Η Volvo Cars θα γίνει η πρώτη αυτοκινητοβιομηχανία που θα εφαρμόσει την παγκόσμια ιχνηλασιμότητα του κοβαλτίου που χρησιμοποιείται στις μπαταρίες της, με τεχνολογία blockchain. Η ανακοίνωση ακολουθεί την παρουσίαση τον περασμένο μήνα του πρώτου πλήρως ηλεκτρικού αυτοκινήτου της εταιρείας, του XC40 Recharge.

Η ανιχνευσιμότητα των πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή μπαταριών ιόντων λιθίου, όπως το κοβάλτιο, αποτελεί μια από τις κύριες προκλήσεις βιωσιμότητας που αντιμετωπίζουν οι κατασκευαστές αυτοκινήτων. Η Volvo Cars δεσμεύεται για πλήρη ανιχνευσιμότητα, διασφαλίζοντας πως οι πελάτες μπορούν να οδηγήσουν τα ηλεκτρικά Volvo γνωρίζοντας ότι το υλικό για τις μπαταρίες προέρχεται από υπεύθυνες πηγές.

Video screenshot: Volvo Cars to implement blockchain traceability of cobalt used in electric car batteries

Η τεχνολογία blockchain, η οποία καθιερώνει ένα διαφανές και αξιόπιστο κοινό δίκτυο δεδομένων, ενισχύει σημαντικά τη διαφάνεια της αλυσίδας εφοδιασμού πρώτων υλών, καθώς οι πληροφορίες σχετικά με την προέλευση του υλικού δεν μπορούν να αλλάξουν χωρίς να εντοπιστούν.

Η Volvo Cars έχει πλέον συνάψει συμφωνία με τους δύο παγκόσμιους προμηθευτές της μπαταριών, την κινέζικη CATL και την νοτιοκορεάτικη LG Chem, καθώς και με κορυφαίους παγκόσμιους κατασκευαστές τεχνολογίας blockchain για την εφαρμογή της ιχνηλασιμότητας κοβαλτίου που ξεκινά φέτος.

Οι εταιρείες τεχνολογίας Circulor και Oracle εφαρμόζουν την τεχνολογία blockchain σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού της CATL μετά από επιτυχημένη πιλοτική εφαρμογή αυτό το καλοκαίρι, ενώ το RSBN (Responsible Sourcing Blockchain Network) και οι υπεύθυνοι εξειδικευμένοι προμηθευτές RCS Global και IBM προωθούν την τεχνολογία στην αλυσίδα εφοδιασμού της LG Chem.

“Δεσμευόμαστε πάντα για μια ‘ηθική’ αλυσίδα εφοδιασμού ως προς τις πρώτες ύλες μας”, δήλωσε η Martina Buchhauser, επικεφαλής προμηθειών της Volvo Cars. “Με την τεχνολογία blockchain μπορούμε να κάνουμε το επόμενο βήμα για διασφάλιση της πλήρους ανιχνευσιμότητας της αλυσίδας εφοδιασμού μας και την ελαχιστοποίηση των σχετικών κινδύνων σε στενή συνεργασία με τους προμηθευτές μας”.

Το blockchain είναι ένα ψηφιακό ημερολόγιο που περιέχει μια λίστα αρχείων που συνδέονται μεταξύ τους μέσω κρυπτογράφησης. Στο πλαίσιο των αλυσίδων εφοδιασμού, η τεχνολογία δημιουργεί αρχεία συναλλαγών που δεν μπορούν να τροποποιηθούν, ενώ παράλληλα επιβάλλει ένα κοινό σύνολο κανόνων για τα δεδομένα που μπορούν να καταγραφούν. Αυτό επιτρέπει στους συμμετέχοντες να ελέγχουν και να πιστοποιούν τις συναλλαγές ανεξάρτητα.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, τα στοιχεία του blockchain περιλαμβάνουν την προέλευση του κοβαλτίου, χαρακτηριστικά όπως το βάρος και οι διαστάσεις, την ακολουθία φύλαξης και πληροφορίες που αποδεικνύουν ότι η συμπεριφορά των συμμετεχόντων είναι σύμφωνη με τις κατευθυντήριες γραμμές της αλυσίδας εφοδιασμού του ΟΟΣΑ*. Αυτή η προσέγγιση βοηθά στη δημιουργία εμπιστοσύνης μεταξύ των συμμετεχόντων σε μια εφοδιαστική αλυσίδα

Η Volvo Cars λανσάρισε τον περασμένο μήνα το XC40 Recharge, το πρώτο μιας σειράς πλήρως ηλεκτρικών αυτοκινήτων υπό το σήμα Recharge. Μέχρι το 2025, αναμένεται το ήμισυ των συνολικών της πωλήσεων να αποτελείται από ηλεκτρικά αυτοκίνητα, με τα υπόλοιπα υβριδικά.

Τον περασμένο μήνα, η Volvo Cars δρομολόγησε επίσης ένα φιλόδοξο σχέδιο για το κλίμα, το οποίο περιλαμβάνει μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 40% ανά όχημα μέχρι το 2025, καθώς και συνεχιζόμενη δέσμευση για δεοντολογικές επιχειρήσεις σε όλες τις δραστηριότητές της και την αλυσίδα εφοδιασμού.

Οι CATL και LG Chem είναι γνωστοί κατασκευαστές μπαταριών, αμφότεροι με μακρά και επιτυχημένη πορεία, που προμηθεύουν με μπαταρίες ιόντων λιθίου την παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία. Συμμορφώνονται με τις αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές της Volvo Cars όσον αφορά στην τεχνολογία, τις υπεύθυνες αλυσίδες εφοδιασμού, τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και τα πρότυπα ανταγωνιστικού κόστους.

Οι συμφωνίες μεταξύ της Volvo Cars, της CATL και της LG Chem καλύπτουν την παροχή μπαταριών για την επόμενη δεκαετία για τα μοντέλα Volvo και Polestar επόμενης γενιάς, συμπεριλαμβανομένου του XC40 Recharge.

*Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) παρέχει λεπτομερείς συστάσεις για να βοηθήσει τις εταιρείες να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και να αποφεύγουν να συμβάλλουν σε συγκρούσεις μέσω των αποφάσεων και πρακτικών τους για την αγορά ορυκτών. Ο οδηγός δέουσας επιμέλειας του ΟΟΣΑ για υπεύθυνη αλυσίδα εφοδιασμού ορυκτών από περιοχές υψηλού κινδύνου που πλήττονται από συγκρούσεις έχει παγκόσμιο πεδίο εφαρμογής και ισχύει για όλες τις αλυσίδες εφοδιασμού ορυκτών.

 

Προηγούμενο άρθροΟ Michel Taride στο International Fleet Hall of Fame
Επόμενο άρθροΟ Jorge Fernández της Roche, Global Fleet Manager of the Year