Οι BMW Group και Daimler AG αποκάλυψαν τις πέντε “θυγατρικές” επιχειρήσεις μέσω των οποίων θα συνεργασθούν για την κινητικότητα. Σε Συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο, οι κατασκευαστές δήλωσαν ότι θα επενδύσουν 1 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη της κοινοπραξίας, με την επωνυμία Now Group.

“Αντίπαλοι με οφέλη”. Έτσι περιέγραψε τη δημιουργία μιας νέας διεθνούς κοινοπραξίας, που παρέχει βιώσιμη αστική κινητικότητα, από τους δύο κατ΄εξοχήν ανταγωνιστές, η δημοσιογράφος Laurie Segall, που πήρε συνεντεύξεις από τους δύο κορυφαίους CEOs στο Βερολίνο. Η κορωνίδα είναι αναμφισβήτητα η κοινοπραξία carsharing, η οποία συνδυάζει δύο παγκόσμιους ηγέτες του κλάδου: την DriveNow (BMW) και την car2go (Daimler). Συνολικά, η κοινοπραξία θα αποτελεί τον πρώτο όμιλο παγκοσμίως που θα προσφέρει όλες τις επιλογές κινητικότητας που είναι διαθέσιμες σήμερα υπό “μια στέγη”, με το πρόσθετο πλεονέκτημα του συνδυασμένου μετοχικού κεφαλαίου και των δύο κατασκευαστών, προς υποστήριξη της επένδυσης και της ανάπτυξης.

Τόσο ο Dr Dieter Zetsche (δεξιά στη φωτογραφία), πρόεδρος της Daimler AG (μητρική της Mercedes-Benz), όσο και ο Harald Krüger (αριστερά στη φωτογραφία), διευθύνων σύμβουλος του BMW Group, επιβεβαίωσαν ότι οι δύο κατασκευαστές θα παραμείνουν ανταγωνιστές ως προς τα αυτοκίνητα – και ας ενώνουν τις προσπάθειές τους στην κινητικότητα – και πιο συγκεκριμένα σε πέντε τομείς: πολυτροπικές υπηρεσίες (REACH NOW), φόρτιση (CHARGE NOW), στάθμευση (PARK NOW), ridehailing (FREE NOW) και carsharing (SHARE NOW). “Πρόκειται για μια startup με 60 εκατομμύρια πελάτες”, ανέφερε ο Dr Zetsche.

REACH NOW

  • Απλή, άμεση πρόσβαση σε μια σειρά υπηρεσιών κινητικότητας μέσω μιας ενιαίας, πολυτροπικής (multimodal) πλατφόρμας.
  • 6,7 εκατομμύρια συνδυασμένοι χρήστες μπορούν να κάνουν κράτηση και να πληρώσουν για δημόσιες μεταφορές και άλλες επιλογές κινητικότητας (carsharing, ridehailing, ενοικιάσεις ποδηλάτων κ.λπ.)
  • CEO: Daniela Gerd tom Markotten (μέχρι τώρα διευθύνουσα σύμβουλος του moovel)

CHARGE NOW

  • Το μεγαλύτερο δίκτυο φόρτισης στον κόσμο, με περισσότερα από 100.000 σημεία φόρτισης σε 25 χώρες, που συγκεντρώνει περισσότερους από 250 διαχειριστές σημείων φόρτισης.
  • Παρέχει λύσεις λευκής ετικέτας για κατασκευαστές και διαχειριστές στόλων, συμπεριλαμβανομένης της διασυνοριακής πρόσβασης.
  • Οι τελικοί χρήστες αποκτούν γρήγορα και εύκολα σημεία φόρτισης, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό.

