Στα ίχνη της ALD, που ανακοίνωσε εξαιρετικά εξαμηνιαία αποτελέσματα, οι πάροχοι εταιρικής κινητικότητας LeasePlan, Sixt και VWFS ανακοίνωσαν αποτελέσματα ρεκόρ του δεύτερου τριμήνου και πρώτου εξαμήνου 2022.

LeasePlan: Σχεδιασμός ενοποίησης σε εξέλιξη

Η LeasePlan δημοσίευσε τα αποτελέσματα δευτέρου τριμήνου, κατά το οποίο σημειώθηκαν ρεκόρ. Βασικά αποτελέσματα:

  • Η LeasePlan πέτυχε καθαρό αποτέλεσμα 324 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 85,7% έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου.
  • Ο εξυπηρετούμενος στόλος της εταιρείας αυξήθηκε κατά 7,5% σε συνολικά 1,9 εκατ. οχήματα. Οι παραγγελίες δευτέρου τριμήνου σημείωσαν ρεκόρ.
  • Το μικτό κέρδος από leasing και πρόσθετες υπηρεσίες ανήλθε στα 426 εκατ. ευρώ (+25,6%), με ισχυρές επιδόσεις σε όλες τις υπηρεσίες.
  • Το μικτό κέρδος από PLDV και προμήθειες λήξης συμβολαίων ανήλθε στα 188 εκατ. ευρώ (+112,9%), λόγω της συνεχιζόμενης ισχυρής ζήτησης μεταχειρισμένων οχημάτων.

Ο CEO της LeasePlan, Tex Gunning, επεσήμανε ότι η παγκόσμια προσπάθεια μείωσης εκπομπών εξακολουθεί να υποστηρίζει την ανάπτυξη της LeasePlan, η οποία μετασχηματίστηκε εγκαίρως στην ηλεκτροκίνηση. Το τελευταίο τρίμηνο, το 26% των παραδόσεών της ήταν EV.

Κατά το ίδιο τρίμηνο ολοκληρώθηκε και η εξαγορά της LeasePlan USA από την μητρική εταιρεία της Wheels Donlen. Αυτή η κίνηση αποτελεί μέρος της περίπλοκης αναπροσαρμογής του κλάδου leasing, που προκύπτει από την εξαγορά της LeasePlan από την ALD και ανακοινώθηκε νωρίτερα φέτος (4,9 δισ. ευρώ).

Παρεμπιπτόντως, αυτά είναι από τα τελευταία αποτελέσματα της εταιρείας ως ανεξάρτητης οντότητας. Η εξαγορά αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.

“Κοιτάζοντας το μέλλον, είμαστε ενθουσιασμένοι για τις ευκαιρίες που θα δημιουργήσει για την LeasePlan και τον τομέα κινητικότητας η συγχώνευση με την ALD. Ο σχεδιασμός ενοποίησης βρίσκεται πλέον σε εξέλιξη και θα φέρει βιώσιμες, συνδρομητικές υπηρεσίες κινητικότητας”, κατέληξε ο κ. Gunning.

Sixt: Η διεθνοποίηση αποδίδει

Η Sixt ανακοίνωσε έσοδα και κέρδη ρεκόρ πρώτου εξαμήνου 2022, με ισχυρή αύξηση εσόδων σε όλες τις διεθνείς αγορές. Βασικά στοιχεία:

  • Τα ενοποιημένα έσοδα ανήλθαν στο ποσό των 1,32 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 59,4% σε ετήσια βάση και 16,9% πάνω από το αντίστοιχο εξάμηνο του 2019, έτους προ κορωνοϊού.
  • Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων (EBT) ανήλθαν στα 223 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 250% σε ετήσια βάση, χάρη στην ισχυρή αύξηση εσόδων και την αυστηρή διαχείριση κόστους.
  • Παρά την παγκόσμια μείωση παραγωγής, ο στόλος ενοικίασης της Sixt αυξήθηκε κατά 24%, έναντι του πρώτου εξαμήνου 2021, στα 129.400 οχήματα κατά μέσο όρο.
  • Βάσει των αποτελεσμάτων, το ΔΣ της Sixt προβλέπει ετήσιο EBT μεταξύ 380 και 480 εκατ. ευρώ.

