Τελετή υπογραφής της Στρατηγικής Συνεργασίας για το smart μεταξύ Daimler και Geely. Από αριστερά: Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Geely Holding και Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Geely Auto, Li Shufu, Πρόεδρος της Geely Holding, Dieter Zetsche, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Daimler AG και Διευθυντής της Mercedes-Benz Cars, Ola Källenius Μέλος του ΔΣ, υπεύθυνος για την Ομάδα Έρευνας και Ανάπτυξης Αυτοκινήτων της Mercedes-Benz.

Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Daimler AG (Daimler) και η κινεζική Zhejiang Geely Holding Group (Geely Holding), ανακοίνωσαν τη δημιουργία κοινοπραξίας (50-50), που επικεντρώνεται σε παγκόσμιο επίπεδο στην ιδιοκτησία, λειτουργία και περαιτέρω ανάπτυξη του smart, του πρωτοπόρου μικρού αστικού αυτοκινήτου, ως ηγέτη στα premium ηλεκτροκίνητα οχήματα.

Σύμφωνα με τη συμφωνία, μια νέα γενιά ηλεκτρικών μοντέλων smart θα συναρμολογηθεί σε ένα νέο εργοστάσιο κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Κίνα με παγκόσμιες πωλήσεις που θα ξεκινήσουν το 2022.

Ο Dieter Zetsche, πρόεδρος του ΔΣ της Daimler AG και επικεφαλής της Mercedes-Benz Cars, δήλωσε: “Για περισσότερους από 2,2 εκατομμύρια πελάτες, το smart αντιπροσωπεύει ένα πρωτοπόρο όχημα στην αστική κινητικότητα. Βάσει αυτής της ιστορίας επιτυχίας, προσβλέπουμε στην περαιτέρω ενίσχυση της επωνυμίας με την Geely Holding, έναν ισχυρό εταίρο στον τομέα των ηλεκτρικών οχημάτων. Θα σχεδιάσουμε από κοινού και θα αναπτύξουμε την επόμενη γενιά ηλεκτρικών αυτοκινήτων smart που συνδυάζουν υψηλής ποιότητας παραγωγή και τα γνωστά πρότυπα ασφαλείας προς πώληση τόσο για την Κίνα όσο και παγκοσμίως. Στο μέλλον, προσβλέπουμε να συνεργαστούμε με όλους τους εταίρους για να διατηρήσουμε την επιτυχία μας στην Κίνα και σε όλο τον κόσμο. Ξεχωριστά, η Mercedes-Benz θα παράγει ένα compact ηλεκτρικό όχημα στο εργοστάσιο του Hambach, διατηρώντας την απασχόληση με περαιτέρω επενδύσεις στην εγκατάσταση αυτή”.

Ο Li Shufu, Πρόεδρος της Geely Holding, πρόσθεσε: “Σεβόμαστε πλήρως την αξία του smart. Αυτή η μάρκα έχει μια μοναδική ελκυστικότητα και ισχυρή εμπορική αξία. Η Geely Holding και η Daimler προσβλέπουν σε αυτό το εντυπωσιακό και συναρπαστικό νέο έργο, μέσω του οποίου θα προωθήσουμε περαιτέρω την εισαγωγή των premium ηλεκτρικών οχημάτων για να προσφέρουμε μια καλύτερη εμπειρία κινητικότητας στους πελάτες μας. Ως ισότιμοι εταίροι, είμαστε αφοσιωμένοι στην προώθηση του brand smart σε παγκόσμιο επίπεδο. Θα αξιοποιήσουμε την εμπειρία και τις παγκόσμιες ικανότητές μας στη διαχείριση μάρκας, την έρευνα και ανάπτυξη, την παραγωγή, τη διαχείριση της αλυσίδας εφοδιασμού και σε άλλους τομείς. Οι συνέργιες αυτές θα οδηγήσουν σε αμοιβαία οφέλη, ενώ παράλληλα θα αναπτύξουμε περαιτέρω τεχνολογίες για το smart συμπεριλαμβανομένης της συνδεσιμότητας, για να συνεχίσουμε να ηγούμαστε στον κλάδο καθώς υφίσταται έναν ευρύτερο μετασχηματισμό”.

Το διοικητικό συμβούλιο της νέας κοινοπραξίας θα αποτελείται από έξι στελέχη με ίση εκπροσώπηση και από τα δύο μέρη. Οι εκπρόσωποι του ΔΣ της Daimler AG περιλαμβάνουν τους Hubertus Troska, μέλος της Διοικητικής Επιτροπής της Daimler AG για την ευρύτερη Κίνα, Britta Seeger, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Daimler AG αρμόδια για την εμπορία και πώληση των Mercedes-Benz Cars και Markus Schäfer, μέλος του Διοικητικού Τομέα Παραγωγής και Εφοδιαστικής Αλυσίδας της Mercedes-Benz, και μέλος του ΔΣ υπεύθυνος για την Ομάδα Έρευνας και Ανάπτυξης Αυτοκινήτων της Mercedes-Benz. Οι εκπρόσωποι του διοικητικού συμβουλίου της Geely περιλαμβάνουν τους Li Shufu, Πρόεδρο της Geely Holding, An Conghui, Πρόεδρο και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Geely Auto Group και Daniel Donghui Li, Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο και CFO της Geely Holding.

Οι εταίροι συμφώνησαν ότι η νέα γενιά οχημάτων smart θα σχεδιαστεί από το παγκόσμιο δίκτυο σχεδιασμού της Mercedes-Benz με μηχανική από τα παγκόσμια κέντρα μηχανικής της Geely. Η μελλοντική παραγωγή θα βρίσκεται στην Κίνα.

Στο πλαίσιο του προγράμματος ανάπτυξης οχημάτων, το χαρτοφυλάκιο προϊόντων του smart σχεδιάζεται επίσης να επεκταθεί στο ταχέως αναπτυσσόμενο τμήμα Β.

Πριν από το λανσάρισμα νέων μοντέλων από το 2022 και μετά, η Daimler θα συνεχίσει να παράγει την τρέχουσα γενιά οχημάτων smart στο εργοστάσιο στο Hambach στην Γαλλία (smart EQ fortwo) και στο Novo Mesto (Σλοβενία, smart EQ forfour).

Παράλληλα, το εργοστάσιο του Hambach θα αναλάβει έναν επιπλέον νέο ρόλο στο δίκτυο παραγωγής της Mercedes-Benz Cars και θα κατασκευάζει ένα compact ηλεκτρικό όχημα από τη Mercedes-Benz, στο πλαίσιο του νέου προϊόντος και τεχνολογίας μάρκας EQ στο μέλλον. Η Mercedes-Benz επενδύει 500 εκατ. ευρώ στο εργοστάσιο του Hambach αξιοποιώντας την εμπειρία του ανθρώπινου δυναμικού της εκεί.

Η κοινοπραξία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2019. Οι οικονομικοί όροι δεν έχουν δημοσιοποιηθεί.

Αυτή η κοινοπραξία ακολουθεί την ξεχωριστή συμφωνία μεταξύ της Daimler Mobility Services και της Geely Technology Group που ανακοινώθηκε πέρυσι, με την οποία οι εταιρείες συμφώνησαν να συνεργαστούν για μια νέα premium ride-hailing υπηρεσία στην Κίνα.

Προηγούμενο άρθροΗ Ford εγκαταλείπει τα επιβατικά στη Ρωσία και επικεντρώνεται στα επαγγελματικά
Επόμενο άρθροΑσύρματη φόρτιση για τα ταξί στο Όσλο