PARK NOW

  • Καινοτόμες λύσεις στάθμευσης, που επιτρέπουν στους χρήστες να κάνουν κράτηση και να διαχειρίζονται τους χρόνους στάθμευσής τους, επιτρέποντας την είσοδο και έξοδο χωρίς εισιτήριο και την πληρωμή χωρίς μετρητά.
  • Πάνω από 30 εκατομμύρια πελάτες στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, σε συνολικά περισσότερες από 1.100 πόλεις.
  • CEO: Jörg Reimann (έως σήμερα CEO της Parkmobile BV και της Digital Charging Solutions GmbH)

FREE NOW

  • Προσφέρει ποικίλες υπηρεσίες κινητικότητας, όπως ταξί, ενοικιάσεις με οδηγό και ηλεκτρικά σκούτερ.
  • Περισσότεροι από 21 εκατομμύρια πελάτες και πάνω από 250.000 οδηγοί στην Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική.
  • CEO: Marc Berg (μέχρι τώρα CEO της Intelligent Apps GmbH)

SHARE NOW

  • Ελεύθερο carsharing, που επιτρέπει στους πελάτες να ενοικιάζουν και να πληρώνουν για οχήματα μέσω smartphone.
  • Διαθέτει ένα στόλο περίπου 20.000 οχημάτων σε 31 πόλεις σε όλο τον κόσμο, με περισσότερους από 4 εκατομμύρια πελάτες.
  • CEO: Olivier Reppel

Η κοινοπραξία, που ανακοινώθηκε πριν από ένα χρόνο, υποτίθεται πως θα ονομαζόταν «Jurbey», αλλά το όνομα αυτό δεν ελέχθη από κανέναν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου. Η κοινοπραξία έχει ήδη ονομασθεί “Now Group” σε σχέση με τις επωνυμίες των πέντε “θυγατρικών”. Ένας εκπρόσωπος επιβεβαίωσε ότι το “Now” στις επωνυμίες των πέντε επιχειρήσεων θα είναι ο μοναδικός συνδετικός κρίκος μεταξύ τους: “Πρόκειται για εύκολη, άμεση, κατ ‘απαίτηση πρόσβαση στο οικοσύστημα μας για την κινητικότητα (…) δεν θα υπάρξει μια εμπορική επωνυμία ομπρέλα (brand name). “Οι δύο διευθύνοντες σύμβουλοι δήλωσαν ότι οι πέντε “θυγατρικές” τους θα αφεθούν να αναπτύξουν τη δική τους πορεία – η Daimler και η BMW είναι απλώς οι μέτοχοι και δεν θα εμποδίσουν τις πρωτοβουλίες των νέων εταιρειών.

“Συνεργαζόμαστε με τη δύναμη και την εμπειρία 14 επιτυχημένων εμπορικών σημάτων και επενδύουμε περισσότερα από 1 δισ. ευρώ για να δημιουργήσουμε έναν νέο παίκτη στην ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά αστικής κινητικότητας”, δήλωσε ο Dr Zetsche. “Θα μπορέσουμε να διαμορφώσουμε το μέλλον της αστικής κινητικότητας και να επωφεληθούμε από τις ευκαιρίες που προσφέρει η ψηφιοποίηση, οι υπηρεσίες διαμοιρασμού (shared) και οι αυξανόμενες ανάγκες κινητικότητας των πελατών μας. Οι περαιτέρω συνεργασίες με άλλους παρόχους, συμπεριλαμβανομένων των μεριδίων σε νεοφυείς εταιρίες και καθιερωμένους παίκτες, αποτελούν επίσης επιλογή”.

“Πρόκειται για αλλαγή του παιχνιδιού σε παγκόσμιο επίπεδο”, δήλωσε ο κ. Krüger. “Τα 60 εκατομμύρια πελάτες που ήδη έχουμε θα επωφεληθούν από ένα απρόσκοπτο, βιώσιμο οικοσύστημα κινητικότητας. Αυτές οι πέντε υπηρεσίες θα συγχωνευθούν ακόμα περισσότερο και θα σχηματίσουν ένα ενιαίο χαρτοφυλάκιο κινητικότητας, με έναν πλήρως ηλεκτρικό, αυτοκινούμενο στόλο οχημάτων, που φορτίζονται και σταθμεύουν αυτόνομα και διασυνδέονται με όλους τους άλλους τρόπους μεταφοράς”.

Προηγούμενο άρθροΗ Seat αποκαλύπτει το plug-in Cupra Formentor
Επόμενο άρθροNorauto και Carglass επεκτείνουν τη συνεργασία τους