Η ALD πέτυχε ακαθάριστα λειτουργικά έσοδα ρεκόρ άνω των 1,2 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2022, αυξημένα κατά περισσότερο από 55% έναντι της περυσινής περιόδου, παρά τις σοβαρές διαταραχές της αγοράς, ιδίως λόγω θεμάτων εφοδιαστικής αλυσίδας και πληθωρισμού.

Ενώ οι επιπτώσεις της πανδημίας αμβλύνθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2022, η αυτοκινητοβιομηχανία αντιμετώπισε άλλες διαταραχές, κυρίως λόγω κρίσης ημιαγωγών και πολέμου στην Ουκρανία, οι οποίες συνέβαλαν στην αύξηση του πληθωρισμού και των επιτοκίων.

Κέρδη από μεταχειρισμένα αυτοκίνητα

Παρά τις προκλήσεις, η ALD πέτυχε εξαιρετικό οικονομικό αποτέλεσμα, χάρη σε έκτακτα κέρδη από μεταχειρισμένα αυτοκίνητα. Η εταιρεία συνεχίζει να επεκτείνεται μέχρι το τέλος του έτους, που θα οριστικοποιηθεί η εξαγορά της LeasePlan.

Βασικά στοιχεία της εξαμηνιαίας έκθεσης:

  • Τα συμβόλαια leasing και τα περιθώρια κέρδους παροχής υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 4,6% έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου, φτάνοντας τα 805,2 εκατ. ευρώ.
  • Οι πωλήσεις μεταχειρισμένων αυτοκινήτων αυξήθηκαν από 125,3 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2021, σε 432,7 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.
  • Τα λειτουργικά έξοδα ανήλθαν σε 404,3 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του κόστους προετοιμασίας εξαγοράς της LeasePlan, ύψους 41,3 εκατ. ευρώ.

Εξωτερικοί παράγοντες

Γενικά: Τα ακαθάριστα λειτουργικά έσοδα της ALD για το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους έφθασαν συνολικά τα 1.237,9 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για αύξηση 55,3% έναντι της περυσινής περιόδου. Αφαιρώντας τα έξοδα, συμπεριλαμβανομένων εξωτερικών παραγόντων όπως το τέλος των οφελών του ιταλικού νόμου σταθερότητας και τον υπερπληθωρισμό της Τουρκίας, τα καθαρά έσοδα πρώτου εξαμήνου της ALD έφθασαν τα 606,1 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση ρεκόρ 72,2% έναντι του πρώτου εξαμήνου 2021.

Η εξαιρετική απόδοση της ALD ενισχύθηκε σε μεγάλο βαθμό από τα ισχυρά αποτελέσματα πωλήσεων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων και τις προσαρμογές απόσβεσης:

  • Το μέσο περιθώριο κέρδους πωλήσεων μεταχειρισμένων οχημάτων το πρώτο εξάμηνο 2022 ήταν 3.212 ευρώ ανά μονάδα και έφτασε ακόμα και τα 3.330 ευρώ το δεύτερο τρίμηνο. Το πρώτο εξάμηνο του 2021, ήταν μόλις 740 ευρώ.
  • Η υψηλότερη τιμή ανά μονάδα αντισταθμίστηκε από χαμηλότερο συνολικό όγκο πωλήσεων: η ALD πούλησε 135.000 μονάδες το πρώτο εξάμηνο του 2022, έναντι 169.000 μονάδων την ίδια περίοδο πέρυσι. Αυτό οφείλεται εν μέρει στις παρατάσεις των συμβάσεων leasing μεταχειρισμένων αυτοκινήτων.

Αύξηση στόλου 4%

Βάσει των αποτελεσμάτων, η ALD προέβλεψε τα αποτελέσματα ολόκληρου του έτους:

  • Ο χρηματοδοτούμενος στόλος της θα αυξηθεί κατά 2% έως 4%.
  • Η μέση τιμή πώλησης μεταχειρισμένων θα κυμαίνεται πάνω από 2.000 ευρώ ανά όχημα.
  • Ο δείκτης καταβολής μερίσματος θα κυμαίνεται μεταξύ 50% και 60%.

Αυτά τα αποτελέσματα αντικατοπτρίζουν την συνεχή εστίαση της ALD στις ανάγκες των πελατών και τις προσπάθειές της αναδιαμόρφωσης της κινητικότητας, σχολίασε ο Tim Albertsen, CEO της εταιρείας. Πιστεύει πως η ALD θα ξεπεράσει τις τρέχουσες διαταραχές της αγοράς χάρη στο σταθερό επιχειρηματικό της μοντέλο και την προσαρμοστικότητά της. Επιπλέον, η εξαγορά της LeasePlan θα προσφέρει νέες ευκαιρίες ανάπτυξης και ανθεκτικότητα, όπως είπε.

Προσβλέποντας στο μέλλον, η ALD:

  • Συνεχίζει τις προσπάθειες ηλεκτροκίνησης και το 27% των ταξινομήσεων νέων αυτοκινήτων της το τελευταίο 12μηνο είναι ηλεκτρικά. Επιπλέον, η εταιρεία εξέδωσε πράσινο ομόλογο ύψους 500 εκατ. ευρώ για χρηματοδότηση των BEV.
  • Λανσάρισε την ALD Move στη Γαλλία,
  • Απέκτησε μερίδιο στην Skipr, τον βελγικό πάροχο MaaS,
  • Εξαγόρασε την Fleetpool, την υπ΄αριθμόν ένα συνδρομητική υπηρεσία οχημάτων στη Γερμανία,
  • Ετοιμάζεται να εγκαινιάσει την εταιρεία συμβούλων διαχείρισης στόλου ALD Flex στη Σουηδία και τη Σερβία το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.
Προηγούμενο άρθροJeep: Ένα «βουνό» στο Ντιτρόιτ για την NAIAS 2022
Επόμενο άρθροΑποτελέσματα ρεκόρ για LeasePlan, Sixt και VWFS