέματα ασφάλειας και ωφέλειας των πελατών στον τομέα της αυτόνομης οδήγησης.

Το BMW Group και η Mercedes-Benz AG εργάζονται ανεξάρτητα πάνω σε τεχνολογίες υψηλού επιπέδου αυτόνομης οδήγησης και έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο μέχρι τώρα. Ωστόσο, δεν μπορούσαν να προχωρήσουν σε πιο ειδικές συζητήσεις και να συνομιλούν με προμηθευτές για τεχνολογικούς οδικούς χάρτες μέχρι πέρσι που υπογράφηκε η συμφωνία. Στις εν λόγω συνομιλίες – και μετά από εκτενή ανάλυση – οι δύο πλευρές κατέληξαν ότι, λόγω των δαπανών που θα προκύψουν από τη δημιουργία μιας κοινής τεχνολογικής πλατφόρμας, του υπάρχοντος επιχειρηματικού κλίματος και της περιρρέουσας οικονομικής κατάστασης, η χρονική στιγμή για την επιτυχή υλοποίηση της συνεργασίας είναι μάλλον ακατάλληλη.

“Έχουμε αναπτύξει συστηματικά την τεχνολογική και πολυλειτουργική πλατφόρμα μας με εταίρους όπως οι Intel, Mobileye, FCA και Ansys“, σχολίασε ο Klaus Fröhlich, μέλος του ΔΣ της BMW AG, υπεύθυνος Εξέλιξης. “Η υπάρχουσα τεχνολογία προσφέρει πολύ ισχυρές, βιώσιμες δυνατότητες: Με εξαιρετικά ισχυρούς αισθητήρες και υψηλή υπολογιστική ισχύ, το στιβαρό αρθρωτό μας σύστημα μας δίνει τη δυνατότητα να ικανοποιούμε τις επιθυμίες των πελατών μας εδώ και πολλά χρόνια”.

Ο Markus Schäfer, Μέλος του ΔΣ των Daimler AG και Mercedes-Benz AG, υπεύθυνος Έρευνας του Daimler Group και COO της Mercedes-Benz Cars, δήλωσε: “Η τεχνογνωσία μας συμπληρώνει άριστα την αντίστοιχη του BMW Group, όπως έχει αποδειχτεί από τις επιτυχημένες συνεργασίες μας. Εκτός από την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, η ψηφιοποίηση είναι ένας σημαντικός στρατηγικός πυλώνας για την Mercedes-Benz. Θέλοντας να προετοιμαστούμε για τις μελλοντικές προκλήσεις ενός ραγδαία μεταβαλλόμενου περιβάλλοντος, αυτή τη στιγμή εξετάζουμε και άλλες δυνατότητες με εταίρους εκτός του αυτοκινητιστικού τομέα”.

Και οι δύο εταιρείες υπογράμμισαν ότι θα συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά στους υπόλοιπους τομείς, όπως έχει προγραμματιστεί. Όπως είναι γνωστό, το 2015 οι δύο εταιρείες ένωσαν τις δυνάμεις τους με την Audi AG για την απόκτηση της πλατφόρμας εντοπισμού θέσης και τεχνολογίας χαρτογράφησης της HERE, που τώρα έχει μία ευρεία και διεθνή μετοχική σύνθεση. Στις αρχές του 2019, BMW Group και Daimler AG συγκέντρωσαν επίσης τις υπηρεσίες μετακίνησης στην κοινοπραξία NOW.

Προηγούμενο άρθροΟ Michael Lohscheller παρουσιάζει το νέο Opel Mokka
Επόμενο άρθροΣτις 24 Ιουνίου ο εορτασμός για τα 110 χρόνια Alfa Romeo