Το BMW Group και η Vodafone ενσωματώνουν δικτύωση 5G και Προσωπική eSIM σε όχημα για πρώτη φορά, συγκεκριμένα στην BMW iX.

Με την BMW iX, το BMW Group είναι ο πρώτος premium κατασκευαστής που ενσωματώνει το πρότυπο κινητής επικοινωνίας 5G σε όχημα παραγωγής που διατίθεται σε όλο τον κόσμο, και η Vodafone προσφέρει την πρώτη σύμβαση κινητού δικτύου 5G για ένα τέτοιο όχημα.

Μία υφιστάμενη σύμβαση multi-SIM μπορεί να επεκταθεί με την επιλογή Vodafone One Number Car για την ενεργοποίηση της Προσωπικής eSIM μέσα στο όχημα. Έτσι το όχημα μετατρέπεται σε μία ακόμα διασυνδεδεμένη συσκευή του πελάτη, όπως ένα smartwatch. Εκτός από την υψηλή ταχύτητα διασύνδεσης (ευρυζωνικότητα) και τη χαμηλή λανθάνουσα καθυστέρηση, ο πελάτης απολαμβάνει αισθητά βελτιωμένη ποιότητα τηλεφώνου* με τη χρήση τεσσάρων εξωτερικών κεραιών και ενός 5G WiFi hotspot* για μέχρι δέκα συσκευές στο όχημα. Η ενεργοποιημένη Προσωπική eSIM συνδέεται απευθείας με το BMW ID του πελάτη και μπορεί να μεταφέρεται ομαλά σε άλλα οχήματα που υποστηρίζουν κάρτα eSIM, συμπεριλαμβανομένων των αντίστοιχων λειτουργιών.

Η κινητικότητα εισέρχεται στην εποχή 5G για πρώτη φορά

Το νέο πρότυπο 5G θα αυξήσει σημαντικά τις επιλογές μεταφοράς δεδομένων συγκριτικά με το προηγούμενο πρότυπο. Κατά συνέπεια, θα δημιουργηθούν νέες εφαρμογές που βασίζονται σε δεδομένα και θα αναβαθμιστεί η ποιότητα των υφιστάμενων εφαρμογών στο πολλαπλάσιο. Αυτό σηματοδοτεί μία ολοκληρωμένη επέκταση των υπηρεσιών που βασίζονται σε δεδομένα στους τομείς ψυχαγωγίας και infotainment, αυτοματοποιημένης και υποβοηθούμενης οδήγησης και, πάνω απ’ όλα, της οδικής ασφάλειας. Το πρότυπο 5G είναι ένας αποφασιστικός επιταχυντής για μελλοντικές καινοτομίες και άλλα πεδία εφαρμογής.

Η Vodafone και το BMW Group χρησιμοποιούν Προσωπική eSIM και Vodafone One Number Car για τη σύνδεση του οχήματος και του πελάτη με κινητό δίκτυο επικοινωνίας βασισμένο σε 5G για πρώτη φορά. Το όχημα γίνεται αναπόσπαστο τμήμα του δικτυωμένου οικοσυστήματος του πελάτη.

Προσωπική eSIM , πραγματική ‘ Dual  SIM  Dual  Active ’ και WLAN hotspot

Η BMW iX είναι η τεχνολογική ναυαρχίδα του BMW Group και αποτελεί μία πραγματική παγκόσμια πρωτιά στη δικτύωση. Δίκτυο 5G και κάρτα eSIM χρησιμοποιούνται σε όχημα παραγωγής εδώ για πρώτη φορά.

Εκτός από την στάνταρ ενσωματωμένη eSIM του οχήματος, θα ενσωματώνεται μία πρόσθετη Προσωπική eSIM, γνωστή από έξυπνες συσκευές όπως τα tablets ή τα smartwatches. Η τεχνολογία κινητής τηλεφωνίας που είναι εγκατεστημένη στο όχημα επιτρέπει και τις δύο κάρτες eSIM να είναι ενεργές με 5G ταυτόχρονα με όλη τη σειρά υπηρεσιών (Dual-SIM-Dual-Active). Το σύστημα πολλαπλών κεραιών της BMW iX, που έχει σχεδιαστεί ειδικά για δίκτυα 5G, στέλνει ασύρματα το σήμα μέσω multi-band κεραιών βελτιστοποιημένης απόδοσης απευθείας στο σύστημα infotainment του οχήματος μέσω μιας σύνδεσης Gigabit. Στο μέλλον, όλοι οι επιβάτες θα απολαμβάνουν βελτιωμένη ποιότητα σύνδεσης και αυξημένη μεταφορά δεδομένων, επειδή ένα WLAN hotspot* μπορεί να ενεργοποιείται στο όχημα μέσω της Προσωπικής eSIM, επιτρέποντας σε μέχρι δέκα συσκευές να σερφάρουν ή να στριμάρουν με ταχύτητα 5G. Επίσης, δεν απαιτείται πλέον κράτηση για πρόσθετη υπηρεσία ούτε ξεχωριστό τέλος (rate) κινητού τηλεφώνου για το όχημα για ένα hotspot.