Το «πολύ ευχάριστο πρώτο εξάμηνο» της Sixt – σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας- είναι αποτέλεσμα της έντονης αύξησης εσόδων, όχι μόνον στην Ευρώπη (+82%) αλλά και στις ΗΠΑ (+66%), με επιπλέον ώθηση της Βόρειας Αμερικής με την έναρξη της Sixt Canada (ξεκινώντας με σταθμό στο Βανκούβερ τον Ιούλιο).

Στην πραγματικότητα, το εξωτερικό (μη γερμανικό) μερίδιο ενοποιημένων εσόδων συνέχισε να αυξάνεται από 64% το πρώτο εξάμηνο 2021 σε πάνω από 70% το πρώτο εξάμηνο τρέχοντος έτους. Συγκεκριμένα: το 29,6% των ενοποιημένων εσόδων προέρχεται από την Γερμανία, το 40,6% από την υπόλοιπη Ευρώπη και το 29,8% από τις ΗΠΑ, όπου η Sixt είναι πλέον παρούσα σε 36 από τα 50 πιο σημαντικά αεροδρόμια.

Ο έλεγχος κόστους υπήρξε άλλος ένας παράγοντας του εξαιρετικού αποτελέσματος EBT και τα λειτουργικά έξοδα ήταν σημαντικά περιορισμένα (+47%) σε σχέση με τα έσοδα (+59%).

«Η στρατηγική μας διεθνοποίησης συνεχίζει να αποδίδει και η επιχειρηματική απόδοση αποδεικνύει την ευρωστία της εταιρείας μας», δήλωσε ο Alexander Sixt, συν- CEO της εταιρείας.

VWFS: Η σημασία των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών

Η Volkswagen Financial Services (VWFS) πέτυχε το καλύτερο αποτέλεσμα εξαμήνου της. «Αυτό καταδεικνύει τη μεγάλη σημασία των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών αυτοκινήτου του Volkswagen Group», σχολίασε ο CEO της VWFS, Δρ. Christian Dahlheim. Βασικά αποτελέσματα:

  • Τα λειτουργικά κέρδη ανήλθαν σε ρεκόρ 2,98 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 27,5% σε ετήσια βάση.
  • Ο όγκος των τρεχουσών συμβολαίων μειώθηκε ελαφρά, κατά -1,2% στις 22 εκατ. μονάδες.
  • Βάσει των αποτελεσμάτων, η VWFS αύξησε την πρόβλεψή της για κέρδη στο σύνολο του έτους 4 δισ. ευρώ, υψηλότερα από τον αρχικό στόχο, αλλά χαμηλότερα από πέρυσι.

Οι βασικοί παράγοντες που οδήγησαν στο αποτέλεσμα ρεκόρ ήταν τα συνεχιζόμενα υψηλά έσοδα από την εμπορία μεταχειρισμένων αυτοκινήτων και το χαμηλό κόστος πιστωτικών κινδύνων και κινδύνων υπολειμματικής αξίας. Ωστόσο, ο Δρ Dahlheim ανέφερε «ειδικά θέματα» με αρνητικό αντίκτυπο στις δραστηριότητες.

Όπως η περιορισμένη διαθεσιμότητα νέων οχημάτων, λόγω της οποίας το πλήθος νέων συμβάσεων μειώθηκε παγκοσμίως κατά περίπου 3,8 εκατ. (-8,8%). Ως εκ τούτου, το πλήθος των τρεχουσών συμβάσεων συρρικνώθηκε κατά 1,2% στα 22 εκατ..

Αυτό το τελευταίο στοιχείο υπήρξε ιδιαίτερα έντονο στη Γερμανία, την μεγαλύτερη αγορά της VWFS: το γερμανικό χαρτοφυλάκιο συμβολαίων της εταιρείας μειώθηκε κατά 2,9% το πρώτο εξάμηνο του 2022, στα 6,1 εκατ. μονάδες.

Τα νέα συμβόλαια υπηρεσιών και ασφάλισης αυξήθηκαν παγκοσμίως κατά 4,4% στα 2,2 εκατ., σε συνολικά τρέχοντα συμβόλαια υπηρεσιών και ασφάλισης 11,5 εκατ. (+4,3%). Το σύνολο ενεργητικού της VWFS ανήλθε στα 237,7 δισ. ευρώ (+2%).

Προηγούμενο άρθροALD: έσοδα 1,2 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο 2022
Επόμενο άρθροΕπεκτείνεται η συνεργασία Mercedes-Benz – CATL