Η νορβηγική πρωτεύουσα πρόκειται να γίνει το πρώτο μέρος στον κόσμο, όπου τα ηλεκτρικά ταξί θα μπορούν να φορτίζονται χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιούν καλώδιο. Η πόλη του Όσλο συνεργάζεται με την Fortum και την Momentum Dynamics για να εγκαταστήσει μια υποδομή ασύρματης ταχείας φόρτισης για τα ταξί.

Οι πλάκες φόρτισης, οι οποίες χρησιμοποιούν τεχνολογία επαγωγής για την παροχή φορτίου μέχρι 75 kW, θα ενσωματωθούν στους χώρους στάθμευσης των ταξί. Οι ασύρματοι φορτιστές επιτρέπουν στους οδηγούς να φορτίζουν το όχημά τους ενώ περιμένουν τους επιβάτες σε πολυσύχναστα σημεία παραλαβής. Η επαγωγή θα ξεκινήσει αυτόματα όταν ένα ταξί παρκάρει πάνω από την πλάκα φόρτισης.

Το μεγαλύτερο εμπόδιο στην ηλεκτροκίνηση του στόλου των ταξί έχει αποδειχθεί ότι είναι η υποδομή: Είναι πολύ χρονοβόρο για τους οδηγούς ταξί να βρουν φορτιστή, να συνδεθούν με αυτόν και μετά περιμένουν να φορτιστεί το αυτοκίνητο, όπως επισημαίνεται από την Fortum. Το πρόγραμμα ασύρματης ταχείας φόρτισης στοχεύει στην επίλυση αυτών των ζητημάτων και, ως εκ τούτου, στη μείωση των εκπομπών από τον τομέα των ταξί.

“Αυτό επιτρέπει στα ταξί να φορτίζουν σε ένα σημείο όπου θα περιμένουν για τους επόμενους πελάτες. Η διαφορά είναι ότι δεν θα εκπέμπουν καυσαέρια ενώ περιμένουν, αλλά θα λαμβάνουν ανανεώσιμη ενέργεια για να φορτίζουν τη μπαταρία τους”, λέει η Annika Hoffner, επικεφαλής της Fortum Charge & Drive.

Μόνο ηλεκτρικά μέχρι το 2023

Σήμερα, ο στόλος ταξί του Όσλο περιλαμβάνει αρκετά αυτοκίνητα που κινούνται με πετρέλαιο ντίζελ. Αυτά θα γίνουν σπάνια τα επόμενα χρόνια. Μέχρι το 2023, θα επιτρέπεται μόνο στα πλήρως ηλεκτρικά οχήματα να εισέλθουν στον στόλο ταξί του Όσλο.

“Από το 2023 και μετά, όλα τα ταξί στο Όσλο θα έχουν μηδενικές εκπομπές”, τονίζει ο Sture Portvik, Διευθυντής της Ηλεκτρικής Κινητικότητας στο Δήμο του Όσλο.

“Μαζί με την αγορά των ταξί θα διασφαλίσουμε ότι η αλλαγή θα είναι όσο το δυνατόν πιο φιλική προς το χρήστη και πιο αποτελεσματική. Το Όσλο θα είναι πάντα στο προσκήνιο της καινοτομίας και είμαστε στην ευχάριστη θέση να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με δύο από τις πιο προοδευτικές επιχειρήσεις της αγοράς, σε αυτήν την κίνηση που αλλάζει το παιχνίδι για να ξεκινήσει το πιο φιλόδοξο σχέδιο στον κόσμο για την ασύρματη φόρτιση ενός στόλου ταξί”.

 

Προηγούμενο άρθροΝέα κοινοπραξία Daimler και Geely Holding για την ανάπτυξη του smart
Επόμενο άρθροH Fiat Chrysler Automobiles αποκαλύπτει τον μαγικό κόσμο της έρευνας και εξέλιξης