«Η BMW ήταν ανέκαθεν πρωτοπόρος στη δικτύωση των οχημάτων. Ήδη το 1997 εγκαταστήσαμε την πρώτη κάρτα SIM σε όχημα. Με την 5G Personal eSIM, ενσωματώνουμε τώρα ένα εντελώς νέο επίπεδο συνδεσιμότητας για τους πελάτες μας στο αυτοκίνητο σε συνεργασία με την Vodafone», δήλωσε ο Stephan Durach, Ανώτερος Αντιπρόεδρος του τμήματος Connected Company Development & Operations BMW Group.

Η Vodafone εισάγει την πρώτη σύμβαση κινητής επικοινωνίας 5G για αυτοκίνητα

Η Vodafone εισάγει το πρώτο smartphone rate για το αυτοκίνητο. Για να απολαμβάνει κάποιος όλα τα πλεονεκτήματα που προσφέρει μία τέτοια σύνδεση βελτιστοποιημένη για 5G, βελτιωμένη ποιότητα σύνδεσης και χρήση ψηφιακών υπηρεσιών με γρήγορη σύνδεση στο αυτοκίνητο, δεν απαιτείται η σύναψη πρόσθετης σύμβασης. Όταν η BMW iX κυκλοφορήσει στην αγορά, οι πελάτες της Vodafone μπορούν να επεκτείνουν τη σύμβαση κινητού τηλεφώνου τους με την επιλογή Vodafone One Number Car για να συμπεριλάβουν την BMW iX και άλλα συμβατά μοντέλα BMW.

«Μαζί με την BMW, φέρνουμε το πρώτο δίκτυο Vodafone 5G σε αυτοκίνητο. Το σύστημα πολλαπλών κεραιών ενσωματώνει γρήγορο δίκτυο κινητής και ψηφιακές υπηρεσίες ακόμα καλύτερα στο όχημα. Για τον πελάτη στο αυτοκίνητο αυτό σημαίνει ακόμα υψηλότερη ποιότητα κινητού τηλεφώνου, λιγότερες ενοχλητικές διακοπές τηλεφωνικών κλήσεων και μεγαλύτερη ποικιλία ψηφιακών υπηρεσιών για ακόμα καλύτερη αξιοποίηση του χρόνου οδήγησης», δήλωσε ο Michael Reinartz, Επικεφαλής καινοτομιών της Vodafone Γερμανίας.

Η κράτηση (booking) μπορεί να ξεκινήσει εύκολα μέσα στο όχημα και ο πελάτης καθοδηγείται βήμα-βήμα από το My BMW App ή το My Vodafone App μέχρι τη σύναψη της σύμβασης. Επιλέγοντας το rate, η eSIM ενεργοποιείται για το όχημα με ένα εφάπαξ τέλος 10€. Στη συνέχεια, το πρόγραμμα Vodafone One Number Car έχει μηνιαίο κόστος 5€. Δεν υπάρχει μόνιμη δέσμευση για τον πελάτη. Η επιλογή rate μπορεί να ακυρώνεται κάθε μήνα. Επομένως, οι οικογένειες μπορούν για παράδειγμα να κάνουν κράτηση για ψηφιακές υπηρεσίες λίγο πριν ξεκινήσουν τις διακοπές τους με το αυτοκίνητο. Το τέλος κινητής τηλεφωνίας για αυτοκίνητα θα διατίθενται και για άλλα μοντέλα BMW από την επόμενη χρονιά. Εκτός από την BMW iX, η BMW i4 θα είναι επίσης συμβατή με δίκτυο 5G και θα έχει τις λειτουργίες της Προσωπικής eSIM.

Η Προσωπική eSIM μπορεί να μεταφέρεται σε άλλα οχήματα που πληρούν τις προϋποθέσεις.

Μόλις η Προσωπική eSIM έχει ενεργοποιηθεί μέσω Vodafone με το τέλος (rate) του Vodafone One Number Car, τα δεδομένα δεν αποθηκεύονται μόνο στο όχημα, αλλά και με το BMW ID. Επομένως, οι πελάτες μπορούν να μεταφέρουν τις ρυθμίσεις της Προσωπικής eSIM σε άλλα οχήματα που πληρούν τις προϋποθέσεις με την ενεργοποίηση του BMW ID. Η ενεργοποίηση της Προσωπικής eSIM πραγματοποιείται αυτόματα με σύνδεση (login) με το BMW ID και είναι άμεσα διαθέσιμη. Κατά συνέπεια, οι πελάτες μπορούν να μετατρέψουν κάθε BMW που είναι συμβατή με 5G (ενοικιαζόμενο ή χρηματοδοτούμενο όχημα) σε συνδεδεμένη συσκευή τους.

* Πιθανόν διαθέσιμο μέχρι τα τέλη του 2021. Η διαθεσιμότητα μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την αγορά και τον πάροχο κινητής τηλεφωνίας του πελάτη.

Προηγούμενο άρθροID. Buzz AD, πλήρως ηλεκτρικό όχημα που κινείται αυτόνομα
Επόμενο άρθροΗμερίδα ΙΕΝΕ: Ηλεκτροκίνηση και Έξυπνες Πόλεις