Το Groupe PSA / Opel και η Total / Saft υπέγραψαν συμφωνία για τη δημιουργία της κοινοπραξίας Automotive Cells Company (ACC). Ο Yann Vincent ανέλαβε CEO για την υλοποίηση και την ανάπτυξη. Ο Ghislain Lescuyer ανέλαβε Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου.

Με αυτήν τη συνεργασία, οι εταίροι δημιουργούν έναν παγκόσμιο φορέα ανάπτυξης και κατασκευής μπαταριών υψηλής απόδοσης για την αυτοκινητοβιομηχανία από το 2023.

Η Total / Saft θα συνεισφέρει την τεχνογνωσία της στον τομέα της Ε & Α και της βιομηχανοποίησης και το Groupe PSA τις γνώσεις του στην αγορά αυτοκινήτου και την εμπειρία του στην παραγωγή. Το κέντρο Ε & Α του Bordeaux και οι πιλοτικές εγκαταστάσεις του Nersac (Γαλλία) έχουν ήδη ξεκινήσει προκειμένου να αναπτύξουν τις νέες τεχνολογίες ιόντων λιθίου υψηλής απόδοσης. Στο τέλος αυτής της φάσης Ε & Α θα ξεκινήσει η παραγωγή σε δύο “gigafactories”, στο Douvrin (Γαλλία) και στο Kaiserslautern (Γερμανία).

Αυτό το έργο στοχεύει στην:

  • Αντιμετώπιση των προκλήσεων της ενεργειακής μετάβασης, μειώνοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των οχημάτων σε όλη την αλυσίδα αξίας, προσφέροντας καθαρή και οικονομικά προσιτή κινητικότητα στους πολίτες.
  • Παραγωγή μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων στο υψηλότερο τεχνολογικό επίπεδο όσον αφορά στην ενεργειακή απόδοση, την αυτονομία, το χρόνο επαναφόρτισης και το αποτύπωμα άνθρακα.
  • Ανάπτυξη παραγωγικής ικανότητας, απαραίτητης για την αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικών οχημάτων σε μια ευρωπαϊκή αγορά που εκτιμάται στις 400 GWh έως το 2030, δηλαδή 15 φορές μεγαλύτερη από την τρέχουσα αγορά.
  • Διασφάλιση της ευρωπαϊκής ανεξαρτησίας στη δημιουργία και κατασκευή μπαταριών, με αρχική χωρητικότητα 8 GWh, φθάνοντας σε αθροιστική χωρητικότητα 48 GWh και στις δύο εγκαταστάσεις έως το 2030. Αυτό θα καλύπτει την ετήσια παραγωγή 1 εκατομμυρίου ηλεκτρικών οχημάτων, δηλαδή άνω του 10% της ευρωπαϊκής αγοράς.
  • Κατάταξη της Automotive Cells Company ως σημαντικού ανταγωνιστή στην προμήθεια κατασκευαστών ηλεκτρικών οχημάτων.

Αυτό το έργο έχει την οικονομικής υποστήριξης γαλλικών και γερμανικών δημόσιων αρχών της τάξης των 1,3 δισ. ευρώ. Έλαβε την άδεια των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων μέσω ενός προγράμματος IPCEI που πιστοποιεί τη στρατηγική σημασία της κινητικότητας για την ενεργειακή μετάβαση. Το σύνολο του έργου θα απορροφήσει επενδύσεις άνω των 5 δισ. ευρώ.

Ο Carlos Tavares, Πρόεδρος του Groupe PSA δήλωσε: “Η δημιουργία της ευρωπαϊκής κοινοπραξίας μπαταριών που επιθυμούσαμε αποτελεί πλέον πραγματικότητα. Θα ήθελα να αποτίσω ιδιαίτερο φόρο τιμής στη δέσμευση των ομάδων της Total / Saft και του Groupe PSA / Opel που έκαναν αυτό το έργο πραγματικότητα. Αυτό το νέο βήμα συνάδει με τον κεντρικό μας σκοπό: “να προσφέρουμε στους πολίτες καθαρή, ασφαλή και οικονομικά προσιτή κινητικότητα” και δίνει στο Groupe PSA ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στο πλαίσιο των αυξανόμενων πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων. Η ACC οδηγεί το Groupe PSA στο δρόμο του ουδέτερου άνθρακα”.

Ο Patrick Pouyanné, Πρόεδρος της Total, δήλωσε: “Η δημιουργία της ACC δείχνει τη δέσμευση της Total στην αντιμετώπιση της πρόκλησης της κλιματικής αλλαγής και της ανάπτυξης ως εταιρείας του ευρύτερου ενεργειακού τομέα, έναν σημαντικό παράγοντα του ενεργειακού μετασχηματισμού, συνεχίζοντας να παρέχει προσιτή, αξιόπιστη και καθαρότερη ενέργεια. Φιλοδοξούμε να αξιοποιήσουμε την αναγνωρισμένη τεχνογνωσία της θυγατρικής μας SAFT στις μπαταρίες και τη βιομηχανική τεχνογνωσία του συνεργάτη μας PSA για να ανταποκριθούμε στην ισχυρή ανάπτυξη των ηλεκτρικών οχημάτων στην Ευρώπη. Επιθυμώ να ενθαρρύνω τις ομάδες που θα συμμετάσχουν στην ACC ώστε να καταστήσουν αυτό το έργο μια πραγματική ευρωπαϊκή τεχνολογική και βιομηχανική επιτυχία”.

Ο Ghislain Lescuyer, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Automotive Cells Company, δήλωσε: “Η ACC είναι το αποτέλεσμα ενός οράματος και μιας κοινής επιθυμίας βιομηχανιών και ευρωπαϊκών και εθνικών αρχών να ιδρύσουν έναν ευρωπαίο ηγέτη μπαταριών. Στην Ευρώπη διαθέτουμε  τις απαραίτητες δεξιότητες ανάπτυξης των καλύτερων τεχνολογιών και διαφοροποίησης από τους ασιάτες ανταγωνιστές. Η ACC θα προωθήσει τη μετάβαση σε μια αποτελεσματική, ασφαλή και βιώσιμη ηλεκτρική κινητικότητα”.

Ο Yann Vincent, CEO της Automotive Cells Company, δήλωσε: “Αυτό αποτελεί για μένα μεγάλη ευκαιρία  υλοποίησης του στρατηγικού έργου για λογαριασμό αμφοτέρων των εταιρειών. Είμαι πεπεισμένος ότι ο συνδυασμός τεχνογνωσίας και επιθυμίας για επιτυχία θα οδηγήσει την ομάδα της ACC στο υψηλότερο επίπεδο τεχνολογικής και οικονομικής ανταγωνιστικότητας τα επόμενα χρόνια”.

Προηγούμενο άρθροMoving e, κινητό σύστημα παραγωγής ισχύος των Toyota – Honda
Επόμενο άρθροAmazon: Παραγγελία 1.800 ηλεκτρικών Mercedes-Benz Vans