Η Uber αναβάθμισε την ασφάλεια των επιβατών της με πρόσθετο κωδικό. Αφού ανακοίνωσε την πρώτη της έκθεση ασφαλείας, η Uber πρόσθεσε και ένα νέο χαρακτηριστικό. Ένα PIN επαλήθευσης που θα καθιστά αδύνατη την επιβίβαση σε λάθος αυτοκίνητο.

Αυτό συνέβη στην προσπάθειά της εταιρείας ride hailing να αποτρέψει τις σεξουαλικές επιθέσεις. Μόνο στις ΗΠΑ καταγράφηκαν περισσότερες από 6.000 αναφορές σεξουαλικών επιθέσεων το 2017 και το 2018. Το νέο χαρακτηριστικό ασφαλείας έχει ως στόχο να αποτρέψει την επιβίβαση στο λάθος αυτοκίνητο όπως συνέβη στη φοιτήτρια Samantha Josephson, η οποία δολοφονήθηκε αφού επιβιβάσθηκε σε ένα αυτοκίνητο που υπέθεσε πως ήταν αυτό που παράγγειλε από την Uber.

Σπάσιμο του Κωδικού

Η Uber έχει ήδη αναβαθμίσει τα συστήματα ασφαλείας της μέσω μηνυμάτων στους επιβάτες με την ταυτότητα και την πινακίδα του οδηγού, προκειμένου να μπορούν να επαληθεύσουν πως πήραν το σωστό αυτοκίνητο. Ωστόσο, μια τέτοια ειδοποίηση θα μπορούσε να παραβλέπεται εύκολα όπως θα μπορούσαν κάλλιστα να ξανασυμβούν παρόμοια περιστατικά. Ζητώντας από τους επιβάτες να δώσουν έναν κωδικό PIN στον οδηγό τους για να επιβεβαιώσουν πως βρίσκονται στο σωστό όχημα, τόσο οι επιβάτες, όσο και οι οδηγοί, αναγκάζονται να επαληθεύσουν τη σωστή ταυτότητα. Εάν το PIN δεν δοθεί από τον οδηγό, η διαδρομή δεν μπορεί να ξεκινήσει επίσημα.

Ωστόσο, αυτό το χαρακτηριστικό ασφαλείας είναι προαιρετικό και οι επιβάτες πρέπει να το ενεργοποιήσουν στις ρυθμίσεις τους, είτε για κάθε διαδρομή, είτε για νυχτερινές μόνο διαδρομές (21:00 έως 6:00). Αν και αποτελεί ασφαλή στρατηγική, η προαιρετική πλευρά του μπορεί να περιορίσει την χρήση του στους επιβάτες που είναι ήδη προσεκτικοί και εν γνώσει του κινδύνου επιβίβασης σε λάθος αυτοκίνητο.

Ευτυχώς, αυτό το χαρακτηριστικό αποτελεί προσθήκη στα άλλα χαρακτηριστικά ασφαλείας, όπως αυτά που αναφέρονται παρακάτω:

  1. Ελέγξτε την ειδοποίησή σας. Βεβαιωθείτε πως διπλοελέγξατε δύο σημαντικές λεπτομέρειες πριν από την έναρξη της διαδρομής σας, για να αποφύγετε την επιβίβαση σε λάθος όχημα: ελέγξτε τον οδηγό και τις πληροφορίες του αυτοκινήτου που παρέχονται στην εφαρμογή. Για να υπενθυμίσει στους επιβάτες της να το κάνουν, η Uber έχει εγκαταστήσει σύστημα αποστολής ειδοποιήσεων.
  2. Διαμοιραστείτε τη διαδρομή σας. Οι επιβάτες και οι οδηγοί μπορούν να στείλουν τις λεπτομέρειες της διαδρομής τους σε φίλους τους που μπορούν να παρακολουθούν και να γνωρίζουν πότε φθάνουν ασφαλώς. Η εφαρμογή σας επιτρέπει να προσθέσετε έως και πέντε αξιόπιστες επαφές, στις οποίες θα γνωστοποιηθεί η διαδρομή και η άφιξή σας μόλις φθάσετε στον προορισμό σας.
  3. Αξιολόγηση & αναφορά. Οι επιβάτες και οι οδηγοί μπορούν να αναφέρουν θέματα ασφαλείας μέσω της εφαρμογής καθ΄όλη τη διάρκεια της ημέρας και η ομάδα υποστήριξης της Uber θα απαντήσει και θα αναλάβει δράση. Εάν επιβεβαιωθεί συμπεριφορά που αντιβαίνει προς τις Οδηγίες, τους Όρους και τις Προϋποθέσεις της Uber, τότε μπορεί ο χρήστης να απολέσει την πρόσβαση στην εφαρμογή.
  4. Κουμπί έκτακτης ανάγκης. Με ένα πάτημα του κουμπιού έκτακτης ανάγκης, ο επιβάτης θα συνδεθεί άμεσα με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης. Για να μεταδοθούν οι πληροφορίες σας, η εφαρμογή θα εμφανίσει την τοποθεσία σας σε πραγματικό χρόνο στον χάρτη και διεύθυνση. Και τα στοιχεία της τοποθεσίας και της διαδρομής σας θα αποσταλούν αυτομάτως στην Άμεσο Δράση.
  5. Απρόσμενα μακρά στάση. Η Uber πρόσθεσε επίσης τεχνολογία για την ανίχνευση μη αναμενόμενων μακρών στάσεων σε μια διαδρομή ή πιθανής σύγκρουσης, προκειμένου να αυξηθεί η ασφάλεια των επιβατών και των οδηγών κατά τη διάρκεια της διαδρομής.

Αυτά τα χαρακτηριστικά αποτελούν την απάντηση της Uber στις ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια των χρηστών, όπως τα ανέφερε στην πρώτη της έκθεση για την ασφάλεια που κοινοποιήθηκε στα τέλη του περασμένου έτους (Δεκέμβριος 2019). Η έκθεση ανέφερε περίπου 6.000 σεξουαλικές επιθέσεις το 2017 και το 2018, μεταξύ των οποίων 464 αναφέρθηκαν ως περιπτώσεις βιασμού. Ο αριθμός αυτός πρέπει να εξεταστεί στο πλαίσιο ενός περίπου δισεκατομμυρίου διαδρομών που πραγματοποιήθηκαν μόνο στις ΗΠΑ το 2017 και το 2018. Η συνολική εικόνα ωστόσο θα μπορούσε να είναι διαφορετική, καθώς η έκθεση αναφέρει μόνο τις δηλωθείσες περιπτώσεις, ενώ ορισμένες περιπτώσεις σεξουαλικών επιθέσεων ενδέχεται να μην έχουν αναφερθεί.

 

 

SAFETY & ENVIRONMENT

GLOBAL

Ride hailing

Uber

Safety

 

Προηγούμενο άρθροΑποχωρεί από την Mercedes-Benz Ελλάς ο Νικόλαος Πρέζας
Επόμενο άρθροTo Nissan Ariya concept αποκλειστικά ηλεκτρικό